Cum să faci o afacere în timp ce lucrezi

Cum sa faci o afacere in timp ce lucrezi
Cum sa faci o afacere in timp ce lucrezi

Ai un JOB și nu vrei să renunți la el, deoarece este singura ta sursă de venit și reprezintă siguranța zilei de mâine ?

Ai vrea să începi o afacere, dar până nu ești sigur că merge și poți trăi din ea nu vrei să renunți la singura și sigura ta sursă de venit, JOB-ul tău ?

În acest caz, am două vești bune pentru tine:

1). Nu ești singurul. De fapt, majoritatea sunt în această situație. Eu, personal, cunosc foarte mulți întreprinzători de succes care au trebuit să-și păstreze locurile de muncă zilnice, până când au ajuns la un punct în afacerile lor, care le-a permis, sau i-a obligat să renunțe. Deoarece vei renunța la serviciu, ori când câștigi suficienți bani din afacerea ta și nu vei mai avea nevoie de salariu (ceea ce e puțin probabil), ori când timpul dedicat afacerii nu-ți va mai ajunge și va trebui să alegi între afacere și serviciu (ceea ce se întâmplă de cele mai multe ori).

2) Te voi învăța cum se face.

2.a) Menținerea motivației

Tranziția de la angajat la antreprenor este foarte dificilă. Stresul va fi foarte mare, timp liber nu vei avea deloc și vei avea nevoie de întreg suportul pe care-l poți primi din partea familiei. Creșterea afacerii nu va fi liniară, ci va avea urcușurile și coborâșurile sale, de aceea este foarte important să nu te descurajezi pe toată perioada tranziției. Te anunț încă de pe acum, că această perioadă nu va fi deloc una scurtă.

2.b) Stabilește-ți un motiv clar

De ce vrei să începi o afacere ? Nu ți-e bine la JOB ? Nu vreau mai multe răspunsuri. Nici nu mă interesează răspunsul. De fapt, dacă mă străduiesc, poate îl și ghicesc, atât de multe am auzit în experiența mea: vrei să fi propriul tău șef, îți dorești independență financiară, vrei să ai mai mult timp pentru tine, nu-ți place ceea ce faci acum și dorești să te exprimi în modul tău, vrei să oferi mai mult familiei tale, crezi că astfel îi poți ajuta pe ceilalți. Am nimerit ? Dacă nu, aștept să-mi scrii și să-mi comunici motivul tău. Fă-ți o listă, așa cum te-am învățat. Prioritizează motivele și alege-l pe primul. Oricare ar fi motivul, repetă-l până îl memorează fiecare celulă de-a ta. În momentul când simți că ai cea mai mică ezitare că ai pornit pe acest drum, repetă motivul pentru care te-ai apucat de o afacere. Asta te va repune pe direcție.

2.c) Dedică-te visului tău

Poate ești un angajat model, care muncește zi și noapte, care nu pleacă de la serviciu până nu este rezolvată problema, care acasă discută cu partenerul de viață despre serviciu, care noaptea se gândește la soluții pentru problemele nerezolvate, care dimineața, în timp ce-și bea cafeaua se gândește la agenda zilei. Încetează cu aceste obiceiuri. Dacă te-ai hotărât să începi o afacere, timpul tău liber utilizează-l pentru visul tău. Pentru serviciu alocă strict 8 ore. Dă 100% din cât poți la serviciu. Mintea la serviciu să fie îndreptată doar către problemele de serviciu. Nu amesteca unele cu altele. Dar, cum se termină cele 8 ore de muncă, uită de serviciu și dedică-te 100% afacerii tale. Dacă vei continua să muncești mai mult decât prevede contractul tău de muncă, dacă vei continua să aloci mai mult timp problemelor de serviciu decât afacerii, lasă-te de afaceri. Caută-ți un hobby.

2.d) Focalizează-te

Am văzut mulți tineri antreprenori (tineri în sensul că erau cu afacerile la început) care lucrau în toate direcțiile, încercau de toate, poate, poate mergea ceva. Nu, nu va merge nimic așa. Și serviciu, și o afacere azi într-o direcție, mâine în alta, poimâine în alt domeniu. Și așa timpul pe care-l dedici afacerii este redus. Nu mai ai timp să încerci, să te joci .Trebuie să știi precis ce vei face în momentul în care termini serviciul. În fiecare zi. Ia-ți pixul și revin-o la foaia de hârtie. Scrie pe hârtie ce vrei să obții la sfârșitul anului, care este obiectivul tău. Gândește-te la etapele ce trebuie să le parcurgi, ce obiective mai mici trebuie să atingi pentru ca la sfârșitul anului să poți realiza ce ți-ai propus. În continuare, gândește-te ce acțiuni trebuie să întreprinzi pentru a atinge fiecare obiectiv în parte. Cât mai detaliat. În felul acesta vei avea un plan de activități zilnic. Vezi detalii în cartea mea ”Diminețile unui om de succes.”

