Cum sa dai un sfat

Sa-ti dau un sfat
Sa-ti dau un sfat

O parte dintre cei care mă citesc, sau nu, îmi cer sfaturi. Primesc aproape zilnic e-mailuri prin care sunt întrebat de unele persoane, ce trebuie să facă pentru a trăi mai bine. Alteori, sunt abordat la unele întâlniri și mi se cere sfatul, uneori în domenii la care nu mă pricep. În astfel de cazuri, îi trimit la specialiști 🙂

De cele mai multe ori, după ce-mi aud sfatul reacția lor este extraordinar de previzibilă:

“Da, dar … eu nu pot face asta”

“Da, vreau să găsesc un alt loc de muncă … dar eu nu pot face asta. Nu am timp. “

“Da, vreau să economisesc bani, dar nu vreau să citesc cartea aia. Cred că o să aștept până nu câștig la loterie!”

”Da, vreau să-mi dezvolt afacerea, dar nu vreau să urmez un curs. Spune-mi tu repede, acum, ce să fac.”

Cred că procentul celor care găsesc o scuză pentru a nu face nimic este peste 90%. Pentru ei este mult mai simplu să aștepte să se întâmple.

Culmea este că cea mai mare rezistență am întâlnit-o la persoanele care au învățat suficient despre finanțe personale, despre dezvoltare personală și profesională. Persoanele care au decis să-și schimbe viața și au început să o facă, fără vreun plan, fără vreun obiectiv, fără a se fi gândit la toate etapele de parcurs, gândindu-se că e suficient să-i anunțe pe toți cei din jur și acum să aștepte să fie ajutați. Pe oricare dintre ei i-ai întreba ce ar face dacă ar putea da timpul cu 3 – 6 luni în urmă, ar recunoaște că nu s-ar apuca de așa ceva și că totul e o porcărie.

Majoritatea celor aflați în cazurile enumerate au citit singuri articole de pe diferite site-uri sau au vorbit cu persoane care abia așteptau să dovedească cât de ”pricepute” sunt și se grăbeau să dea sfaturi.

Sfatul meu pentru persoanele, care dau sfaturi oriunde, oricând și în orice domeniu, care întrețin bloguri artificiale, învățând pe oricine ce să facă este următorul: ”taci naibii din gură”. Sau dacă folosești cuvintele ”ușor”, ”simplu”, ”fără probleme” gândește-te că dacă ar fi fost așa, oricine ar fi făcut-o.

Oricine-ți cere un sfat general, gen: ”Cum să fac să câștig mai mulți bani?”, ”Cum să-mi schimb locul de muncă?”, ”Cum să trăiesc mai sănătos?” nu dorește cu adevărat un sfat de la tine. Se joacă cu o idee. Iar tu, dacă încerci să-i dai un sfat specific, mergi de fapt pe un câmp minat. Cel mai bun răspuns este “Te descurci grozav. Sunt sigur că o să-ți dai seama în curând”.

Gândește-te! Dacă-ți întrebi soțul / soția ”Mă iubești?” și primești răspunsul: ”desigur” înseamnă că ai probleme.

Oamenii care doresc cu adevărat un sfat vor pune un set specific de întrebări.

Să luăm un exemplu dintr-un domeniu, la care toată lumea se pricepe și oricine este dispus să dea sfaturi: să presupunem că cineva te întreabă cum să slăbească 10 kg. Primul lucru recomandat este să-l asculți, să dai din cap în semn că l-ai înțeles și să spui: “Ei bine, aș putea să-ți spun. Din curiozitate, cât de hotărât ești să slăbești? “

Persoana 1: “Sunt foarte hotărât! Am un program foarte ocupat, dar sper să-mi găsesc timp”. STOP. Nu te arunca în a-i da explicații, recomanda regimuri, program de exerciții fizice sau altceva. Această persoană nu dorește să slăbească cu adevărat. Deja și-a găsit o scuză. Răspunsul tău ar putea să fie: “Fi foarte atent la ce mănânci și mai fă câteva exerciții atunci când poți.”

Persoana 2: “Vreau să slăbesc! Am citit blogul X și am încercat o provocare de 30 de zile, dar se pare că nu-mi găsesc motivația … “. Răspunsul tău: “Te descurci grozav! Ține-o tot așa!”. Pare nesatisfăcător, dar o astfel de persoană nu are nevoie de un sfat tehnic, cum să facă aia, când să o facă, ce să mănânce, pe zile, pe ore. Are deja soluția, ea dorește să se simtă încurajată și răspunsul tău e cel mai bun.

Persoana 3: “Sunt foarte hotărât. Am încercat regimul disociat, mi-am luat abonament la sală, dar chiar vreau să știu o altă părere, mai ales că am auzit că te pricepi. Voi face tot ce-mi spui.” Răspunsul tău: “Minunat! Să-ți spun cum se face: …. (și-i spui prima etapă). Trimite-mi un e-mail duminica viitoare și vom mai vorbi. “

O să-mi spui că nimeni nu spune: “Sunt serios. O să fac tot ce-mi spui.”

CORECT! Aproape nimeni nu spune niciodată acest lucru, pentru că aproape nimeni nu vrea cu adevărat un sfat concret. Ei doresc să se plângă, ei vor să se simtă încurajați, să li se spună că e corect ceea ce fac. Mai puțin de 1 persoană din 1.000 dorește cu adevărat să-și schimbe comportamentul.

Nu te simți complexat. E în firea noastră să facem acest lucru. Eu, de-abia acum, la 50 de ani am înțeles că altfel se pune problema. Odată ce ai înțeles acest lucru, vei începe să fi tot mai înțelegător și empatic, și tot mai puțin frustrat.

Chiar dacă ei îți spun că sunt 100% hotărâți să facă ceva, nu te arunca cu capul înainte pentru a le da un sfat tehnic complet, pentru că nu sunt pregătiți.

Prezintă-le doar o primă etapă, arată-le prima barieră, cea mai mică pentru a vedea că drumul spre obiectivul ales nu este așa de ușor. Adu-i încet, încet cu picioarele pe pământ și fă-i să conștientizeze și să-și asume drumul pe care aleg să meargă. Începe cu un singur lucru pe care-l pot face, nu le da toate etapele deodată. Odată ce au trecut de prima etapă, prezintă-le etapa a doua. Asta înseamnă să întrebi dacă persoana respectivă este gata să se mute singură la următoarea etapă, nu să o împingi tu spre ea. În ultimul exemplu rămâne doar să aștepți să vezi dacă duminică primești un e-mail.

Este interesant faptul că cei mai mulți oameni care se plâng că lumea nu le ascultă sfatul… n-au studiat modul de a da de fapt un sfat bun.

Din experiența personală am învățat că poți oferi oamenilor cel mai bun sfat din lume, le poți da cele mai bune tactici, tehnici și strategii pentru a-și atinge obiectivele, dar nu va funcționa până când balanța dintre durerea de a rămâne la fel și durerea de a pune în practică sfatul primit și de a face o schimbare nu se înclină spre prima.

P.S. Și, dacă dorești cu adevărat să faci o schimbare în viața ta, primul pas este de a lua măsuri. Nu trimite 100 de e-mailuri pentru a-i întreba pe toți ceea ce trebuie să faci. Nu mai citi sute și mii de articole de blog, abonându-te la milioane de e-mailuri în căutarea unui glonț magic. Începe odată, nu mai sta pe gânduri.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.