Tehnica “Cumpararea timpului”

Cumpararea timpului
Cumpararea timpului

“Cum iti petreci timpul este mai important decat modul in care iti cheltui banii.Greselile financiare pot fi corectate, insa timpul trece pentru totdeauna.”

David Norris

Cu multi ani in urma, am avut o colega care, intr-o perioada de timp, venea tot mai abatuta la serviciu. Toata lumea vedea ca este necajita, dar nimeni nu avea curaj sa o intrebe ce este cu ea. Le era jena sa intervina in problemele personale ale colegei noastre si asteptau ca aceasta sa se destanuie.

Intr-o zi, dupa cel de-al cincilea oftat al ei, n-am mai rezistat si am invitat-o intr-o pauza la o cana de ceai cald. Dupa ce am asteptat ca mainile si sufletul ei sa se dezghete de la caldura canii de ceai, am intrebat-o ce o necajeste asa de tare. Sa ne spuna ce povara are pe suflet poate vreunul dintre colegi ar putea-o ajuta.

“Nimeni nu ma poate ajuta. Am o problema personala si numai Dumnezeu si timpul o vor rezolva. Cum o vrea Dumnezeu.” Mi-am dat seama ca Olga, colega noastra, era blocata intr-o bucla. Spera la un ajutor divin, ceea ce o indemna la inactiune. Ajunsese la concluzia ca incercase toate solutiile posibile si nimeni, in afara de Dumnezeu nu o mai poate ajuta. Si, tocmai aici gresea. Nu a cerut ajutorul nimanui. Am insistat sa-mi spuna problema ei, explicandu-i ca nu are decat de castigat. Nu se stie de unde poate aparea un ajutor. Cu voia lui Dumnezeu bineinteles, caci misterioasele sunt caile Domnului. Nu stiu ce a determinat-o: tonul vocii mele, vointa lui Dumnezeu, nevoia ei de a se destanui deoarece adunase prea multe, cert este ca m-a luat prin surprindere explozia de cuvinte si viteza cu care incepu sa vorbeasca.

“Stii, eu am o fetita, pe care, ca orice parinte o iubesc foarte mult si-i doresc tot binele din lume. Insa, ori scoala a devenit prea grea, ori s-a intamplat ceva cu fetita mea: are rezultate tot mai slabe la scoala cu toate ca invata foarte mult; sta pana tarziu in noapte invatand si rezolvand teste. I-am dat medicamente de memorie si vitamine. Are platite ore suplimentare cu profesori la aproape toate materile. Am inscris-o in programul After School. Dupa cum vezi, nu mai stiu ce sa-i fac. Si nu trece de nivelul mediu al clasei, cu toate ca-i merge mintea brici si memoreaza foarte repede.”

Deja depistasem foarte multe greseli in educarea copilului, dar cea mai mare problema era ca avea nevoie de mai mult timp. De unde sa cumpere timp ? Si atunci mi-a venit o idee. Decat sa o invat pe mama, care ar putea pune gresit in practica instructiunile mele, mai bine o invat direct pe fetita si aceasta, la randul ei, va transfera informatiile catre mama.

“Uite ce-ti propun. Saptamana viitoare este Scoala Altfel. Copiii nu vor primi note. Las-o o saptamana la mine, fara pastile, fara vitamine, fara alti profesori in afara de mine. Te asigur ca nu va fi o povara pentru noi. In felul acesta, vei avea si tu ceva timp pentru tine”. Dupa cateva ezitari a acceptat. La sfarsitul saptamanii, Sofia, fetita colegei mele s-a intors acasa. De atunci, nu a mai avut nevoie de medicamente sau profesori. A devenit una dintre cele mai bune eleve din clasa. S-a mentinut asa in toti anii si acum e studenta la medicina la UCL (University College London).

Ce s-a intamplat in saptamana in care a stat la mine ? I-am aratat cateva tehnici de invatare. Tehnici pe care vi le voi dezvalui si dumneavoastra pe acest blog. Cea mai importanta tehnica pe care a invatat-o atunci a fost tehnica „Cumpararea timpului”.

Tehnica este foarte simpla. Dar pe cat de simpla pare, tot atat de eficienta este. De altfel, timpul mi-a dovedit ca tehnicile cele mai simple sunt cele mai eficiente.

Tehnica „Cumpararea timpului” consta in realizarea unui program saptamanal in care, in fiecare zi, se vor trece activitatile, cat mai detaliat posibil (pe ore), pe care vi le propuneti sa le realizati in acea saptamana.

Sfat: inainte de a trece activitatile in program, scrieti-le pe o foaie de hartie separat, una sub alta. Pe urma, incercati sa stabiliti o prioritate intre ele, notand cu 1 de la cea mai importanta activitate pana la ultima. Celei mai importante activitati ii veti dedica cel mai mult timp din programul dumneavoastra. Niciodata nu renuntati sau nu micsorati activitatea „somn”. Fiecare activitate se va termina cu 10 – 15 minute timp liber. Nu incepeti o activitate imediat dupa alta. Daca unele activitati nu mai intra in programul vostru, nu le mai treceti. Oricum, vor ramane pe dinafara cele cu nota cea mai mare, respectiv cele mai putin importante. Aceste activitati sunt cele care va „mancau” timpul.

Evident ca pentru voi, elevii, cea mai mare perioada de timp va fi alocata studiului, atat cel de la scoala, cat si cel de-acasa. Veti vedea destul de repede ca notele voastre se vor imbunatati daca veti respecta programul stabilit.

Programul vostru trebuie sa fie flexibil. Nu veti pastra acelasi program si la liceu sau la facultate. Programul vostru nu va fi identic cu cel al unui alt membru al familiei, nici macar cu al altui coleg de clasa. Schimbati imediat programul daca se schimba prioritatile. De exemplu: daca aflati de un test, o teza, un examen, bineinteles ca veti adapta programul acordand mai mult timp studiului pentru acea testare.

Atentie la fixatul intervalului orar! Asigurați-vă că programul realizat este realist și nu imposibil. Nu uitati de timpul alocat meselor, de timpul alocat pentru a va imbraca, a va schimba, de drumul pana la si de la scoala etc. Acesti timpi fac parte tot din programul vostru.

La stabilirea prioritatilor amintiți-vă: educatia voastra este cea mai importanta. Nu renuntati la studiu pentru activitati extra-scolare, chiar daca acestea sunt mai placute.

Daca voi credeti ca va este mai usor, va pun la dispozitie gratuit un model de program saptamanal unde va sunt afisate si regulile de care trebuie sa tineti cont la stabilirea acestuia.
Programul saptamanal Walker poate fi descarcat de aici.

Succes !

“Felul cum intrebuintam timpul liber ne tradeaza caracterul.”

Gaius Plinius Secundus

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.