Degetul mare in sus

Degetul mare in sus
Degetul mare in sus

Este de asemenea un gest care poate fi interpretat in mai multe feluri, functie de cultura din care face parte cel care-l realizeaza. In cele mai multe cazuri, este considerat ca un gest de aprobare.

Cele mai multe explicatii acceptate mentioneaza ca acest gest ar proveni de pe vremea romanilor, cand, la finalul luptelor cu gladiatori, imparatul decidea soarta celui invins, pumnul strans si degetul mare ridicat insemnand ca acesta va trai. Eu peronal cred ca aceasta este o inventie a Hollywood-ului, neexistand inregistrari din acea perioada care sa ateste acest lucru.

In America, gestul a devenit popular in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand pilotii de avioane foloseau acest gen pentru a comunica cu echipajele de la sol. Insemna ca la bord totul este in regula si cei de la sol pot elibera avionul pentru decolare.

De asemenea, originea lui poate proveni din China. Un chinez ar spune “挺好的” (“Ting hao de”), ceea ce inseamna “foarte bun” si ar face gestul cu degetul mare in sus, care inseamna “tu esti numarul unu.” Orice persoana din China va recunoaste acest gest numeric si poate fi vazut in filme si fotografii ale epocii. Inaltii oficiali din guvernul chinez il vad ca pe un semn de respect.

In Italia, Germania, Franta si Ungaria, gestul indica numarul unu. Ridicarea aratatorului “doi”, si asa mai departe. Australienii, americanii, englezii si alte popoare vorbitoare de limba engleza sau foste colonii engleze indica numarul „unu” cu degetul aratator si numarul „doi” cu mijlociul, degetul mare reprezentand numarul „cinci”.
Pe Internet, promovat de Fcebook, inseamna “imi place”. Paginile de web il folosesc pentru “aprobarea” de catre public a articolelor lor si servind astfel la o evaluare a acestora.

In Occident, acest gest este folosit de autostopisti. Gestul se propaga tot mai mult inspre est cu cat sistemul de a calatori cu autostopul se propaga in aceasta directie.

Scafandrii il folosesc cu sensul de a se opri din scufundare si urca la suprafata. De aceea, un scafandru nu va folosi acest semn pentru a comunica ca “totul este in regula”, deoarece ar crea confuzie. Pentru a comunica ca “totul este in regula” folosesc gestul descris in articolul precedent.

In majoritatea culturilor, gestul mare ridicat brusc (pumnul se ridica inchis, pe urma brusc, din pumn, se ridica degetul mare) este un semn de insulta, avand un sens ordinar, obscen.

In Grecia, acest gest inseamna ceva trivial. Nu incercati sa faceti autostopul folosind acest gest caci riscati ca soferul sa opreasca si sa va ia … la bataie.

Incearca sa eviti acest gest intr-o intalnire de afaceri cu persoane de diferite nationalitati.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Degetul mare in sus”