Cum sa dezvolti o afacere online

Cum sa dezvolti o afacere online
Cum sa dezvolti o afacere online

Acest articol are audiobook.

Am întâlnit o mulțime de tineri care au început afaceri on-line. Puțini dintre ei au reușit. Eu personal am avut multe probleme până am reușit să realizez această comunitate și să atrag trafic pe site. De aceea, doresc să vă împărtășesc cunoștințele mele, obținute din ceea ce am învățat citind sau experimentând. Sper ca în acest fel, rata de eșec a celor care vor începe o afacere online să scadă.

Niciodată nu e târziu să începi o afacere online, nu trebuie să ai o pregătire anume și nici nu trebuie ca afacerea ta să fie într-un anumit domeniu. Cel mai important este că pentru o afacere online nu este nevoie să renunți la studii sau locul de muncă. Poți fi student sau manager de firmă, poți vinde produse handmade sau industriale, poți vinde servicii de la consultanță de business și cursuri, până la transport și reparații.

Întrebarea cea mai des primită de mine a fost: ”Ce afaceri merg cel mai bine online iar costurile inițiale să fie minime ?”

Fără a le spune într-o anumită ordine, eu am identificat că, pentru un începător, cel mai bine este să înceapă cu un site de:

 • vânzare software (inclusiv aplicații dezvoltate de tine);
 • vânzare produse fizice (realizate de către altcineva sau de către tine);
 • publicare anunțuri;
 • marketing afiliat;
 • coaching;
 • cursuri on-line.

Este foarte important să urmezi pașii descriși mai jos și să nu te grăbești și să sari vreunul. Știu că la început atât entuziasmul, cât și nerăbdarea sunt mari, dar îți va fi mult mai greu să refaci totul, dacă nu respecți toți pașii sau nu îi realizezi cum trebuie. Niciodată, în nimic din ceea ce întreprinzi, să nu fii superficial.

Pasul 1: Identifică o nișă și ocup-o

Au venit la mine destule persoane care-mi spuneau: ”Am următorul produs. Dă-mi un sfat cum aș putea să-l vând”. M-am gândit și eu să fac căni pentru stângaci, aparate de spart ouă perfect în două, farfurii de ciorbă cu termometru, pentru ca să nu te frigi,  dar cine le cumpără ?

O altă categorie de persoane este formată din cei care îmi spuneau: ”Vreau să-mi cumpăr o mașină, ce afacere să fac pentru a câștiga mai mulți bani ?”, ”Ce afacere merge mai bine pentru ca s-o încep și eu ?”. Acestora le răspund: nu dragii mei, nu merge așa. Nu veți face nicio afacere, nici online, nici ofline, dacă vă gândiți numai la voi. Iar cea mai bună afacere, este cea care-ți place și în care te implici. Degeaba încerci să copii ceva ce nu ți se potrivește și la ce nu te pricepi.

Nimeni nu-ți va da bani pentru a-ți rezolva propriile probleme, însă banii vor începe să curgă dacă vei rezolva problemele altor oameni. Cei care identifică în primul rând un produs și pe urmă piața de desfacere a lui, greșesc.

Afacerea ta va fi on-line, așa că folosește internetul pentru a afla nișa în care să începi. Caută cuvinte cheie (keyword research) ca să vezi ce caută cel mai mult oamenii pe net – există un instrument de-al lui Google. Vizitează forumurile ca să vezi ce probleme au oamenii și ce soluții se oferă. Cu cât nevoia este mai mare, cu atât va fi o cerere mai mare. Odată identificat produsul / serviciul, verifică toată concurența la nivel național și internațional. Urmărește-le site-urile, abonează-te la ele pentru a vedea ce oferă clienților, vezi funcțiunile site-ului, a produsului / serviciului. Gândește-te ce îmbunătățiri poți aduce pentru a-l face mai simplu, mai accesibil, mai pro-utilizator și ….. ai cu ce începe. Piața există deja, te așteaptă.

