Cum se manipuleaza cel mai usor

Cum se manipuleaza cel mai usor
Cum se manipuleaza cel mai usor

”În manipulare nu contează aproape niciodată ce spui, ci mai degrabă, cum o spui.”

Victor Chomsky

Știm cu toții că zilnic suntem manipulați. Sau, mă rog, o parte dintre noi știu aceasta. Cealaltă parte va fi surprinsă și va accepta sau nu că este manipulată. Cel mai rău, este de cei care nu admit că sunt manipulați. Sau poate ….. este o vorbă ”Fericiți cei săraci cu duhul”

Nu vreau să vorbesc aici despre conspirații ascunse, care se joacă cu destinele noastre, nici de manipulările mai mult sau mai puțin reușite ale politicienilor și nici de încercările minore ale mamei, iubitului, iubitei, copiilor care încearcă să te condiționeze folosind replica ”!Dacă mă iubești …..”

Cele mai simple manipulări le întâlnești în reclamele și anunțurile zilnice, de cele mai multe ori din media.

De exemplu:

Zilnic la televizor auzi despre sondajele făcute de acestea. Și din fiecare sondaj rezultă că respectiva televiziune a fost cea mai bună: ”Pe parcursul difuzării emisiunii <<Românii au talent>>, ProTV a fost leader de audiență, celelalte televiziuni situându-se la …”; ”Minutul 21:33 a fost minutul de aur al Antenei 1. În acel minut se dădea în reluare golul dat de către Messi, celelalte televiziuni având un rating de ….” sau ”Știrile difuzate astăzi de către RealitateaTV, în cadrul jurnalului de la ora 14:00, au subclasat celelalte televiziuni, având un rating de ….”

În realitate, televiziunile au o mare experiență în manipulare, iar aceste sondaje sunt doar un mic exemplu din ce pot. În realitate, fiecare se axează pe ceea ce-l interesează: pe un segment orar în care era leader de audiență, pe un minut, pe un sector de vârstă, pe o categorie de emisiuni.

Dacă ar fi fost corecți, ar fi prezentat analiza pe o perioadă cât mai lungă, comparate cu celelalte televiziuni pe același segment orar, pe același segment de vârstă și la același tip de emisiuni. Și poate că adevărul ar fi fost altul.

Fondurile de investiții mutuale anunță pompos: “fondul nostru a avut o rată medie de 15% în ultimii 5 ani”.  Stai și te gândești: “dacă aș fi investit acum 5 de ani, aș fi avut cu 15% mai mulți bani”. Fals! În realitate, fondul  a exclus toate investițiile proaste din cei 5 ani. El a prezentat doar investițiile reușite. Astfel, exprimarea se traduce prin: ”Dacă investiți în fondul nostru, aveți 15% șanse să nu pierdeți banii”.

Asculți o vedetă pop care este întrebată cum de-a reuși și ea îți va spune: “mi-am dedicat toată viața muzicii, când aveam puțin timp liber, studiam.” Wow. Mii de tineri se înscriu la conservator și studiază din greu. Simona Halep ajunge pe locul 2 WTA. Apar interviuri despre cum a reușit, reclame cum se antrenează la peretele bunicii. Mii de tineri sunt înscriși de părinții lor la cursurile de tenis și antrenați din greu. În realitate nimeni nu spune ce s-a întâmplat cu zecile, sutele de copii care au început odată cu vedetele și au eșuat.

Astăzi am fost la un consultant în fonduri europene ca să mă sfătuiască într-o anumită problemă. Și-mi spune că tocmai au trecut 5 proiecte scrise de el pe ultima linie de finanțare deschisă. OK! Câte ai depus ? l-am întrebat, firesc. – 25!

La olimpiada națională de matematică s-au anunțat primele 3 premii și primele 3 mențiuni. Din cei 6 premianți 3 au fost de la un celebru liceu din Moldova. Nu s-a pierdut ocazia și imediat liceul a anunțat că este unul de elită, 3 din cei 6 premianți fiind de la ei. S-ar putea să fie, căci am auzit numai lucruri bune despre el, dar nu ar fi fost mai corect să ne prezinte performanțele tuturor elevilor din acel liceu, nu doar ale celor 3 care s-au calificat la olimpiadă ? Ar putea fi rezultatul unei conjuncturi, o întâmplare ?

Reuniunea de ‘nșpe ani de la terminarea faclutății. Vă adunați până în 10 colegi. Întrebi de unul, întrebi de altul, câțiva lipsesc din motive întemeiate, restul sunt plecați din țară și nu pot ajunge. Ce convenabil. Numai tu nu-ți permiți concedii în străinătate atât de des? Însă, dacă stai și te gândești, adevărații oameni de succes sunt cei prezenți. Doar voi dispuneți de timp așa cum doriți. Doar voi v-ați permis să achitați deplasarea și cheltuielile de organizare care vă revin. Celorlalți le-a fost rușine să vină și să recunoască că nu au reușit în viață, așa că au inventat scuza perfectă, care nu le permit sub nicio formă să vină atunci la întâlnire: nu sunt în țară.

Din exemplele de mai sus, cred că ai sesizat tiparul acestei manipulări, atât de simple. Însă, adevărul este mult mai mult decât ceea ce vedem. Întotdeauna au loc diferite jocuri în jurul nostru. Depinde numai de noi dacă vrem să facem parte din ele, sau rămânem pe dinafară. De cele mai multe ori din cauza copacilor nu vedem pădurea, nu reușim să vedem ce se află chiar în fața noastră.

Toate aceste manipulări le-ai putea evita dacă ți-ai pune întrebarea care trebuie și ai încerca să privești lucrurile din altă perspectivă.

Te invit să vizionezi un videoclip, de numai 3 minute, despre elementele de bază în manipulare. Acest videoclip se află pe pagina cu videoclipuri a site-ului.

”Poţi oare să faci într-adevăr distincţie între mass-media ca un instrument de informare şi de divertisment şi ca un agent de manipulare şi de îndoctrinare?”

Herbert Marcuse

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.