Cat adevar, cat minciuna?

Cat adevar, cat minciuna?
Cat adevar, cat minciuna?

Nu de putine ori am auzit in viata mea expresii de genul: „Ia-ti destinul in propriile maini! Fii propriul tau stapan! Devino antreprenor!”

Oare, acesta este adevarul?

Zilele trecute, fratele meu m-a rugat sa ma uit pe un plan de afaceri realizat de el. Acesta reprezenta lucrarea de final a unui curs de antreprenoriat sustinut de o prietena de-a mea.

Nu am obiceiul de a descuraja oamenii cand au un vis. M-am uitat pe planul de afaceri si mi se parea extrem de greu de pus in practica, cu atat mai mult sa devina profitabil. L-am intrebat pe fratele meu daca vrea sa faca asa ceva si mi-a spus ca nu, este doar pentru examen.

Daca n-ar fi fost prietena mea cea care sustinea cursul, ar fi renuntat si la curs. De ce? Deoarece, lectorul le-a explicat ce inseamna sa ai o firma. Nu este deloc un „borcan cu miere” sau „pomul laudat”. O firma vine cu foarte multe probleme, incepand de la legislatie, concurenta care nu este deloc corecta, controale ale institutiilor statului etc. Iti pierzi linistea si putinul timp liber pe care-l mai ai. Pana ajungi sa ridici o firma la nivelul in care sa functioneze singura, esti sclavul ei.

Acest lucru l-a cam pus pe ganduri pe fratele meu. Prietena mea este cu adevarat o profesionista. Exact asa trebuie prezentate faptele.

Inceperea unei afaceri nu va imbunatati in mod automat calitatea vietii tale. Cat timp am lucrat la Camera de Comert si Industrie am fost un “fundamentalist” antreprenorial. Un evanghelist, chiar. Propovaduiam antreprenoriatul. Am avut firme. S-au ridicat repede si s-au prabusit la fel de repede. Puneam intotdeauna esecul in baza faptului ca nu le-am acordat destul timp, afacerea fiind de fapt „part-time” pentru mine. Nu am vrut niciodata sa renunt la locul de munca. Realitatea era ca nicio afacere nu-mi oferea siguranta venituui, asa cum o facea locul de munca.

Nu ma intelegeti gresit. Este extraordinar sa ai propria afacere si sa lucrezi pentru tine. Antreprenoriatul in sine este o activitate extraordinara si tot respectul pentru toti antreprenorii din lume, indiferent de anvergura afacerii lor. Spun doar ca, inceperea unei afaceri nu va imbunatati in mod automat calitatea vietii tale.

Calitatea vietii tale depinde de deciziile zilnice pe care le iei. Antreprenoriatul este doar una dintre aceste decizii. Inceperea unei afaceri poate sau nu sa te faca mai fericit. Ea iti poate sau nu aduce mai multi bani.

Ceea ce sigur te poate face mai fericit este sa-ti dezvolti noi abilitati, facând o munca diferita si dificila. Afacerea te va forta sa inveti și sa gândești diferit. Vei fi obligat sa colaborezi cu oameni pe care, in mod normal, nici macar nu ai fi avut ocazia sa-i intalnesti.

Este un bonus, daca il constientizezi. Dezvolti noi abilitati. Chiar daca nu este la fel ca la un curs platit, obtinerea acestor abilitati nu sunt gratuite. Te costa timp, efort, experiente neplacute. Dar, sunt mult mai eficiente. De aceasta data, nu este doar teorie. Este practica.

Cu alte cuvinte, sloganul nu este de a “face bani in timp ce dormi, astfel incât sa va puteti concentra asupra lucrurilor pe care va pasa cu adevarat …” Asta este o minciuna.

Ideea este sa faci munca de care-ti pasa. Daca-ti mai si place, pentru a te simti confortabil cand o faci, ar fi extraordinar.

Nu poti trai doua vieti deodata. Nu trebuie sa separi niciodata ceea ce faci pentru a trai, de ceea ce te intereseaza si-ti place.

Si, nu uita! Nu analiza ceea ce faci, doar prin privinta banilor castigati.

De cele mai multe ori, ne mintim singuri.

Citeste:

Valefar

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.