Citește și articolul ”Garanția unei afaceri de succes” pentru a vedea cum poți testa ideea ta dacă este bună.

Pasul 2: Învață să scrii pentru a vinde

Afacerea ta este exclusiv on-line. Oamenii nu vor putea pune mâna pe produs, să-l atingă, să-l pipăie, să vadă cum funcționează, cum se aude, cum arată în 3D, așa că vor trebui să se bazeze numai pe ce scrii. Toți cei care au succes în vânzări aplică tehnica AIDA (Atenție – Interes – Dorință – Acțiune).

Captează-le Atenția: alege un titlu convingător.

Stârnește-le Interesul: prezintă mai întâi problema pe care produsul o rezolvă, pe urmă prezintă produsul tău ca fiind soluția la problema lui.

Fă-i să-l Dorească: prezintă testimoniale ale persoanelor care l-au mai cumpărat, beneficiile pe care le-ar avea dacă ar achiziționa produsul

Determină-l să treacă la Acțiune: rupe orice barieră mai are, asigură-i o garanție puternică, creează o urgență, fă-i o ofertă de nerefuzat.

Orice persoană crede despre ”puiul” său că e cel mai bun din lume. De aceea, îți recomand să folosești empatia. Fă schimb de roluri. Pune-te în pielea clientului și gândește-te de ce ai cumpăra acest produs. Apoi răspunde la întrebare.

Pasul 3: Construiește site-ul

Puține afaceri online rezistă fără un site de sine stătător. Nu ai nevoie de site dacă vrei să vinzi prin site-uri specializate de anunțuri, dacă folosești site-uri specializate care-ți pun propriul magazin la dispoziție sau dacă vrei să vinzi exclusiv prin rețele sociale. Nu trebuie să ai cunoștințe de php, html, java, sau c#. Dacă dorești să realizezi un site cu un landing page adaptiv, funcție de client, cu sistem de plăți incorporat, cu posibilități de selectare a mai multor produse și cumpărare a lor, este bine să apelezi la o firmă specializată și să fii pregătit să scoți din buzunar mii de euro. Pentru noi ceilalți, cu posibilități mai mici, există templeturi, widgeturi, pop-upuri, module care-ți permit să faci aproape orice. Și, știi ceva ? Sunt gratuite.

Greșeala pe care o fac începătorii este de a face site-ul  cât mai complex, animat pentru a dovedi, mai mult sieși, cât de mult se pricep. Păstrează-l cât mai simplu. Un vizitator stă cel mult cinci secunde pe un site, dacă în acest timp nu ai reușit să-i atragi atenția îl vei pierde. Și e foarte puțin probabil să-l mai vezi vreodată pe site-ul tău.

Câteva sfaturi importante:

 • păstrează același model pe fiecare pagină. Dacă vizitatorul s-a obișnuit deja să găsească anumite lucruri în anumite poziții pe pagină, nu-l zăpăci
 • folosește contrastul. Scris închis la culoare pe fundal deschis, sau invers. Atenție la roata culorilor și culorile complementare
 • nu folosi mai mult de 2 tipuri de fonturi
 • navigare simplă și intuitivă
 • tendința este de a folosi mult video
 • oferă-le ceva pentru adresa de e-mail
 • achiziția să fie simplă, maxim două clicuri
 • mulțumește-i pentru că a cumpărat și arată-i cum puteți păstra contactul

Pasul 4: Creșterea traficului

Degeaba ai un site, dacă nu este vizitat. Etapa de a crește traficul este cea mai grea. Dacă ai un buget, nu ezita să plătești reclamă pe google, în rețelele de socializare. Acestea aduc un trafic organic, care este cel mai bun. Ritmul de creștere este mai lent, dar clienții câștigați sunt de obicei fideli. Adaugă cuvinte cheie (mai întâi cercetează-le pe google), trece adresa site-ului tău în semnătura ta, astfel încât să apară în orice mail trimiți, fă o secțiune de blog, în care să scrii periodic articole despre produsele tale, astfel încât site-ul tău să fie unul viu și apreciat de către boții lui google. Dar, despre SEO se poate scrie o carte întreagă nu doar un articol sau un punct într-un articol.

