Ce faci cand iti pierzi inspiratia ?

Ce faci cand iti pierzi inspiratia
Ce faci cand iti pierzi inspiratia

”Nu te aştepta să te pălească inspiraţia stând în pat şi uitându-te la seriale, cu sticla de cola într-o mână, iar cu cealaltă îţi umpli burta cu fel şi fel de alimente dăunătoare provocatoare ale plăcerilor de moment. Inspiraţia vine făcând, implicându-te în ceea ce îţi place, căci făcând ceea ce nu-ţi place vei ajunge la frustrare, nicidecum la inspiraţia pe care o cauţi.”

Valentin Bărbulescu

Sunt zile în care mă întreb: Ce să mai scriu pe blog ? Sunt sigur ca nu am scris tot ce știu, însă, pe de o parte, unele subiecte mi se par elementare și mă gândesc să nu scriu banalități, iar altele sunt de o anvergură prea mică pentru a rezulta un articol. Cu toate că mi-am făcut un plan strategic de umplere cu conținut a site-ului, acesta acoperă doar capitolele mari.

Această întrebare m-a făcut să-mi dau seama că în viața mea au existat mai multe momente în care am rămas fără inspirație și a trebuit să mă opresc din lucru, deoarece nu mai puteam avansa. Ce am făcut în acele momente ca să trec de impas ? Am stat și am analizat fiecare moment de care mi-am amintit și cum am reușit să trec peste impas. În final, au rezultat aceste 12 tehnici puternice de inspirare.

Creativitatea nu este necesară doar atunci când scrii, compui, desenezi, sculptezi etc. Nu doar artiștii au nevoie de creativitate. În lumea afacerilor nu poți avea succes dacă nu ești creativ, inventiv. Toți antreprenorii de succes au avut o idee strălucită care i-au diferențiat de ceilalți antreprenori. Nu poți supraviețui, dacă nu ești creativ și sigur au existat și vor exista momente în viața ta când vei dori să-ți vină inspirația.

Cel puțin una din aceste tehnici îți va aduce inspirația când ai nevoie:

Tehnica 1. Idei albe pentru zile negre

Această tehnică am învățat-o de la fiică-mea. Ori de câte ori are timp liber ea navighează pe internet și citește tot felul de lucruri. La întâmplare și după cum îi este starea ei de moment. Atunci când întâlnește ceva interesant și consideră că este posibil să-i fie de folos îi aplică un bookmark. Și-a dezvoltat o adevărată bibliotecă în browser, având grupate semne de carte pe diferite domenii după interesul ei. De câțiva ani am aplicat și eu această tehnică și nu odată, am găsit prin marcajele mele idei care m-au scos din starea de blocaj în care mă aflam.

Tehnica 2. Internetul atotcunoscător

Mare invenție și internetul acesta. Numai cât mă gândesc cât timp am câștigat căutând informația prin el în loc să mă duc la bibliotecă. Mai ales, în momentele în care nu știam ce să caut. Uneori, când rămâneam fără inspirație și nu găseam nimic prin linkurile salvate, dădeam o căutare pe internet aproape aleatorie. Nu știam ce să caut, dar simțeam cam ce vreau. Și căutam ceva pe-aproape. Nu deschideam nicio pagină. Citeam doar rezultatele, descrierile și mă uitam pe imagini. Dacă nimic nu-mi atrăgea atenția schimbam cuvântul cheie. La un moment dat găseam un alt cuvânt care era mai aproape de ce vroiam eu și încetul cu încetul, din aproape în aproape se contura o idee pe care o puneam în practică..

Tehnica 3. Schimbă macazul

Asta am învățat-o de la fostul meu șef. O făceam instinctiv cu colegii de birou pe când eram fumător. În momentul în care nu ne venea nicio idee ieșeam la fumat. Și discutam despre orice altceva, numai despre ce lucram nu vorbeam. Uneori, subconștientul nostru ne dădea câte o idee, căci el rămânea cuplat la problemă, alteori, de cele mai multe ori, nu se întâmpla nimic, deoarece timpul cât fumam o țigară era prea scurt pentru a avea timp să-mi vină idei. Iar după ce am renunțat la fumat am uitat cu totul de această tehnică. Până când, șeful meu care era pasionat de proiectarea de case, într-o zi în care învârteam degeaba pe toate părțile o lucrare fără să ne placă și fără să ne dăm seama totuși ce i-ar trebui, mi-a spus să proiectăm o casă. Inutil să vă spun că nu aveam nicio noțiune de arhitectură, ia programul în care trebuia să lucrez era cu totul nou. Astfel, fiind concentrat pe noua activitate, toată mintea mea se golea, nu mă mai gândeam deloc la problemă și soluția venea de la sine. Sunt momente în care iau o foaie de hârtie și desenez pe ea: linii, figuri geometrice, animale, plante, case, orice-mi trece prin minte. Astfel îmi distrag atenția de la problema care mă frământă, lăsând subconștientul să se gândească la ea.

