De ce sa incepi o afacere astazi

De ce sa incepi o afacere astazi
De ce sa incepi o afacere astazi

Chiar dacă ai sau nu o afacere, ai auzit probabil milioane de motive pentru a nu începe o afacere: este prea riscant, s-ar putea intra în datorii, nu vei mai avea liniște, viața socială este terminată, familia are de suferit, iar lista poate continua. Și totuși, de ce majoritatea dorește să aibă propria facere și să nu fie angajat ? Nu cumva există mai multe motive pentru a începe propria afacere ? Eu spun că da.

Iată motivele identificate de mine și care m-au determinat să-mi deschid propria afacere fără a mai sta pe gânduri:

 1. Siguranța locului de muncă.

Se spune că piatra care se rostogolește nu prinde mușchi. Am fost învățat, încă de la primul job, să fiu serios, să-mi văd de treabă și să nu încerc să plec. Așa am făcut, până mi-am dat seama că atinsesem maximul de competență, astfel încât devenisem incompetent, plafonat și fără entuziasm. Ș-atunci am plecat. A fost ca o bulă de oxigen pentru mine. Devenisem un alt om. Lucram cu entuziasm, îmi plăcea să vin la serviciu și învățam permanent. Totul era nou. Din acel moment, am schimbat cu ușurință locul de muncă, ori de câte ori mi s-a oferit ocazia. Nu pentru bani, am plecat și la salarii mai mici, doar pentru a învăța. Un om care nu învață permanent, degeaba trăiește. Din fericire, nu am fost dat afară niciodată, am plecat doar pentru că am vrut eu. Însă, permanent în jurul meu, erau dați oameni afară. Pe unii îi compătimeam, de alții nu-mi păsa, pentru că nu aveau ce căuta acolo. Însă, aceasta m-a determinat să-mi analizez poziția. Evident, că nu era sigură. Niciodată nu este sigură. Oriunde ai lucra, riscul de a fi dat afară este mai mare decât atunci când lucrezi la propria firmă..

 1. Libertatea

Mai mult ca sigur că nu din prima. Pentru început, vei lucra mai mult timp, pentru câștiguri mai mici, dar dacă o faci așa cum trebuie vei reuși să-ți stăpânești programul. Vei putea să alegi când lucrezi, cum lucrezi, unde lucrezi și cu cine lucrezi. Tot timpul va fi al tău și-l vei petrece cum dorești.

 1. Mai mulți bani.

Este evident pentru oricine că indiferent ce afacere ai începe vei câștiga mai mult decât din orice salariu. Jeffrey Gitomer, spunea: “Când ai propria afacere, îți vei scrie propria istorie, propria poveste de succes, propria moștenire și cel mai important, propriul salariu.”

Pe firmă poți deconta: concediile, diferite mese la restaurant, facturile de telefon, mașina și multe altele. Ca start-up poți beneficia de stimulente fiscale, poți accesa fonduri guvernamentale și europene. Banii vin mult mai ușor când ai o firmă.

Acestea au fot principalele motive pentru care mi-am înființat firma. Așa cum îmi stă în obicei, i-am întrebat pe prietenii mei despre motivele pentru care și-au înființat firma, sau pentru care doresc să-și facă o firmă. Am reușit astfel să completez lista de mai sus cu următoarele motive:

 • Flexibilitate. Se poate lucra de oriunde și se poate muta în orice oraș dorește.
 • Pasiunea. Unii dintre ei mi-au spus că pun mult mai multă pasiune în ceea ce fac acum, fiind proprietari de firmă, decât pe vremea când lucrau ca angajați.
 • Activitate prelungită. Am 2 prieteni care au trecut binișor de vârsta de pensionare. Sunt plini de energie și asta deoarece se simt utili și creierul lor lucrează continuu făcând față provocărilor generate de afacerea pe care o conduc.
 • Oameni interesanți. Orice om cu o afacere are ceva interesant de povestit. Întotdeauna mi-a plăcut să-i ascult cum au început afacerile, cum au depășit obstacolele, strategiile lor de a obține bani. Nu prea sunt interesat să ascult un salariat cum s-a angajat și ce face el pentru salariu, decât dacă lucrează într-un domeniu extrem de exotic.
 • Mândria. Oricât de modești sunt unii oameni de afaceri nu poți să nu observi că atunci când vorbesc despre afacerea lor, au o anumită mândrie în glas că au reușit să realizeze ceva prin propriile puteri.
 • Moștenirea. Dacă ești angajat e greu de presupus că vei putea lăsa copiilor altceva decât niște tratate, scrieri de specialitate, diplome, trofee. Pe când o afacere construită pe baze solide poate asigura un viitor și generațiilor următoare.
 • Sistemul relațional. Uită-te la cercul de cunoștințe al unui antreprenor și la cel al unui angajat.
 • Generozitatea. Îți permiți mult mai ușor să fii generos când ai bani mulți decât atunci când de-abia îți ajunge salariul de la o lună la alta. Și a face bine e un sentiment al naibii de plăcut.
 • Provocările. Dacă-ți plac provocările, te asigur că vei avea mult mai multe începând afacerea ta, decât ca angajat.
 • Decizie nu execuție. Un om de afaceri preferă să ia decizii nu să execute deciziile altora.
 • Reinventarea. O afacere monotonă nu rezistă. Un om de afaceri trebuie să se reinventeze permanent pentru a rezista pe piață. Am un prieten care mă fascinează efectiv. El începe afaceri, pe care le crește până la un anumit punct și pe urmă le vinde. Nu știu de unde are atâtea idei, căci nu prea se repetă.
 • Jucători. Antreprenorilor le place jocul. Ei nu se gândesc la câștig sau pierderi. De aceea, uneori riscă foarte mult. Un angajat nu riscă nimic. El este conservator.
 • Echipă. Orice antreprenor știe cât de importantă este munca în echipă. El creează locuri de muncă și se bazează pe echipa lui. Un angajat își cam vede de bucățica lui.
 • Altruismul. Un om de afaceri se bucură sincer de succesul altuia. Ei știu că plăcinta este destul de mare pentru toți și încearcă să învețe cât mai multe d ela partenerii săi de succes. N-am văzut angajat care să se bucure că un coleg de-al său a fost promovat în locul lui.
 • Folosirea lui ”nu”. Nu în sensul în care crezi. Un angajat, când este pus să facă ceva se întreabă: ”De ce eu ?”. Sau când au un necaz: ”De ce mi se întâmplă doar mie ?”. Un om de afaceri, când observă că se poate face ceva se întreabă ”De ce nu eu ? De ce altcineva ?”. Când au un eșec se întreabă: ”Ei au reușit, de ce eu nu ?”

Poți completa lista cu motivul tău ? Gândește-te la ultima întrebare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 gânduri despre “De ce sa incepi o afacere astazi”