Pasul 5: Devin-o un expert în domeniu

Citind, studiind noutățile din domeniu, urmărind concurența, inovând produsul, invitabil vei ajunge o voce în domeniu. Furnizează informații pertinente despre ceea ce știi pe blogul tău, scrie articole prin forumuri, pagini de specialitate cu link către site-ul tău, creează clipuri video și pune-le pe youtube cu link către site-ul tău. Toate acestea vor duce nu numai la recunoașterea și căutarea ta, ci și la creșterea traficului pe site.

Fă-ți un obicei de a trece linkul către site-ul tău oriunde ai ocazia și nu te uita niciodată la ce ranking ai în Google sau Alexa. Traficul contează.

Pasul 6: Creșterea gradului de conversie.

Degeaba ai trafic dacă vizitatorii vin și pleacă așa cum au venit. Scopul tău este de a-i aduce pe site-ul tău și a-i transforma în clienți. Unul dintre instrumentele cele mai utilizate este e-marketingul. Obligatoriu, pune-ți pe site un formular de abonare la newsletter. Printr-un e-mail care ajunge la client este mult mai ușor să aplici principul AIDA. Ai timp să creezi intenția, dorința înainte de a-l convinge să treacă la acțiune. Pe site ai maxim 5 secunde. Destinatarul unui e-mail își va aloca special timp pentru a-l citi.

Întotdeauna să-ți respecți clientul. Nu-i transmite informații inutile. Timpul lui este mai important decât pentru tine. Este al lui, la urma urmei. Așa că, dă-le exact ceea ce așteaptă de la tine, nu fă spam, dezvoltă o relație pe viață cu ei, fi disponibil.

Eficiența unei campanii de e-mail marketing este 100 % măsurabilă, este mai ieftină și mai eficientă decât orice campanie cu imprimate.

Pasul 7: Creșterea veniturilor prin vânzări de back-end și upselling

Una dintre cele mai importante strategii de marketing pe internet este de a dezvolta valoarea duratei de viață a fiecărui client. Cel puțin 35 % din persoanele care au cumpărat de la tine o dată, vor cumpăra din nou, dacă ții legătura cu ei. Odată ce ai reușit să faci prima vânzare, ai făcut partea cea mai grea. Nu-ți mai rămâne decât să-l convingi să cumpere din nou:

 • prezintă-i oferta de produse care completează cumpărarea făcută;
 • oferă-i puncte bonus pe care le poate valorifica la următoarea vizită;
 • prezintă-i ce au mai cumpărat alte persoane care au cumpărat un produs ca al lor.

Răsplătește clienții pentru loialitatea lor și ei vor deveni și mai loiali.

Acum este momentul să facem o pauză și să sărbătorim. Ai învățat din acest articol cât nu ai învățat în ultimele 3 luni (altfel ai fi avut deja propriul tău site).

”Dar bine, Walker, eu nu mă pricep la nimic. Nu pot face coaching, nu știu ce cursuri să predau”.

Bun! Nu fă coaching. Lasă-mă pe mine, nu-mi ocupa piața. Dar să nu-mi spui că nu știi ce cursuri să predai. Accept să-mi spui că nu știi cum să predai, dar nu ce să predai. Orice poți preda. Uită-te la aceste cursuri:

Nu știi la ce ești bun ? Întreabă-ți prietenii. Întreabă-i pentru ce ar apela la tine ? Descoperă-ți aptitudinile necunoscute și îmbunătățește-le. Cât despre cum să predai ? Urmează un curs. Poate fi și on-line.

Și nu uita ! O afacere on-line are aceleași etape ca o afacere off-line: întocmește mai întâi un plan de afaceri (analiza aprofundată a pieței, surse de finanțare, analiza SWOT) și respectă legalitatea afacerii.

Mult succes și de-abia aștept să mă abonez la site-ul tău.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.