Diferenta dintre inteligenta si desteptaciune

Diferenta dintre inteligenta si desteptaciune
Diferenta dintre inteligenta si desteptaciune

Am auzit caracterizarile acestea de foarte multi ani si de foarte multe ori. „E un tip destept” sau „e o tipa inteligenta”. De fiecare data ma intrebam: de ce destept? De ce inteligent?

Ii intrebam pe cei care le foloseau si spre mirarea mea, aflam ca pentru multi dintre ei, nu exista nici o diferenta intre inteligent si destept, sunt sinonime.

Teoretic au dreptate. DEX-ul are pentru inteligenta urmatoarea definitie:

INTELIGÉNTA, inteligente, s. f. 1. Capacitatea de a intelege usor si bine, de a sesiza ceea ce este esential, de a rezolva situatii sau probleme noi pe baza experientei acumulate anterior; desteptaciune.

Cu toate acestea, eu consider ca exista o diferenta intre sensurile si utilizarea acestor cuvinte. De aceea, mi-am dezvoltat propria teorie.

O persoana care acumuleaza informatii de-a lungul existentei sale, invatand este desteapta. Cu cat citesti mai mult, cu cat inveti mai mult esti mai destept. O persoana desteapta poate participa cu succes la orice concurs de cultura generala. Stie de toate, din toate domeniile.

Am intalnit pe strada, tineri, copii ai strazi, (gen „Pistruiatul” pentru un anumit segment de cititori, de o anumita varsta), care, probabil au rezultate foarte slabe la scoala si multe notiuni necunoscute, dar care se descurca admirabil, au mereu cate o replica spirituala, „cad in picioare” in orice situatie si sunt niste invingatori.

Pentru a fi destept, trebuie sa depui eforturi, te specializezi de cele mai multe ori intr-un anumit domeniu.

Inteligentul este nativ. El are un IQ (coeficient de inteligenta) si nu SQ (coeficient de desteptaciune). Acest coeficient nu se schimba si el reflecta capacitatea de a acumula si utiliza informatiile acumulate. Inteligentul invata foarte mult din experiente si este capabil de afla raspunsuri prin deductii rapide si complexe, uneori care depasesc imaginatia. Este acea persoana capabila sa gandeasca „out of the box”.

„Destept” l-am intalnit de mai multe ori folosit in modul sarcastic decat „inteligent”. „Uita-te la desteptul ala!” sau „Desteptule!”

„Inteligent” l-am intalnit folosit ca adjectiv „orase inteligente”, trafic inteligent”, „iluminat inteligent”, „masini inteligente” etc. Robotii sunt definiti prin inteligenta artificiala si nu desteptaciune artificiala.

Poate vrei sa citesti despre Inteligenta emotionala

Eu ma simt mult mai magulit daca cineva spune despre mine ca sunt inteligent, decat daca mi se spune ca sunt destept. Am impresia ca mi se recunoaste un grad mai mare al cunoasterii mele sofisticate.

In acelasi timp, nu ma pot abtine sa nu remarc cat de destept este un profesor universitar, un academician sau un cercetator.

Evident, ca a fi destept nu exclude sa fii inteligent si viceversa. In foarte multe domenii nu poti excela daca nu ai ambele calitati. De altfel, dupa parerea mea majoritatea inventatorilor sunt niste destepti inteligenti, daca se poate spune asa.

Un manager destept ar trebui sa angajeze persoane inteligente.

Inteligenta a fost clasificata in noua tipuri:

  1. Inteligenta naturalista

Capacitatea umana de a face diferente intre lucrurile vii (plante, animale) , precum si sensibilitatea la caracteristicile lumii naturale (fenomene naturale, forme de relief etc.). Aceasta capacitate a fost dezvoltata in trecutul nostru de vanatori, culegatori sau agricultori. Dezvoltarea diferita a acestei inteligente a dus la aparitia meseriilor specializate: fermier, zootehnist, botanist, bucatar etc. De asemenea, o mare parte a societatii noastre de consum exploateaza acest lucru, de la masini (care pot fi de oras sau de teren) si echipamente sportive (de inot, escaladare, iarna etc.) pana la machiaj (care poate fi diferit functie de ora zilei, eveniment, activitate, anotimp etc.).

