Ce este succesul ?

Ce este succesul ?
Ce este succesul ?

Pentru tine ce înseamnă succesul ? Bani? Putere? Faimă? Să nu știi ce zi a săptămânii este ? Să petreci mai mult timp cu familia ? Să-i ajuți pe alții să se dezvolte profesional și personal ? Să călătorești în jurul lumii ?

Indiferent ce înseamnă pentru tine succesul, din întrebările de mai sus se desprinde o definiție: Succesul este starea de a realiza obiectivul propus. Dacă reușești să-ți atingi toate obiectivele propuse, atunci sigur ești un om de succes.

Opusul succesului este eșec, aceasta însemnând că nu reușești să-ți atingi obiectivele propuse.

Este evident că nu banii înseamnă succes. Gândește-te la oamenii bogați și la vedetele pe care le mediatizează ziarele, revistele și emisiunile de cancan. În câte scandaluri sunt implicați, dependențe de droguri sau alcool, sinucideri. Bogăția nu poate fi definită cu bani. Bogăția este definită cu valori.

Acum ne-am zăpăcit de tot. Am obiective, care pentru a le realiza trebuie să le împart în sub-obiective. Care este diferența dintre realizare și succes ? Care este diferența dintre obiectiv și valoare ?

Diferența dintre realizare și succes: Realizarea este deseori asociată cu succesul, dar nu este același lucru. Dacă ne fixăm un obiectiv specific, ne așteptăm să apară un rezultat. Aceasta este o realizare. Succesul este consecința pozitivă a realizării rezultatului propus. Realizările sunt treptele drumului spre succes.

Diferența dintre valori și obiective: Valorile sunt principii care sunt considerate importante în viață. Valorile sunt impersonale. Obiectivele sunt absolut personale. Ele sunt palpabile și se concretizează în rezultate. Valorile se pot aplica unui grup, obiectivele sunt individuale. Obiectivul este o țintă până când se realizează, valorile sunt permanente.

Ți-ai definit valorile ? Mi le poți spune clar ? Mi le poți da în scris ? Nu le știi cu adevărat, până ce nu le ai definite. În fiecare zi, când iei decizii, ții cont de valorile tale ? Sunt convins că nici nu te gândești la ele, dacă nu le-ai conștientizat și nu le-ai scris.

În momentul în care ți-ai stabilit valorile, vei fi rapid și concis în luarea deciziilor, mergând permanent într-o direcție clară. Lasă-le ambigue sau folosește-le greșit și te vei întreba mereu cu dracu’ de-ai ajuns în situația în care ești.

Cei mai mulți oameni, care nu trăiesc purtați de val, folosesc în mod conștient sau intuitiv valorile de bază personale pentru a selecta prietenii, relațiile și parteneriatele de afaceri.

Îți dau, spre exemplu, valorile mele personale:

 1. Onestitatea. Eu nu pot minți. Mă încurc în propriile mele minciuni și am și un somn agitat noaptea dacă mint. Am momente în care nu spun tot adevărul, sau evit să-l spun, momente ce țin de diplomație, dar niciodată nu-l deformez. Nu încerc să prezint o altă realitate. Nu mint !
 2. Cuvântul dat. Aici sunt cam ciudat. Dacă am apucat să spun ceva, să promit ceva, așa fac, chiar dacă-mi dau seama ulterior, că decizia mea nu a fost chiar cea mai bună și voi pierde. Am fost influențat în foarte mare măsură de literatura citită în copilărie, romane de capă și spadă, Jules Verne sau Cireșarii, unde cavalerismul și onoarea exista încă și aveau mare valoare.
 3. Punctualitatea. Încerc ca niciodată să nu întârzii, iar dacă se întâmplă devin iritat. Răspund la orice apel și dacă nu reușesc în acel moment din cauze ce nu țin de mine, sun înapoi absolut la toate apelurile nepreluate. Răspund la toate mailurile indiferent după cât timp. Am Inboxul permanent plin de mailuri la care nu am apucat să răspund. La unele emailuri răspund și după câteva luni, făcându-l pe destinatar să râdă de faptul că problema este rezolvată de mult. Bineînțeles că le prioritizez, în astfel de cazuri aflându-se emailuri cu o importanță mică.
 4. Creativitatea. Permanent încerc să gândesc ”out of the box”. Caut soluții la care nimeni nu s-a gândit. Acesta este și motivul pentru care, o perioadă mare de timp, am fost poreclit ”Johnny Fantezie”.
 5. Eficiența. Orice lucru nou pentru mine este o provocare. Unele persoane mi-au spus că eu nu mă simt bine dacă nu am probleme, iar dacă nu am mi le provoc singur. Niciodată nu îmi pun întrebarea ”Eu pot face asta ?” ci întrebarea ”Eu cum pot face asta ?” Avansând în vârstă am ajuns mai înțelept și afirmația ”Și eu pot face asta” s-a transformat într-o întrebare ”Ar trebui să fac asta ?”. Criteriul este simplu: rezultate maxime pentru un efort minim.

