Cum sa-ti amenajezi biroul

Cum sa-ti amenajezi biroul
Cum sa-ti amenajezi biroul

Ești un om de afaceri sigur pe sine și totuși partenerii tăi de afaceri ezită să încheie contracte cu tine ? Nu știi de ce ? Ei, bine, află că biroul tău vorbește despre tine și spune adevărul, indiferent de imaginea pe care vrei tu să ți-o creezi.

Aranjarea unui birou este foarte importantă deoarece fiecare obiect din încăpere va transmite un mesaj, indiferent dacă tu dorești sau nu să se întâmple așa ceva.

1. Fotografiile cu hobby-ul tău. Îți place să pescuiești, să sari cu parașuta, sau pur și simplu să călătorești ? Este bine să pui o poză cu tine și hobby-ul tău, sau pur și simplu cu tine, sau familia, în vacanță, în prima parte a biroului, într-un loc în care interlocutorul tău o poate vedea. Acesta poate fi un declanșator al discuției, un fel de a sparge gheața. De obicei, cine va intra în birou, va începe cu: ”Vă place să pescuiți? Și eu sunt amator de a participa la partide de pescuit.” Sau ”Ați fost în Spania? Și eu mi-am dorit să o vizitez. Ce va impresionat mai mult ?” ATENȚIE ! Prea multe poze de acest gen în birou vor transmite mesajul că sunteți un visător, care trăiește în trecut, printre amintiri. Biroul trebuie să rămână un spațiu de lucru.

2. Respectul. Dacă ai toate diplomele pe pereți, un raft sau mai multe pline de premii, poze cu tine și oameni importanți, reviste deschise la articolele despre tine, placa de pe biroul tău inscripționată cu numele complet, inițiala tatălui, titlul academic și funcția sau funcțiile ocupate este evident că soliciți respect pentru tot ce ai realizat. ATENȚIE! Este un echilibru foarte delicat între a impresiona și obține respect și a crea impresia de grandoman, înfumurat. Dacă dorești să devii prietenos și abordabil este suficient să treci pe placa de pe birou doar prenumele.

3. Ordinea. Dacă ai un birou ordonat și îngrijit vei crea impresia că poți ține permanent activitățile sub control, că știi mereu unde se află fiecare lucru și că ești atent la detalii. Șansele de a încheia un contract cresc exponențial față de un birou cu grămezi de hârtii mototolite aruncate pe jos, gustarea mâncată pe jumătate și abandonată pe un colț al biroului, pete pe covor, draperiile / perdelele trase pe jumătate. Vei crea impresia că haosul din jurul tău se reflectă și în afacerile tale.

4. Pavoazarea. Încearcă să eviți orice lucru care poate indica că nu iei munca în serios: postere pline de umor, abțibilduri ironice, caricaturi, jucării lipite pe calculator sau aranjate pe birou, sloganuri cu mesaje nepotrivite, gen: ”Munca să fie mai presus de orice, să nu o putem ajunge.”, ”Munca n-a omorât pe nimeni, dar de ce să riscăm!”, ”Munca înnobilează, dar societatea noastră nu are nevoie de nobili.” Folosește-le doar în cazul în care lucrezi la o agenție de publicitate sau copyrighter.

5. Controverse. Evită orice element care ar putea avea vreo legătură cât de mică cu politica. Nici nu știi cine-ți poate călca pragul și n-ai vrea să pierzi o afacere de zeci de milioane de euro doar pentru că are impresia că tu faci parte sau ești simpatizantul partidului care nu trebuie. De asemenea, sub nicio formă nu afișa articole care ar putea crea impresia că ești un potențial rasist, sexist, homofob sau care se referă în mod depreciativ la vreun grup.

6. Scaunele. La un scaun sunt importante mai multe elemente: spătarul, dimensiunea scaunului, amplasarea acestuia, accesoriile. Cu cât este mai înalt spătarul unui scaun, cu atât mai mari sunt puterea şi rangul celui ce stă în el. Tronurile au spătare până la 2,5 m. Dacă vrei să domini scaunul tău va fi din piele, un material nobil, și va avea spătarul înalt, în timp ce vizitatorii vor sta pe scaune cu spătare joase. Scaunele turnante sunt mai prestigioase şi denotă mai multă putere decât scaunele fixe, deoarece asigură libertate de mişcare. Toate scaunele directoriale sunt pe role. Scaunele cu braţ creează o poziție dominantă față de cele fără. Scaunele care se pot lăsa pe spate sunt mai eficiente decât cele care sunt fixe. Plasarea scaunului vizitatorului cât mai departe posibil de biroul şefului diminuează prestigiul vizitatorului.

7. Mesele. Nu întotdeauna este necesară poziționarea pe o poziție de forță. Dacă dorești să negociezi cu o persoană, să participi la o ședință de producție, o dezbatere cu un număr mic de persoane, ce nu necesită un spațiu de ședințe este necesar să cobori de la birou și să stai împreună cu interlocutorii la aceeași masă. În jurul unei mese, scaunele sunt de același tip și totul va depinde de poziționarea la mesă și de așezarea obiectelor personale pe masă. Mesele sunt de mai multe tipuri: pătrate, rotunde sau dreptunghiulare. Mesele pătrate sunt ideale pentru convorbiri scurte, care se rezumă la fapte. În partea dreaptă se află cea mai cooperantă persoană, ”mâna dreaptă”, în partea stângă se situează, de asemenea o persoană cooperantă, iar vizavi cel mai rezistent, care are o poziție defensivă. O masă rotundă creează o atmosferă relaxată, deoarece toți se simt egali. În realitate, așezarea la masă va păstra aceleași criterii ca și la masa pătrată. Cel mai apropiat, în dreapta șefului, cel de pe locul doi, în stânga și tot așa mai departe, până când, cel care se va situa pe diagonală va sta într-o poziţie defensivă. La masa dreptunghiulară, poziţia cea mai influentă este cea din capul mesei și cu fața spre ușă. Următoarea poziție, este cea din celălalt capăt, apoi, primul din dreapta leaderului, primul din stânga leaderului.

8. Podiumul. Dacă biroul și scaunul directorului vor fi așezate pe un podium, acesta va câștiga în prestigiu față de orice vizitator.

9. Plantele. Prezența unei plante în birou este benefică. Va crea impresia de naturalețe, sau că ești interesat de Feng-Shui, sau că biroul tău este vizitat și ai primit-o cadou. Dacă planta arată sănătoasă, lumea va judeca că-i merge bine deoarece sunt energii pozitive în birou. Indiferent de motiv, o plantă va crea o impresie pozitivă pentru vizitator.

10. Accesoriile. Amplasarea strategică a diferitelor obiecte în birou poate creste prestigiul proprietarului: fotolii și canapele (care sunt mai joase decât biroul), o cutie pentru trabucuri, cărți legate în piele și cât mai ”grele”, o scrumieră scumpă, curată și cât mai departe de vizitator, pentru a-i sugera că nu se fumează, un telefon modern, câteva dosare lăsate la vedere, cu inscripţia „Strict secret”, o servietă diplomat, subţire, cu cifru, un ceas de birou foarte scump, orientat cu fața către vizitator pentru a-i sugera că timpul tău este prețios etc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.