  1. Inteligenta muzicala

Capacitatea de a sesiza si reproduce ritmul, timbrul si tonul. Aceasta inteligenta ne permite sa recunoastem, sa cream, sa reproducem muzica. Acest tip de inteligenta ii caracterizeaza pe compozitori, dirijori, muzicieni, cantareti si pe ascultatorii sensibili. Oricine asculta muzica, dar gradul in care aceasta dezvolta emotii este direct legat de inteligenta muzicala. Eu sunt afon, deci as spune despre mine ca nu prea sunt inteligent muzical.

  1. Inteligenta logico-matematica

Abilitatea de a calcula, cuantifica, de a face rationamente plecand de la ipoteze si ajungand la solutii complexe, de a efectua cu usurinta operatii matematice. Ea ne permite sa percepem relatii si conexiuni si sa folosim gandirea abstracta, de a lucra cu simboluri. Pe baza acesteia putem dezvolta gandirea inductiva si deductiva. Acest tip de inteligenta este prezenta la matematicieni, oameni de stiinta, ingineri si detectivi.  Copiii cu inteligenta logica sunt interesati de probleme, jocuri de strategie si experimente.

  1. Inteligenta existentiala

Sensibilitatea si capacitatea de a aborda intrebari profunde despre existenta umana, cum ar fi sensul vietii, de ce murim, si cum am ajuns aici. Filozofii si sociologii exceleaza intr-o astfel de inteligenta.

  1. Inteligenta interpersonala

Abilitatea de a intelege si de a interactiona eficient cu ceilalti. Aceasta implica o comunicare eficienta verbala si non – verbala, empatia, sensibilitatea la starile temperamente ale celorlalti, precum si capacitatea de a modifica aceste stari. Cadrele didactice, asistentii sociali, persoanele din PR, actorii si politicienii prezinta inteligenta interpersonala. Copiii cu acest tip de inteligenta sunt lideri printre colegii lor, sunt buni la comunicare, si par sa inteleaga sentimentele si motivatiile altora.

Ai putea fi interesat si de Limbajul nonverbal la serviciu

  1. Inteligenta corporal-kinestezica

Capacitatea de a manipula obiecte si de a folosi o varietate de aptitudini fizice. Aceasta inteligenta implica perfectionarea abilitatilor prin sincronizarea mintii cu reactiile corpului.   Sportivii, dansatorii, chirurgii si mestesugarii au bine dezvoltat acest tip de inteligenta.

  1. Inteligenta lingvistica

Abilitatea de a gandi in cuvinte si folosirea unui limbaj pentru a exprima si aprecia semnificatii complexe. Inteligenta lingvistica ne permite sa intelegem ordinea si sensul cuvintelor si de a aplica abilitatile meta-lingvistice pentru a utiliza la maxim sensurile limbajului.   Inteligenta lingvistica este cel mai evident intalnita la poeti, romancieri, jurnalisti si vorbitori publici. Copiii cu acest tip de inteligenta sunt cei carora le place sa scrie, sa citeasca, sa spuna povesti sau sa joace scrabble si orice alt joc de cuvinte incrucisate.

  1. Inteligenta intrapersonala

Capacitatea de a fi constient de sine, de limitele si posibilitatile proprii si functie de acestea sa-ti planifici si directionezi propria viata. Inteligenta intrapersonala implica nu numai o apreciere de sine, ci si a conditiei umane in general. O intalnim la psihologi, consilieri, lideri spirituali, lideri religiosi si filozofi. Copiii cu o astfel de inteligenta sunt timizi. Ei sunt foarte constienti de propriile lor sentimente si sunt auto-motivati.

  1. Inteligenta spatiala

Abilitatea de a gandi in trei dimensiuni. Capacitatea de a crea imagini mentale, rationament spatial, manipularea imaginii, abilitati grafice si artistice, precum si o imaginatie activa. Marinarii, pilotii, sculptorii, pictorii, inginerii, cei care lucreaza in agentiile de publicitate si arhitectii au o astfel de inteligenta. Copiii cu acest tip de inteligenta pot fi fascinati de labirinturi sau puzzle-uri si le place sa petreaca timpul liber desenand sau visand cu ochii deschisi.

Ce spui? Esti inteligent sau destept? Sau de amandoua?  Esti de acord cu teoria mea?

Dar de Festora, ce spui?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Diferenta dintre inteligenta si desteptaciune”