3 sfaturi simple pentru a intelege ce citesti

3 sfaturi simple pentru a intelege ce citesti
3 sfaturi simple pentru a intelege ce citesti

3 sfaturi simple pentru a intelege ce citesti

A citi o carte este ușor, însă a o înțelege, a vorbi mai târziu despre ea și, ce-i mai important, a utiliza informații din ea este mai greu.

În ultimul timp am studiat despre cum se poate îmbunătății lectura, cum să citești, nu neapărat mai mult, ci mai bine. O carte de beletristică o citești, mai ales dacă este ficțiune, pentru a te deconecta de la rutina zilnică, pe când, dacă nu este beletristică, o citești cu un alt scop: pentru a prelua, cel puțin o idee, care să-ți îmbunătățească viața, să deprinzi un nou obicei, să înveți o nouă abilitate, să înțelegi o problemă importantă, să te perfecționezi într-un domeniu, în general, să fi mai luminat decât erai înainte de a o citi.

Eu folosesc trei strategii simple pentru a face lectura mea mai productivă și care nu-mi prelungesc cu mult timpul de lectură a unei cărți.

  1. Ia-ți notițe și fă-le ușor de găsit

Am trecut prin toate etapele de a-mi lua notițe. Inițial, îmi spuneam că le voi ține minte și le voi nota după ce citesc, dar fluxul cititului mă antrena atât de tare, încât la sfârșit țineam minte doar că aveam ceva de notat, dar nu mai știam ce. Așa că, am ținut mai tot timpul o hârtie și un pix pe noptieră, notându-mi imediat tot ce mi se părea interesant. După ce am adunat două volume de notițe, neștiind ce să fac cu ele și cum să caut ceva interesant, am renunțat.

Am văzut prin filme cum unele persoane se înregistrează când le vine câte o idee, folosind o serie de note audio. Nu m-am regăsit în așa ceva, aveam impresia că sunt penibil, mai ales dacă mai era cel puțin o altă persoană de față. Pe urmă am descoperit evernote și mă întreb cum de-am rezistat fără el. În acest fel, pot găsi oricând am nevoie de orice notă. Această aplicație merge pe orice dispozitiv și nu trebuie neapărat să fiu conectat la internet. Indiferent dacă ascult un audiobook, citesc o carte tipărită și cu atât mai mult dacă citesc un e-book, îmi notez tot ce-mi doresc în evernote, unde mai târziu le pot găsi foarte ușor.

  1. Analogii

Când te duci la bibliotecă, găsești cărțile clasificate pe diverse categorii: biografii, istorie, știință, psihologie. În ciuda teoriei „cutiilor” mintea noastră nu este separată în sertare atât de frumos aranjate. Toate cunoștințele noastre sunt interconectate, sunt intersectate, sunt suprapuse în planuri diferite. De multe ori, informația nu ne-o amintim exact, însă știm că așa este, mai mult o simțim și în acel moment discutăm despre intuiție. Intuiția apare tocmai la intersecția ideilor, informațiilor, cunoștințelor din domenii diferite, pe care le avem depozitate în mintea noastră.

Ori de câte ori este posibil, eu încerc să integrez ceea ce citesc cu idei anterioare, să-mi dau seama cum completez, cum stabilizez o informație asimilată până acum. Îmi place să citesc e-book-uri pe tabletă, deoarece am și acces la internet, așa că atunci când doresc mai multe detalii despre un subiect, un element ce-mi stârnește curiozitatea, nu ezit să apelez la google.

Pentru mine e o satisfacție imensă când percep totul ca un întreg și nu ca elemente dispersate, așa cum fac majoritatea care citesc o carte sau un articol. Dacă te forțezi să conectezi ideile, dacă citești atent cartea și nu treci absent prin ea vei avea cea mai frumoasă experiență de acumulare a unor cunoștințe stabile.

  1. Fă un rezumat scurt

Mi-am format un obicei, mai întâi fiind o provocare, ca îndată ce termin de citit o carte, să-i fac un rezumat scurt. Pune-ți întrebarea: „Ce ai răspunde dacă soția/soțul/fiica/fiul te-ar întreba cum a fost cartea?” și tu ai vrea să-i răspunzi cât mai scurt, pentru a nu fi plictisitor și cât mai atrăgător, pentru a o/îl convinge să o citească.

Acesta este momentul în care, sunt nevoit să trec prin toate notițele mele, să-mi amintesc trăirile avute, să mă gândesc ce mi-a plăcut, totul fiind încă proaspăt în mintea mea.

Aceste 3 sfaturi, constituie, de fapt, o metodă foarte plăcută de a sedimenta informațiile acumulate prin citirea cărții.

La început poate părea greu, dar încetul cu încetul se poate transforma într-un obicei.

Mulțumesc pentru lectură și dacă v-au plăcut cele 3 sfaturi, spuneți-le prietenilor că se pot abona gratuit la acest site.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “3 sfaturi simple pentru a intelege ce citesti”