Cum sa faci bani extra serviciu

Cum sa faci bani extra serviciu
Cum sa faci bani extra serviciu

Există o categorie de persoane care doresc un câștig suplimentar, dar nu intenționează nici să-și schimbe serviciul, nici să înceapă o afacere. La primele mailuri pe care le-am primit am avut același răspuns: ”Vrei să ai mai mulți bani ? Începe propria afacere. Chiar dacă vei câștiga tot atât de mulți bani ca și din salariu vei rămâne cu mai mulți bani. Din salariu, mai întâi îți reține statul ce are nevoie și pe urmă poți cheltui. Pe firmă, mai întâi cheltui și din ce-ți rămâne îi mai dai și statului.”

Însă, nu toată lumea are spirit antreprenorial. Când numărul de mailuri care-mi puneau aceeași întrebare s-a înmulțit, m-am gândit să caut câteva soluții, mai ales că-i înțeleg perfect pe toți, căci am trecut și eu prin această perioadă. Așa că, am pus mâna pe creion, creionul pe hârtie, picioarele în lighean și iată ce idei mi-au venit:

 1. Part-time

Cea mai evidentă soluție este să-ți iei un al doilea serviciu. Part-time. Sunt pline paginile de profil cu astfel de anunțuri: de la bonă, menajeră, animatori, livrare pizza, ospătari până la marketing.

 1. Freelancer

Ești bun la ceva ? Lucrează pe cont propriu, în afara orelor de program. Poți avea contractori de oriunde din lumea asta. Rămâne doar să identifici site-urile cele mai reprezentative pentru tine. Pentru a-ți veni în ajutor am creat o listă, ordonat alfabetic, deoarece nu există un site mai bun decât celălalt ci e în funcție de aptitudinile tale. Sfatul meu este să nu cauți proiecte doar pe un singur site. Licitează pe mai multe odată. Eu lucram pe 3 site-uri simultan. Iată lista:

 1. 99 designs – doar pentru designeri
 2. college recruiters – pentru studenți și proaspeți absolvenți
 3. craigslist – e plin de oferte, amestecate ce-i drept și cu vânzări
 4. demand media – pentru toți cei din domeniul media: scris, film, fotografie
 5. elance – unul dintre cele mai facile site-uri
 6. freelancer – cel mai cunoscut și care-ți permite să faci parte dintr-o echipă
 7. freelancer writer gigs – pentru scriitori, bloggeri, copywrighteri, editori, publiciști
 8. getacoder – pentru programatori și web designeri
 9. guru – plin de oportunități
 10. ifreelancer – unul din site-urile care nu-ți reține nimic din câștig
 11. peopleperhour – pentru servicii web, design, SEO, dezvoltatori etc.
 12. project4hire – sute de proiecte din orice domeniu
 13. simplyhired – o platformă și cu sfaturi nu numai proiecte
 14. toptal – aici găsești proiecte cu adevărat mari
 15. upwork – plin de proiecte pentru orice nivel
 1. Înscrie-te în site-urile crowfunding

Ai o idee bună și ai nevoie de finanțare pentru a o realiza ? Înscrie-te pe site-urile crowdfunding. Aici vei găsi persoane care finanțează idei din orice domeniu. Pe mine mă enervează persoanele care administrează site-ul și care-mi cenzurează uneori ideile.

 1. Vinde ce nu-ți mai trebuie

Fă curățenie în casă și pune lucrurile ce nu-ți mai trebuie pe site-urile de vânzări: OLX, La jumătate, grupuri pe Facebook sau Ebay. E o activitate care nu este continuă, dar poate fi periodică. Eu o fac la 6 luni. Dacă în 6 luni nu mi s-au vândut, le arunc.

 1. Ești îndemânatic ?

Te pricepi să faci tot felul de lucruri minunate ? Prietenii tăi apreciază cadourile lucrate de tine ? Oferă-le și altor persoane. Fă-ți un site, o pagină Facebook, postează-le în grupuri de vânzări, ofertează-le pe site-uri de vânzări. Cunosc foarte multă lume care procedează așa, iar eu personal administrez două pagini de facebook: Comoara Piraților și Fashion Necklace – Coliere.