Acestea sunt cele 5 valori ale mele de bază. Celelalte valori le consider mai mult trăsături ale mele: pasiune, integritate, energie, umor. Ele nu sunt necesare în procesul meu de luare a deciziilor și sunt folosite instinctiv.

Acum e rândul tău să-ți identifici valorile.

Ia o foaie de hârtie și ceva de scris. Alege un loc liniștit unde nu poți fi deranjat: telefoane închise, televizor închis. Trebuie să fi doar tu cu tine însuți. Fii sigur că ai cel puți o oră la dispoziție. Este vorba de introspecție aici, nu ne jucăm. La toate întrebările răspunde cât mai sincer. Nu-ți vede nimeni răspunsurile.

1 – Răspunde cât mai detaliat la următoarele întrebări:

 1. Scrie primele trei cele mai mari realizări ale tale?
 2. Amintește-ți și scrie trei dintre momentele tale de maximă eficiență?
 3. Scrie toate regulile, stările și elementele comune punctelor 1.a. și 1.b. pe care le poți identifica.

2 – Răspunde cât mai detaliat la următoarele întrebări:

 1. Care au fost trei cele mai mari eșecuri din viața ta?
 2. Care au fost trei din momentele tale de maximă ineficiență?
 3. Scrie toate regulile, stările și elementele comune punctelor 2.a. și 2.b. pe care le poți identifica.

3 – Citește foarte atent punctele 1.c. și 2.c. și gândește-te la 3 – 4 sfaturi pe care ți le-ai da ție însuți.

4 – Redu sfaturile la câteva cuvinte. De exemplu: În cazul în care sfatul tău pentru tine este: “Nu exagera cu băutura la petreceri căci intri în probleme”, redu-o la un singur cuvânt Moderație.

5 – Acum e greul. Testează-ți valoarea. Gândește-te la o situație în care presupusa ta valoare de bază mai degrabă te doare decât te ajută. Folosește tehnica vizualizării. De exemplu, îți alegi ca valoare Inovarea, dar încercând să te vezi cum ți-ar fi schimbându-te tot timpul, realizezi că este mult mai bună pentru tine stabilitatea.

Aici este cel mai greu. Trebuie să te gândești la toate posibilitățile. Dacă nu poți identifica vreo situație în care valoarea să funcționeze greșit, sigur ai identificat o valoare de bază foarte bună.

Știu că acest proces necesită timp. Mie mi-a luat 2 luni și în ultimele două săptămâni i-am prezentat valorile mele unei persoane de încredere, ce am considerat că mă cunoaște foarte bine. Am întrebat-o dacă-și aduce aminte de vreo acțiune de-a mea care ar contrazice valorile identificate de mine și dacă aceste valori sunt, după părerea ei cele care mă caracterizează. Feedback-ul primit m-a ajutat să-mi cristalizez valorile.

Nu te speria dacă vei primi informații precum că în trecut nu ai acționat chiar în spiritul valorilor identificate. Dacă nu ai avut valori stabilite până în prezent este normal să fi avut abateri. De asemeni, valorile tale se pot ajusta și dezvolta în timp. Vezi exemplul meu de la valoarea 5, unde practic o întrebare despre ”nimic nu e imposibil” s-a transformat într-una de micșorare a efortului depus. Probabil și ca rezultat a infarctului suferit. Acceptă schimbarea, nu fi rigid. Nu este obligatoriu să ai 5 valori. Poți avea 2 sau 3, la fel de bine cum poți avea 7 sau 10.

De obicei, atunci când identific câte un citat care este în spiritul articolului îl pun la începutul acestuia. Acum am păstrat pentru final cuvintele lui Mahatma Ghandi: “Convingerile tale devin gândurile tale. Gândurile tale devin cuvintele tale. Cuvintele tale devin acțiunile tale. Acțiunile tale devin obiceiurile tale. Obiceiurile tale devin valorile tale. Valorile tale devin destinul tău.”

Ai avut valori stabilite până acum ? Care sunt valorile tale de bază ? Lasă un mesaj mai jos. Comentariul tău îi poate ajuta și pe alții.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.