Degetul mic in sus

Degetul mic in sus
Degetul mic in sus

Este un alt gest care are semnificatii diferite in mai multe culturi.

La fel ca in cazul celor mai multe gesturi, originea sa este necunoscuta. Una dintre legende, spune ca in Franta, regele Ludovic, nu se mai stie al catelea, suferea de o boala articulara ce-i intepenise articulatiile de la degetul mic. Nemaiputand sa-l stranga, el il tinea permanent intins, chiar si cand folosea paharul sau ceasca. Toata lumea a crezut ca acesta este un gest nobil si au inceput sa-l imite, fiind considerat ca un simbol al nobletii.

Alexandre Dumas, in cartea sa „Omul cu masca de fier”, ne ofera o explicatie a gestului, cand Athos il invata cum pe Phillippe cum sa tina paharul ca un rege. “Slugile au atins pocalul regelui, de aceea el il va atinge cat mai putin posibil. Tine degetul mic ridicat.”

O alta presupusa origine a ridicarii degetului mic, legata tot de simbolul nobletii, dateaza inca din Roma antica, unde toata lumea manca cu mana. Elita societatii folosea doar trei degete, pe cand plebea manca cu toata mana. Asa ca, cei care aveau degeul mic ridicat la masa, faceau parte din clasa nobila.

Versiunea mai moderna a originii ridicarii degetului mic, dateaza de pe vremea consumului de ceai. Acesta se servea din cesti ce initial nu aveau manere. Cestile trebuiau tinute cu toata mana, iar ceaiul se servea, obligatoriu, fierbinte. Asa ca, daca doreai sa nu te frigi, trebuia sa ai o suprafata cat mai mica in contact cu ceasca si de obicei se foloseau numai primele trei degete. De aceea, acest gest este asociat cu bauturile consumate din cesti.

Tot din Franta Evului Mediu, provine si o explicatie triviala a acetui gest. La curtea regala era o societate destul de decadenta si libertina din punct de vedere sexual. De aceea, bolile cu transmitere sexuala erau in floare si curtenilor le erau cam frica sa mai faca sex la intamplare. Asa ca, pentru a se proteja, cine era sanatos, ridica degetul mic pentru a arata ca se poate face sex cu el / ea in siguranta.

In Franta moderna, acest gest semnifica „nu ma poti prosti”.

In cultura indiana, fiecarui deget ii coresponde un element, pentru degetul mic, acesta fiind – apa. De aceea, pentru a indica ca doresti sa mergi la toaleta, sau le comunici celor din anturaj, ca tu te duci la toaleta, o vei face prin ridicarea degetului mic.

In chiromantie, degetul mic este asociat cu o baza a vietii (Mercur). O persoana cu degetul mic scurt, se crede ca are probleme de incredere in cei apropiați, pe cand o persoana cu degetul mic lung este considerata a fi foarte spirituala si vicleana.

In unele tari, degetul mic este folosit pentru a cere bere. Dar, nu orice tip de bere, ci berea casei. Bineinteles, ca daca veti incerca sa cereti berea casei in India, vi se va arata locul unde puteti face pipi. Pe cand, daca esti in Belgia si vrei sa mergi la toaleta, daca ridici degetul mic catre chelner, in nici-un caz el nu-ti va arata toaleta ci-ti va mai aduce un rand de bere Jupiter.

In America si Canada, inginerii poarta un inel de fier pe degetul mic. Este o mandrie pentru ei si ori de cate ori au ocazia ridica degetul mic pentru a arata ca fac parte din Ordinul Inginerilor.

Cand doua persoane isi promit ceva una alteia, vor ridica fiecare degetul mic si-l vor infasura unul in jurul altuia, ca doua zale a unui lant. Acesta promisiune este sacra si trebuie respectata cu orice pret, insemnand ca persoanei care a incalcat juramantul sa i se taie degetul mic. Membrii clanului japonez Yakuza aplica si astazi ca pedeapsa pentru diferite infracțiuni, taierea diferitelor portiuni din degetul mic (cunoscut sub numele de yubitsume ).

In Japonia, ridicarea degetului mic, semnifica femeie.

Este recomandat sa eviti sa faci acest gest in tarile mediteraneene. El este folosit pentru a indica o persoana cu penis mic, si cum barbatii sunt foarte orgoliosi in aceasta privinta s-ar putea sa fi luat la bataie, aparent fara nici un motiv real.

In Republica Bali, degetul mic se ridica cand ceva merge rau, sau este de rau.

In America de Sud este folosit pentru a ridica ceva subtire.

Cunosti si o alta semnificatie a gestului de a ridica degetul mic ? Lasa-mi un comentariu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.