Tehnica 4. Unde-i unul nu-i putere

O altă tehnică aplicată de mine a fost aceea de a solicita ajutorul colegilor. Nu va funcționa în colectivele foarte mari. Noi am fost maxim 4 în birou. Și ori de câte ori, unul dintre noi începea să gândească cu voce tare, ceilalți și preluam ideea oferind zeci de soluții fiecare. Sunt trei reguli de respectat la această tehnică: 1) Se anunță când se cere ajutorul și se întreabă dacă ceilalți se pot întrerupe din lucrul pe care-l au. 2) Nicio idee nu se comentează, oricât de fantezistă sau slabă ar părea. Poate genera la rândul ei alte idei. 3) Se notează absolut toate ideile. Trierea lor se face mai târziu. Aceste ședințe de brainstorming nu trebuie forțate. Dacă nimeni nu are nicio idee se oprește. Nu o prelungi inutil, poate, poate apare ideea care să te mulțumească.

Tehnica 5. Caută buba

Au existat momente în care degeaba ne gândeam (eu și echipa) la soluțiile unor probleme. Nu era nevoie de o soluție la problema noastră ci să identificăm cauza care a generat acea problemă. Odată identificată cauza, soluția a venit de la sine.

Tehnica 6. Autosugestia

Atunci când cauți o idee, o soluție, gândește pozitiv. Spune mereu: ”Eu pot rezolva aceasta”. ”Știu că există o cale pentru a rezolva problema și sigur o voi găsi.” ”Sunt deschis la orice idee și orice idee care-mi vine o voi accepta.” Astfel de gânduri vor atrage inspirația către tine. Gândurile negative, de tipul: ”Nu pot.”, ”Asta mă depășește.”, ”M-am blocat.” nu vor face decât să accentueze starea în care ești. În general, în orice situație ai fi, nu te victimiza.

Tehnica 7. Meditația

Este o alternativă la tehnica 3. Dacă nu vrei să-ți golești mintea făcând altceva, poți încerca să ți-o golești prin meditație. Dacă știi să o faci cum trebuie, meditația poate fi un instrument foarte puternic, putând să-ți inducă o stare de calm, claritate în gândire, înțelegere a fenomenelor, viziune. Toate aceste vor avea ca rezultat creșterea capacității de creativitate.

Tehnica 8. Rupe rutina

Tabieturile și rutina zilnică pe cât sunt de eficiente, pe atât reprezintă moartea creativității. În cazul în care nu mai ai idei încearcă să rupi rutina pentru o zi. Fă tot ceea ce faci într-un mod diferit. Nu-ți mai bea cafea acasă, bea-o la serviciu, împreună cu colegii. Nu te mai du cu mașina la serviciu, ia autobuzul sau mergi pe jos. Mănâncă în oraș, du-te la un film în timpul săptămânii. Fă toate lucrurile altfel decât le-ai făcut până acum. Fii alt om pentru o zi. S-ar putea ca acest alt om să vină cu idei noi.

Tehnica 9. Nu fi un perfecționist

Acesta-i primul sfat care îl dau oricui mă întâlnesc. Un perfecționist pierde foarte mult timp gândindu-se la detalii. Cred că nici nu vrea să iasă din zona lui de confort pentru a fi creativ. Încearcă să vezi lucrurile în ansamblul lor, nu în detaliu.

Tehnica 10. Plimbă-te

Pe jos, sau cu mașina, funcție de timpul pe care-l ai la dispoziție și de starea ta. Au existat momente în care am simțit că-mi explodează capul dacă mai stau în fața calculatorului. Nici cititul pe internet, nici să lucrez altceva nu funcționa. Atunci ieșeam, pur și simplu din firmă și mă plimbam înspre un parc. Încercam să urmăresc cât pot de mult albastrul cerului și verdele copacilor. Aceste culori măresc claritatea și reduc confuzia. Absorbeam cât puteam de mult natura din jurul meu. Când aveam timp să plec cu mașina, mă duceam până pe un deal din apropiere, Măgura, unde există o pădure, mă întindeam pe iarbă, urmăream cerul și ascultam zgomotele copacilor, vântului, gâzelor, păsărilor. Aveam permanent în portbagaj o pătură pentru astfel de momente.

Tehnica 11. Relaxarea

Sunt atâtea moduri de a te relaxa încât această tehnică poate fi împărțită în zeci de alte subtehnici. Foarte multe companii mari au săli și locuri speciale de relaxare, cunoscând importanța lor pentru angajați: mici grădini, baruri unde poți fuma și sta de vorbă, dar unde se servesc doar băuturi nealcoolice, săli de jocuri, săli de masaj. Nu este obligatoriu să există în firma ta așa ceva. Te poți relaxa făcând exerciții de yoga, sau numai de respirație, ascultând muzică. Dacă poți, culcă-te. Mie mi-au venit multe soluții în somn.

Tehnica 12. Discută cu familia

Mi s-a întâmplat să ajung acasă și să fiu întrebat de către ai mei ce mă frământă de sunt abătut. Le spuneam problema mea și, nu odată, am primit soluția de la ei. Datorită faptului că ei nu cunoșteau partea tehnică, soluțiile lor erau extraordinar de simple. Cele mai elegante soluții le-am primit de la fiică-mea și de atunci mi-am făcut un obicei de a mă consulta cu ea. Este exact ca la bondar. Această insectă încalcă toate legile aerodinamicii, însă datorită faptului că nimeni nu i-a spus că nu poate zbura, ea continuă să zboare.

Daca tu ai mai descoperit alte tehnici pentru a-ti aduce inapoi muza ce si-a luat liber pe moment, te rog sa le scrii la comentarii pentru ca sa beneficieze si altii de ele.

”Dacă vine inspiraţia, mă va găsi pictând.”

Pablo Picasso

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.