De ce sa lansezi un site in versiunea beta

De ce sa lansezi un site in versiunea beta
De ce sa lansezi un site in versiunea beta

Vineri am lansat un nou site: www.festora.ro

Normal, la o astfel de lansare, ar fi trebuit cel putin o mica petrecere cu pizza, sucuri si bere, tam-tam pe tot internetul si informati toti prietenii din baza de date.

Insa eu am petrecut toata ziua si toata noaptea invartind site-ul pe toate partile si incercand sa descopar bug-urile existente. Si … am tot descoperit.

A fost o munca grea pentru a crea acest site si acum la debutul site-ului nu sunt deloc pregatit pentru a sarbatori.

In fapt, lansarea unui site nu e atat de simpla.

Am petrecut saptamani de testare a site-ului, dar traficul facut de 1 – 2 persoane nu este acelasi lucru cu traficul facut de vizitatorii reali, care nu cunosc site-ul si functiile sale si, ca urmare, vor interactiona cu el in mod diferit.

Aceasta inseamna testarea site-ului la un alt nivel.

De ce este bine sa lansam site-urile in versiunea beta?

  1. Site-ul este testat in mod real

Nu doar site-ul ci si software-ul poate fi lansat in versiunea beta. Lansarea in versiune beta inseamna ca produsul poate fi gata pentru utilizare, dar nu este destul de perfect. Corect fata de utilizatori este sa-i anunti ca site-ul este in versiunea beta. Aceasta inseamna ca in spatele site-ului se afla o echipa care inca munceste pentru a elimina orice bug ramas si neidentificat de ei. Poti petrece luni intregi in testarea unui site dar niciodata nu poti prezice ce va merge gresit atunci cand apare traficul real. Trebuie sa fi onest si sa le spui utilizatorilor ca vor gasi bug-uri si daca te vor informa despre ele, iti vor fi de un real ajutor. Acum nu mai esti singur. Utilizatorii tai tocmai au intrat langa tine in lupta, ajutandu-te sa identifici problemele pe care le are site-ul.

  1. Permite verificarea simultana a tehnologiei

Testarile facute de o persoana inseamna rezolvarea de catre site a cererilor pe rand. Testarea on-line, inseamna ca site-ul sa rezolve simultan mai multe cereri, de cele mai multe ori diferite. Acum se poate vedea ce se intampla cu bazele de date cand sunt cercetate de mai multe persoane simultan, in timp ce unii extrag informatii pe criterii diferite, iar altii introduc informatii in ele. Ce are sens pentru tine, poate sa nu aiba pentru utilizatori. De asemenea, pot aparea alte nevoi noi in randul acestora. A afla acum despre ele, inseamna lansarea unor noi caracteristici, mult mai devreme decat descoperirea lor, pe rand, de catre o singura persoana.

  1. Poti planifica o strategie de marketing

Lansarea unui site beta poate avea loc in doua etape a existentei unei firme. In primul caz, firma are deja un site si se hotaraste sa-l schimbe. Atunci, lansarea noului site beta va fi anuntat doar clientilor si membrilor, un grup tinta care te cunosc deja foarte bine si te vor ajuta prin feedback-ul lor. In al doilea caz, care este si cazul meu, firma nu a mai avut un site. Fiind prima iesire online, va fi promovat catre un potential grup tinta. Analizand traficul pe site se va putea vedea cine il prefera, care sunt utilizatorii naturali si, astfel, adaptarea strategiei de marketing pentru cei care au intr-adevar nevoie de site-ul tau.

  1. Eliminarea indoielilor

Ai stors sange, sudoare si lacrimi in crearea site-ului. Ai pierdut nopti. Ai sacrificat momente ce ar fi putut fi petrecute cu familia, momente in care prietenii mergeau la distractie si tu stateai in fata laptopului si rulai site-ul pe toate partile. Dar cand e sa-l arati publicului, apar indoielile. Daca nu le place? Daca nu functioneaza? Daca nu sunt bune culorile? Daca textul nu e chiar ce trebuie? Si asa, renunti sa-l lansezi si te apuci si mai modifici ceva, caci ti se pare ca e mai bine si ca micsorezi sansele unui esec. Rularea unui test beta poate fi o modalitate foarte buna de a alunga aceaste temeri.

  1. Va fi gratuit sau platit testul beta?

Initial s-ar putea crede ca orice test beta ar trebui sa fie gratis. Cu toate acestea, este posibil sa functioneze totul mult mai bine pentru site si clienti daca exista o taxa. Este cunoscut faptul ca oamenii vor considera ca un lucru are mai putina valoare cand este gratuit, in timp ce in cazul in care exista implicata o plata, aceasta ofera un stimulent adaugat pentru a face uz de site. Deci, de obicei, este recomandata o versiune beta platita. Eu am preferat versiunea gratuita, deoarece le cer oamenilor sa ma ajute sa descopar bug-urile din site si mi s-a parut ipocrit ca in schimb, sa le cer si bani. Daca vei decide, totusi, sa lansezi o versiune beta platita a site-ului, ar trebui sa ai si un pret beta, puternic redus fata de pretul normal. Sau ai putea combina cele doua variante si sa le oferi celor care te ajuta, acest pret scazut pe viata.

  1. Urmareste trendul

Google a fost printre primii care si-au lansat tehnologia in versiune beta, iar acum o fac in mod curent cand vor sa testeze cate o caracteristica noua. CNN si-a lansat site-ul in versiune beta, Facebook Messenger a fost lansat in versiune beta, iar Apple isi lanseaza toate produsele in varianta beta. Windows 10 a fost lansat in varianta beta. Deci, daca te hotarasti sa-ti lansezi site-ul in versiunea beta, vei fi in companie buna.

  1. Cat timp dureaza varianta beta?

Nu exista un durata fixa pentru varianta beta. In functie de complexitatea site-ului, aceasta poate varia intre 2 saptamani si 3 luni. Firefox si-a tinut Modzilla 6 luni in teste beta. Atunci cand esti convins ca totul functioneaza cum trebuie, treci la varianta finala. Practic, va trebui sa te asiguri ca testul este suficient de lung pentru clientii tai, astfel incat acestia sa experimenteze cat mai mult posibil din site, dar suficient de scurt pentru a metine interesul lor.

Nu te descuraja de mesajele primite. In fond, ai lansat varianta beta pentru a te ajuta sa corectezi. Nici nu te repezi sa reproiectezi tot site-ul functie de observatiile primite. Analizeaza fiecare sugestie in parte si ia decizia in concordanta. S-ar putea ca multe dintre ele sa fie de forma nu de fond. Poate ai sa le ignori pe cele legate de culori sau faptul ca un text trebuie scris mai la stanga sau mai la dreapta, dar pe cele care intr-adevar le ajuta pe clienti, sau cele de functionalitate, aplica-le imediat.

Asa ca, draga cititorule, daca ai putin timp liber, intra pe festora.ro si spune-mi ce crezi ca as putea corecta la site.

Multumesc anticipat pentru orice informatie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.