Cum sa crești gradul de conversie pe site aplicand tehnicile nonverbale

Cum sa cresti gradul de conversie pe site aplicand tehnicile nonverbale
Cum sa cresti gradul de conversie pe site aplicand tehnicile nonverbale

Internetul a devenit atât de integrat în viața noastră cotidiană încât nu ne mai imaginăm viața fără el. Zilnic deschidem cel puțin o pagină de internet, fie pentru a socializa, a ne citi corespondența sau un ziar.

Interesant este atunci când căutăm o informație și nu știm exact unde o putem găsi. Creierul nostru asociază rapid câteva cuvinte cheie care folosite de un motor de căutare ne-ar aduce în față rezultatul dorit. Pe urmă, scanează rapid toate rezultatele căutând în titlu și în descriere, cuvinte cât mai apropiate de ceea ce ne interesează. Aproape fără nicio comandă, mâna face click pe linkurile interesante.

Odată deschisă o pagină, aceasta este scanată în mai puțin de o secundă pentru a vedea dacă este interesantă sau nu, dacă se poate găsi în conținutul ei, informația căutată.

Întrebarea care se pune este: Cum procedăm ca în cel mult o secundă să captăm atenția vizitatorului, să-l convingem să rămână pe site și, de ce nu, să-l convingem să cumpere ?

Este evident că în această secundă el nu apucă să citească nimic. Aceasta înseamnă că nu conținutul sit-ului îl va face să rămână pe site ci anumite indicii nonverbale.

Pentru a vedea care sunt indiciile nonverbale ce trebuie utilizate pe un site, este esențial ca mai întâi să înțelegem comportamentul unei persoane care ne vizitează, în acest secol al vitezei.

Așa că, să definim elementul comportamental și să vedem cum putem să îl exploatăm în interesul nostru.

  1. Un român citește de la stânga la dreapta și de sus în jos. Aceasta înseamnă că primul loc în care se va îndrepta atenția vizitatorului este colțul din stânga sus. Dacă veți dori să faceți un site pentru asiatici, arabi, evrei, va trebui să schimbați centrul de maximă atenție funcție de grupul țintă căruia vă adresați. Acum, uitați-vă la site-ul dvs. Ce aveți acolo ? Sigla ? Vă interesează să promovați brandul ? Înseamnă că este bine construit. Sau, poate ar trebui să așezați acolo cel mai valoros lucru al vostru.
  1. Oamenii citesc în medie doar 25% din text. Ochii lor scanează pagina, căutând anumite cuvinte sau linkuri. Studiile prin care s-a urmărit mișcarea ochilor unui grup de voluntari în timp ce navigau pe Internet au demonstrat că oamenii scanează paginile în două feluri: modelul Z și modelul F. În modelul Z, se citește primul paragraf, după care privirea alunecă pe diagonală și se mai citește ultimul paragraf. Modelul F, arată că utilizatorii citesc primele două pargrafe, după care pagina este scanată pe verticală. Despre diagrama Gutenberg, modelele Z și F, voi vorbi într-un alt articol. Indiferent care ar fi modelul în care vizitatorul ne scanează pagina, rezultă că primul paragraf este foarte important. De aceea, meniul este trecut mai tot timpul în partea superioară a paginii (eu l-am trecut jos. De ce? Deoarece sunt interesat ca vizitatorii să se înscrie la newsletter și acesta este trecut în partea superioară). Alte site-uri folosesc meniul pe partea stângă, pe verticală. Tot datorită modelului F.
  1. Scrisul bold atrage atenția. Subiecții testați au afirmat că atunci când au întâlnit un paragraf îngroșat, 95 % dintre ei l-au citit. Foarte multă lume folosește această tehnică, utilizatorul obișnuindu-se cu ea. De aceea, unii, mai inventivi, au început să scrie paragrafele introductive cu un font mai mare.
  1. Pe același principiu, pentru a depăși mărimea fontului primului paragraf, titlurile au ajuns cu adevărat să fie dominante. De multe ori, titlurile sunt adevărate propoziții, deoarece pe o pagină cu multe titluri, oamenii vor scana, pe verticală, numai titlurile. Dacă primele cuvinte atrag atenția, vor citi întreg titlul.
  1. Colțul din dreapta jos atrage de-asemenea atenția. Acesta e un loc bun pentru un apel la acțiune (cumpără, abonează-te, scrie-mi etc.). Utilizați gesturi sugestive pentru a-i îndemna să treacă la acțiune: o mână care semnează pentru a se înscrie la newsletter, o mână care scoate bani din portofel pentru a-l îndemna să cumpere ceva.
  1. Partea stângă a paginii este mai grea decât dreapta. Rezultă din modul de citire al oamenilor. Țineți meniul pe partea stângă, sau produsele / serviciile pe care doriți să le vindeți.
  1. O imagine spune cât 1.000 de cuvinte. Folosiți imagini mari și clare. Tot Homepage-ul site-ului meu este o imagine. Imaginea trebuie să fie primitoare și ușor recognoscibilă. Folosiți imagini în care apar oameni. Oameni normali, ca vizitatorul să se recunoască în ele, nu modele. Noua tendință este ca utilizatorii să caute video, așa că, dacă reușiți să înlocuiți imaginea cu un video, este și mai bine. Evitați fotografiile sau filmele comerciale, siropoase.
  1. Dacă folosiți imagini de-ale voastre, sau ale echipei, arătați-vă mâinile. Asta dezvoltă un sentiment de încredere în vizitatori. Expresiile faciale să fie pozitive (zâmbiți, priviți direct în obiectiv).
  1. După cum sigur știți, fiecare culoare transmite un anumit sentiment, trezește anumite emoții. Folosiți-le funcție de natura afacerii voastre. Albastru: loialitate, stabilitate, liniște. Galben: fericire, optimism, tineret. Verde: vindecare, succes, speranță. Negru: putere, mister, profesionalism. Alb: puritate, curățenie, nevinovăție. Roșu: pasiune, sexualitate, intensitate. Violet: drepturi de autor, spiritualitate, lux. Orange: energie, distracție, căldură
  1. În final, vă recomand să aplicați și în acest caz, ca de altfel în tot ce întreprindeți, tehnica KISS (Keep It Simple Stupid). Nu vă complicați. Cu cât este mai complex un site web, cu atât este mai puțin atrăgător pentru vizitatori.

Aștept punctul vostru de vedere pentru completarea acestui articol.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “Cum sa crești gradul de conversie pe site aplicand tehnicile nonverbale”