 1. Închiriază-ți casa

Ai unde să stai o anumită perioadă de timp ? Închiriază-ți casa. Și nu mă refer la a o închiria pe termen lung, ci doar când ai nevoie de bani. Cum ? Postează-ți oferta pe airbnb, wimdu, homeexchange sau couchsurfing. Fă-o cât ești în vacanță. Așa, casa ta produce cât ești plecat.

 1. Vinde-ți un rinichi sau un alt organ

Asta e o glumă. Nu o băga în seamă. Dar, ai putea vinde părul, sperma sau plasma sangvină.

 1. Colectează fier vechi

Dacă ai o remorcă du-te prin zonele rurale și colectează fier vechi. Pe urmă, nu-ți rămâne decât să-l vinzi unui centru specializat. Cunosc pe cineva care face acest lucru și urmărește permanent instalațiile care urmează să fie dezafectate. În astfel de zile își scoate de două ori salariul.

 1. Scoate câinii la plimbare

Tot mai multe persoane apelează la ajutor specializat pentru a le plimba animalele de companie. De ce să nu fi tu acea persoană ?

 1. Supraveghetor de case

Oferă-ți serviciul de a avea grijă de casele familiilor care pleacă în concediu. Uzi florile, gazonul, le supraveghezi să nu se întâmple cine știe ce, ai grijă de animalele din casă, le hrănești peștii.

 1. Tradu

Dacă stăpânești bine o limbă străină poți face ușor bani. Poți fi traducător pentru grupuri, pentru conferințe internaționale, pentru delegații, să traduci cărți, articole pentru site-uri etc. Poți găsi contracte online pe Elance, Guru SAU  Gengo, care este numai pentru traducători liber-profesioniști.

 1. Focus grup

Există firme dispuse să plătească consumatorii pentru a le oferi feedback cu privire la produsele noi, ce urmează a fi lansate. Acest lucru se realizează prin focus grupuri. Identifică ofertele pe FindFocusGroups.com, FocusGroup.com sau PlazaResearch.com, dar există multe astfel de site-uri ce pot fi găsite printr-o simplă căutare web pentru cuvintele “focus-grup romania”.

 1. Mister shopping

Eu sunt înscris la nu mai puțin 3 astfel de firme. Săptămânal primesc misiuni de a verifica angajații diferitelor companii din domenii extrem de variate. Mă prefac că sunt interesat de anumite produse, funcție de tema primită și întocmesc rapoartele finale. Sumele nu sunt mari, între 25 și 50 de lei. Cele mai bine cotate sunt cele de la dealerii auto (aprox. 100 lei), dar sunt rare. Depinde numai de tine câte misiuni poți face.

 1. Sampling

Cred că ai văzut prin supermarketuri tineri care te invită să guști diferite produse sau îți oferă pliante. De cele mai multe ori trebuie să porți o anumită uniformă sau costume de personaje de desene animate. Este o activitate care-ți poate rotunji veniturile.

 1. Sondaje online

Nu am căutat, dar am fost invitat să completez sondaje online. Nu am fost plătit în bani, ci în produse, dar în momentul în care am acceptat înseamnă că am avut nevoie de acel produs, salvând astfel niște bani. Sigur există și sondaje care oferă bani. Caută și vezi ce te interesează. Atenție ! Există o mulțime de sondaje false care nu doresc decât să-ți fure datele personale. Fă o mică cercetare pe net, sau citește comentariile dacă au această rubrică.

 1. Participă la concursuri și tombole

Este neconvențional, dar dacă ești norocos poți face bani în plus din astfel de activități. A nu se confunda cu jocurile de noroc. Aici nu poți pierde bani. Am lăsat-o printre ultimele, deoarece eu particip frecvent la tot felul de concursuri și nu am câștigat niciodată.

Alte modalități sunt cele oferite de diferite rețele de socializare sau site-uri care te plătesc pentru că le utilizezi: Tsu, Swagbucks, Qmee etc.

Tu, ce variante ai mai identificat ? Ai vreo sugestie ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.