Asteptarea

Asteptarea
Asteptarea

Oamenii de afaceri care se respecta cunosc foarte bine importanta limbajului trupului. Au invatat din experienta, sau au studiat si si-au insusit cele mai importante reguli de comportament pentru diferite situatii. De asemenea, stiu foarte bine sa interpreteze adevaratele mesaje transmise de interlocutor.

Un om de afaceri  cu experienta cunoaste foarte bine regulile puterii. Si-si cunoaste si pozitia printre ceilalti oameni de afaceri. Un om de afaceri puternic nu va veni in audienta la un om de afaceri pozitionat mai jos, si va fi primit imediat de un om de afaceri cu aceeasi putere financiara, la fel cum si el, la randul lui, nu va lasa sa astepte un om de acelasi nivel cu el.

Dar, ce face un om de afaceri aflat la inceputul drumului sau un tanar care vrea sa se angajeze ? AUDIENTA !!!

Omul de afaceri puternic il va face sa astepte inainte de a-l primi si nu pentru a-i arata cat de mare si tare este el, ci pentru a-l testa, a vedea cum se comporta intr-o situatie de stres, deoarece cel care asteapta va incepe sa-si faca ganduri negre, va incepe sa-si piarda increderea cu care a venit, isi va schimba de mai multe ori speech-ul pregatit, va intra in panica sau va deveni indiferent. Si in astfel de momente, gesturile nu mai sunt atat de controlate iar adevaratele mesaje (intentii) vor iesi la iveala.

Exista in organism, doi hormoni foarte cunoscuti pentru aceste momente: testosteronul si cortizolul.

Testosteronul este principalul hormon masculin. El genereaza sentimentele caracteristice masculinitatii: putere, auto-incredere, invincibilitate.

Cortizolul (hidrocortizon) este un hormon steroid produs de glanda suprarenala. Acesta este eliberat ca raspuns la stres si are ca efect pierderea increderii in sine, balbaiala, descurajarea panica.

Testosteronul este eliberat in pozitiile deschise, dominante. Cortizolul este eliberat in pozitiile inchise, subordonate.

Avand aceste informatii sa facem un exercitiu de imaginatie.

In sala de asteptare a unui magnat se afla Mihai si Andrei. Amandoi imbracati in costume croite la comanda, spicuiti si avand niste propuneri de afaceri foarte bine studiate. Asa cum se astepatu, magnatul inca nu a terminat ce avea de facut si sunt nevoiti sa astepte.

Mihai, se plimba degajat masurand camera cu pasi rari, cu spatele drept si mainile la spate. Zareste pe coltul unui birou un ziar pe care il ridica la nivelul ochilor si-l rasfoieste, deschizand larg fiecare pagina.

Andrei, s-a asezat pe marginea unui fotoliu, nelasandu-se pe spate pentru a nu-si sifona costumul, si-a scos telefonul mobil din buzunar si a inceput sa-l butoneze citindu-si emailurile si postarile din social media.

Amandoi au fost primiti de magnat, dar numai unul a incheiat afacerea. Stii care ?

Mihai a adoptat o pozitie deschisa citind ziarul, deschizand paginile larg si astfel trebuind sa intinda mainile. Tinand spatele drept, tragandu-si umerii inapoi si scotand pieptul inafara, deoarece tinea mainile la spate, a adoptat o pozitie dominanta. In felul acesta, organismul lui a eliberat testosteron in detrimentul cortizolului

Andrei a adoptat o pozitie inchisa, stand ghemuit pe marginea fotoliului, barbia in piept deoarece se uita la telefonul mobil, umerii stransi fiind fortat sa tina un obiect de mici dimensiuni in maini. A adoptat in felul acesta, involuntar, o pozitie defensiva, care i-a determinat organismul sa elibereze cortizolul si sa-si piarda increderea in el.

Acum, imagineaza-te pe tine in anticamera unui om de afaceri important, indiferent de motivul pentru care ti-ai fixat aceata intalnire: vrei sa te angajeze sau vrei sa-i vinzi ceva.  Esti aplecat peste smartfone, cu coatele lipite de corp si cocosat? Sau stai drept, picioarele ferm pe podea, cu brațele larg deschise, rasfoind un ziar?

Sfatul meu este ca atunci cand esti nevoit sa astepti inainte de o intalnire importanta, sa-ti inchizi smartphone-ul, sa uiti ca-l ai, sa nu te asezi deloc si sa-ti iei cu tine un ziar, cat mai mare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.