Mai ții minte motivația pentru care te-ai apucat de o afacere ? Scrie pe hârtia cu obiective și acțiuni ca titlu. În fiecare dimineață citește această hârtie. Concentrează-te asupra rezultatului final și vezi ce acțiuni trebuie să întreprinzi în acea zi pentru a ajunge unde ți-ai propus. A face afaceri este o știință, nu se fac după ureche.

2.e) Creează-ți grupul tău

Începe să te împrietenești cu alți oameni de afaceri, de preferință din domeniul tău de activitate. Vei găsi mult mai repede soluții la problemele pe care le ai. Ei au trecut prin ceea ce treci tu și nu-ți fie teamă, le vor face plăcere să împărtășească cu tine din experiența lor. S-ar putea să primești chiar comenzi, deoarece ei nu vor mai avea timp să se ocupe de cele mărunte, iar pentru tine sunt o adevărată mană: poți învăța practic, cum să lucrezi cu un client, ce să urmărești într-un contract, cum se face livrarea, ambalarea, dialogul, cum se menține relația comercială etc. Dacă nu poți forma un astfel de grup, sau nu te poți alătura unui astfel de grup, împrietenește-te cu alte persoane care încearcă să deruleze o afacere în timp ce muncesc. La fel ca tine. Astfel, puteți să vă împărtășiți experiențele evitând să treceți fiecare, prin aceleași greșeli.

2.f) Învață cât poți de mult

Citește, uită-te la filme, ascultă, cercetează, studiază tot ce-ți cade în mână din domeniul tău, din vânzări, din contabilitate, din marketing, din copyright, din limbaj nonverbal, din arta conversației, din cum trebuie să arate o carte de vizită sau un pliant, din cum trebuie să aranjezi biroul, din feng-shui, din tot ce crezi tu că poate avea măcar tangențial legătură cu afacerea ta sau cu dezvoltarea ta. Ai la dispoziție tot internetul. Găsești pagini, poți downloada cărți, te poți uita la filme. Dacă-ți permiți înscrie-te la cursuri. Eu, în timpul în care mă duceam la și veneam de la serviciu ascultam audiobook-uri. Uneori le ascultam și când lucram la un proiect ce-mi lua mai mult  Cu cât înveți mai mult, cu atât ajungi mai repede un expert în domeniul afacerii tale, ajungi mai sigur pe tine, ești mai motivat și vei avea mai repede succes.

2.g) La serviciu, gândește pozitiv

Oricât de nerăbdător ai fi să faci ceva pentru afacerea ta, chiar dacă-ți vine atunci o idee (și la început vor veni de-a valma), nu te lăsa tentat să le aplici în timpul programului. La serviciu gândește-te doar la sarcinile de serviciu și preocupă-te de ele. Nu trebuie să știe nimeni că tu mai faci și altceva. Va apărea invidia și numai de asta nu ai nevoie. Orice greșeală de-a ta va fi speculată și va fi pusă pe seama faptului că te gândești la afacerea ta, nu la serviciu. Bucură-te de tot ce-ți oferă serviciul: prietenia colegilor, cafeaua de dimineață băută în grup, scaunul confortabil, glumele de birou. Nu uita! La serviciu trebuie să te încarci de energie pozitivă. Ai nevoie de ea după program, când vei lucra la afacerea ta. Evită orice gând negativ, care te-ar putea secătui de energie, ceea ce te-ar îngreuna să mergi mai departe cu visul tău. Gândește pozitiv mereu, încarcă-te cu energie pozitivă și folosește-o pentru a avea succes în afacerea ta. De cele mai multe ori, începerea unei afaceri în paralel cu serviciul te ajută în carieră. Și motivul este foarte simplu: tot ceea ce înveți pentru dezvoltarea ta va fi folosit și la JOB, atitudinea ta pozitivă te va face o persoană mai plăcută atât de colegi cât și de șefi.

Entuziasmul cu care-ți începi afacerea va dispărea după câteva luni. Vor exista momente în care nu vei avea nici un progres. Vei avea activități obligatorii, rutine, care ți se vor părea plictisitoare. Gândește-te că totul face parte din construirea afacerii tale. Gândește-te la motivarea ta. Urmărește=ți planul de acțiuni zilnic. Bifează ce ai realizat și astfel observă că faci progrese, chiar dacă nu sunt spectaculoase. În curând vor părea și rezultatele ceea ce te vor face să ai mai multă încredere în tine și determinare pentru ceea ce faci.

Și-acum ai să te întrebi de ce am scris peste tot JOB cu litere mari ? Sau poate nu ai observat ? Am scris asta, deoarece consider că JOB sunt inițialele de la Just Over Broke (Aproape falit).

Vrei să ai o viață ? Hai să începem o afacere !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.