Tehnica “Cautarea informatiei”

Cautarea informatiei
Cautarea informatiei

“Nu exista cercetare care sa nu fie totodata si cautare de sine si, intr-o oarecare masura, introspectie.”

Alain Besancon

 Am citit de curand un interviu de-al academicianului Solomon Marcus referitor la agresiunea din manualele scolare si a temelor de acasa. Nimic nou. Insa ce mi-a atras atentia a fost urmatoarea declaratie:

„Am luat pe rand manuale de biologie, geografie, istorie si am constatat ca agresiunea se manifesta foarte vizibil deoarece copilul e pus in situatia de a primi, pastra si reproduce un numar imens de informatii, care te sperie.

Intr-un manual de geografie sau biologie, numai pe o pagina ai cateva zeci de termeni noi care sunt supusi unor clarificari din diverse puncte de vedere, descrieri, observatii. Cultura nu se poate face daca ramane la acest nivel, al descrierii detaliate fara capacitatea de a tria si organiza lucrurile in jurul unor idei. Suntem pierduti. Problema nu e doar a invatamantului, e una generala a societatii.

Azi vehiculam o afirmatie care a devenit o banalitate: informatia pe care omenirea o produce azi intr-un minut intrece informatia pe care a produs-o anterior in toata istoria ei.

Noi reactionam prin inteligenta, prin selectare, triere, organizarea lucrurilor in jurul unor principii, toata cultura are la baza ideea de a reduce multul la putin, altfel suntem pierduti. Manualul scolar nu se preocupa de acest lucru.”

Citind acestea, mi-am adus aminte de cuvintele lui Vitalie Belousov, inovator, inventator, doctor inginer roman, pe care am avut onoarea sa-l am ca profesor universitar, si care m-a invatat sa nu incerc niciodata sa memorez fapte / lucruri / teorii ci doar locurile unde le pot gasi.

„Important este sa stii unde sa cauti si ce sa cauti. Nu-ti incarca mintea cu lucruri inutile, pe care le poti gasi usor. Las-o libera pentru a gandi, pentru a inova.”

N-am uitat niciodata cuvintele sale. M-au calauzit permanent in viata si sunt cu mult mai importante acum, dupa aparitia internetului care este o baza de date uriasa in continua dezvoltare. Chiar in acest moment, cand eu am am publicat aceasta pagina, am adaugat informatie pe internet.

Se nasc intrebarile: Cum ma descurc in acest hatis de informatii ? Cum gasesc rapid informatia de care am nevoie si de unde stiu ca este cea buna ? Cum gasesc informatia necesara daca nu am internet si nu am invatat-o ?

Tehnica „Cautarea Informatiei” tocmai asta va invata. Trebuie sa va dezvoltati obiceiul de a fi eficienti si de a nu pierde timp cautand o informatie. Este evident ca educatia de baza primita in scoala este foarte importanta. Ea va dezvolta un bagaj informational pe care il veti avea tot timpul la voi. Functie de acest bagaj informational va veti da seama daca informatia gasita este cea corecta si de care aveti nevoie. Orice informatie gasita, nu va chinuiti sa o invatati. Invariabil, o parte din ceea ce cititi, din informatia cu care lucrati o veti invata. Bagajul dvs. de cunostinte se va dezvolta tot mai mult.

Important ! Odata gasita pe internet informatia dorita, salvati-o cu un bookmark. Nu va bazati ca ati retinut cuvintele cheie prin care ati gasit-o. Internetul se schimba continuu. S-ar putea ca alta data, la aceleasi cuvinte cheie, motorul de cautare sa returneze pagini diferite. Nu salvati totul de-a valma. Construiti directoare si salvati fiecare link in directorul specific. Va veti construi astfel propria baza de date cu linkuri care va sunt utile activitatii ce o desfasurati.

Cand cauti o informatie pe internet, intr-o biblioteca sau librarie trebuie sa fii foarte precis. Apelati in cautare la un specialist. Pe internet la un motor de cautare, intr-o biblioteca la calculatorul unde este inregistrata colectia de carte sau la bibliotecara, intr-o librarie la vanzatoare. Ajutorul va fi nepretuit. Spuneti-i exact ceea ce vreti si veti obtine raspunsuri foarte apropiate de ceea ce cautati.

Un motor de cautare este practic o baza de date uriasa. Cand se face o cerere pe un motor de cautare, se va cauta in acea baza de date nu pe intreg web-ul. Motorul de cautare are proprii roboti care cauta si indexeaza continuu continutul site-urilor existente pe web. De aceea este recomandat sa utilizati cuvinte cat mai adecvate subiectului cautat, atfel motorul de cautare va returna sute, mii de pagini Web cu informatii, majoritatea nerelevante pentru dvs.

Reformulati, folositi diferite forme ale aceluiasi cuvant, folositi sinonime. Le puteti scrie pe toate, dar nu despartite cu virgula ci cu slash verical. Vor fi interpretate ca elemente de cautare diferite. Exemplu: dezvoltare | dezvoltarea | dezvolti | crestere | evolutie | curs.

Cunoasteti o fraza exacta din textul pe care-l cautati, puneti-l intre ghilimele – ” “. Fraza, sintagma sau cuvantul dintre ghilimele va va ajuta sa gasiti paginile unde sunt exact aceste cuvinte. Exemplu: ”drum spre succes“.

Folositi majuscule atunci cand este necesar. Majoritatea directoarelor si indexurilor de cautare fac diferenta intre literele mici si literele mari din sirul de caractere cautat. Daca textul introdus contine numai litere mici, utlitarul de cautare va identifica numai textul scris fie cu litere mari, fie cu litere mici. In cazul in care scrieti si o litera mare, utilitarul de cautare presupune ca aceasta are o semificatie speciala si va afisa numai rezultatele care corespund exact sirului respectiv. Exemplu: Tehnica Cautarea Informatiei

Ati uitat un cuvant dintr-un citat? Puneti citatul intre ghilimele, iar cuvantul ce lipseste inlocuiti-l cu o steluta – * Exemplu: ”drum spre *“.

Daca vreti sa gasiti cuvinte in aceeasi propozitie, intre cuvinte trebuie pus operatorul „ampersand”, adica semnul &. Google va gasi documentele, unde aceste cuvinte sunt continute in aceeasi propozitie. Exemplu: Cautarea informatiei & succes.

Ca sa gasiti un document care contine un anumit cuvant, puneti inaintea cuvantului semnul plusului fara spatiu. Se pot include si alte cuvinte relevante cautarii. Exemplu: Cautarea informatiei +succes.

Reciproc. Se pot sterge cuvintele irelevante, punand in cautare cuvantul cu semnul minus inaintea sa. Acestea vor fi excluse. Exemplu: Drum spre succes -costuri -franciza -rate.

Puteti pune un motor de cautare sa caute pe un anumit site, folosind operatorul „site:”. Exemplu: tehnica site:drumspresucces.com.

Daca sunteti interesat de un anumit tip de document folositi operatorul „mime:” sau „filetype”. Exemple: program saptamanal mime:pdf sau program saptamanal filetype:doc

Nu uitati ! Exact cum in medicina, uneori este nevoie de o a doua opinie, aceasta este valabila si in cautarea informatiei. Folositi doua motoare de cautare. Eu folosesc Google si Yahoo. Cand nu gasesc rapid informatia necesara pe primul motor de cautare, trec pe al doilea si rezultatele nu intarzie sa apara.

“Totul poate fi gasit. Problema consta in metoda de cautare.”

Ferdinand Porsche

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.