Cum sa ai mereu „The best weekend”

Cum sa ai mereu „The best weekend”
Cum sa ai mereu „The best weekend”

În anul 2017 avem 105 zile de weekend. La acestea se adaugă:

2 ianuarie — Anul Nou

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române

17 aprilie — Paștele

1 mai — Ziua Muncii

5 iunie — Rusalii

15 august — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie — Sfântul Andrei

1 decembrie — Ziua Națională a României

25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Adică, 115 zile libere. Asta înseamnă 31,5 % din totalul zilelor din an.

Cu excepția sărbătorilor legale, majoritatea oamenilor pe care-i cunosc, consideră aceste zile ca o resursă de timp pe care o pot utiliza pentru a ajunge la zi cu anumite lucrări. Din ce am citit pe Internet, căci alte informații, nu am găsit, aproape o treime dintre români lucrează la sfârșit de săptămână. Sunt convins că acest procent este mult mai mare în rândul antreprenorilor și directorilor.

Din experiența mea personală, pot să vă spun că productivitatea voastră în săptămâna ce urmează weekendului va crește dacă vă deconectați în zilele libere. Asta, fără să mă refer la avantajele medicale pe care le puteți avea eliminând stresul, sau avantajele biologice, de întinerire, ieșind din birou / casă, avantajele de socializare, de întărire a relațiilor cu familia etc.

Dar asta e mai ușor de spus decât de făcut pentru unii dintre noi. Și, credeți-mă, există zile de weekend, când cu toate că sunt conștient de acest lucru, lucrez și eu. Dar, încerc să fac diferența dintre urgențe și priorități, să văd dacă poate rămâne sau nu pe luni și să diminuez la minimum posibil timpul de lucru în weekend.

Este greu să vă scoateți din priză pentru weekend. Îmi sun prietenii să ieșim pe o terasă și am auzit, nu o dată: „Dacă eu stau, afacerea mea moare.”, „Trebuie să fiu prezent la lucru, să fiu un exemplu pentru oamenii mei.” sau alte motive legate de faptul că atunci au o recepție de marfă, o predare de lucrare, ori chiar o activitate programată intenționat.

De cele mai multe ori, activitățile din weekend sunt planificate. Unele sunt planificate în fiecare weekend, astfel încât s-au transformat în rutină. (Nu mă întrebați cum de știu acest lucru!)

Dar, a deveni work-alchoolic și a lucra în fiecare weekend nu este inevitabil. Gândiți-vă la ultimul weekend în care ați lucrat. V-ați simțit bine? Cei apropiați, cei dragi, s-au simțit bine fără dvs.?

Încercați să respectați, în fiecare weekend, aceste 4 reguli și totul va fi bine:

Regula nr 1: Nu vă gândiți la muncă.

Regula nr 2: Nu faceți nicio lucrare, pentru nimeni.

Regula nr 3: Nu vorbiți despre muncă.

Regula nr 4: Nu vă documentați pentru muncă.

Eu nu respect aceste reguli întocmai. Este deosebit de greu atunci când lucrezi cu familia. Dar, încerc să mă țin aproape de ele. Cum? Soluția este de a înlocui lucrul cu altceva. Trebuie să ai o ocupație mereu.

Fiecare regulă enumerată de mine conține câte un „nu”. Este o listă de ce să nu faci. Dar, întotdeauna e mai ușor să faci ceva decât să nu faci. Opțiunile pentru ceea ce poți face în weekend sunt infinite, dar pentru cei mai mulți dintre noi se încadrează în câteva categorii mari.

Iată categoriile, în care îmi stabilesc eu activități pentru weekend:

  1. Odihnă. Zilele de weekend sunt cele care-mi permit să trag câte un „pui de somn”. Weekendul este momentul în care pot să-mi reîncarc bateriile și să recuperez orele de somn lipsă. Iar, eu, am multe ore de somn lipsă, deoarece sufăr de apnee și mai tot timpul sunt obosit.
  1. Mâncarea. În unele weekend-uri îmi place să gătesc. În altele, prefer să merg pe o terasă sau la un restaurant proaspăt deschis. În cele mai multe sâmbete, îmi place să merg la mall și să mănânc la unul din restaurantele de la food-court. În timp ce gătesc masa, sau mănânc, foarte lent, fără grabă, este exclus să mă gândesc la muncă.
  1. Recreere. Aici am destule lucruri pe care le fac: plimbare prin parc, citesc, scriu, recondiționez produse vechi, joc diferite jocuri, îngrijesc acvariul și plantele. Sigur aveți un hobby. Dacă nu, făce-ți-vă unul. Altul decât munca.
  1. Relații. Weekendurile sunt perfecte pentru a investi în relații: un film văzut cu familia, acasă sau la cinematograf, o piesă de teatru sau chiar o operetă, o întâlnire cu prietenii, fără motiv, doar ca să luați masa împreună, a spune bancuri sau a vedea ce a mai făcut fiecare.
  1. Reflecţie. Dacă sunteți credincios, făce-ți-vă timp pentru a vă duce la biserică sau la cimitir, la mormintele celor dragi. La sfârșit de weekend este momentul în care trebuie totuși să vă gândiți la ce ați făcut în săptămâna care a trecut și ce vreți să faceți în săptămâna care urmează. Scrie-ți tot ce vă trece prin cap și faceți-vă astfel planul pentru începutul săptămânii. Am mai discutat despre asta.

Weekendurile sunt un moment perfect pentru a lăsa motoarele la „relanti” la sfârșitul unei săptămâni și a vă reîncărca bateriile pentru următoarea săptămână. Dar, numai dacă ne propunem în mod intenționat să facem asta.

Cum arată un weekend perfect pentru dumneavoastră?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.