Efectul Domino

Efectul Domino
Efectul Domino

Definiție: Repercusiune a unui acțiuni, în urma căreia este afectată o entitate asociată ce, la rândul ei, manifestă o acțiune asupra altei entități asociate. Numit după aranjamentul vertical al pieselor de domino, la o distanță mai mică decât lungimea piesei, astfel încât dacă se răstoarnă o piesă, toate piesele așezate după ea vor cădea.

Pentru același efect există denumiri similare: efectul de undă, efectul bulgărelui de zăpadă sau reacție în lanț.

Comportamentele umane sunt adesea legate între ele. Conform efectului Domino, atunci când facem o schimbare la un comportament, se va activa o reacție în lanț ce va provoca o schimbare in comportamente asociate.

Cercetătorii britanici au făcut în 2014 următoarele studii: Au luat două grupuri: la primul grup au intervenit în alimentație, eliminând grăsimile, iar la cel de-al doilea grup li s-a găsit un hobby care le-au ocupat timpul petrecut sedentar, neimpunându-se interdicții alimentare. După 30 de zile, experimentul a fost întrerupt și cele două grupuri au fost cântărite. Media de greutate la ambele grupuri a scăzut După alte 30 de zile, în care fiecare persoană a făcut ceea ce a dorit au fost cântăriți din nou. Media primului grup s-a apropiat de greutatea inițială, cea dinaintea experimentului, pe când media de greutate al celui de-al doilea grup a crescut foarte puțin, păstrându-se sub greutatea inițială.

Ce s-a întâmplat ? Primului grup i-a fost impus un regim alimentar care i-a ajutat să slăbească, dar după ridicarea interdicțiilor foarte mulți dintre ei au revenit la vechile obiceiuri ajungând la greutatea inițială sau depășind-o. Participanții din cel de-al doilea grup, au fost încântați de hobby-ul descoperit, au petrecut mai puțin timp sedentar stând pe canapea, uitând-se la televizor și mâncând tot felul de gustărele, biscuiți, semințe etc. Astfel, singuri și-au redus treptat aportul zilnic de grăsimi. După terminarea experimentului, aceștia și-au păstrat hobby-ul și implicit regimul alimentar nou format. Acesta este un efect Domino prin care un obicei nou creat (hobby) a dus la altul (regimul alimentar).

Este posibil să observați modele similare în propria voastră viață. Vecina mea a renunțat la fumat, înlocuind cafea din timpul zilei cu un ceai. Eu am slăbit doar modificându-mi comportamentul de dimineață. Am câțiva ani de când nu am mai cumpărat pâine.

Efectul Domino este valabil și pentru obiceiuri negative. Cel mai frecvent este obiceiul de a verifica telefonul. Vei vedea că pe ecran sunt notificări, vei face click pe ele, vei ajunge în rețelele de social media, vei începe să navighezi pentru a vedea ultimele postări și vei pierde cel puțin 20 de minute inutil.

Multe dintre obiceiurile și rutinele care alcătuiesc viața noastră de zi cu zi sunt legate între ele. Nu vom putea niciodată să ne modificăm un comportament fără să afectăm altul. Între toate biosistemele din lumea asta există o interconectivitate uimitoare și comportamentul uman nu este o excepție. Nici nu realizezi atunci când faci o alegere în viață ce rezultate surprinzătoare poți avea în alte zone, indiferent de planurile pe care le faci.

Totuși, să vă explic de ce-mi place mie să folosesc expresia ”Efect Domino” și nu altele. Știați că, o piesă de domino este capabilă să doboare o altă piesă de domino care este mai mare cu 50%? Este vorba de o progresie geometrică. Dacă începem un șir cu o piesă de 5 mm, piesa 15 va avea aproximativ 1,5 metri, piesa 31 va avea aproximativ 929 metri, depășind Burj Khalifa, cea mai mare clădire din lume, iar piesa 63 ar depăși în înălțime distanța de la Pământ la Lună. Wow!

Asta înseamnă că folosind efectul Domino, s-ar putea obține rezultate extraordinare în viața noastră sau în afaceri. Oamenii de succes știu cum să folosească acest efect în folosul lor. Își aliniază obiectivele în ordinea mărimii lor. Dacă un obiectiv este prea mare îl împarte în două obiective mai mici. Astfel, primul obiectiv va fi mai mic, al doilea mai mare și tot așa până la ultimul obiectiv, care este uriaș.

De ce funcționează această abordare? Pentru că obținerea succesului este secvențială, nu continuă. Creșterea nu este liniară ci geometrică. Faci un lucru corect, apoi faci următorul lucru corect și tot așa, fiecare dintre ele trăgându-te în sus, iar potențialul geometric al succesului este declanșat. Totul se împarte în timp.

Cineva care are o mulțime de cunoștințe, le-a învățat în timp. Cineva care are o mulțime de abilități, le-a dezvoltat de-a lungul timpului. Cineva care are o mulțime de bani, i-a câștigat de-a lungul timpului.

Cheia este în timp. Succesul este construit secvențial.

Alegeți-vă un aspect al afacerii sau vieții dumneavoastră care trebuie modificat și începeți să-l analizați. Care este ultima piesă de domino ce trebuie răsturnată pentru a avea rezultate extraordinare? Cu alte cuvinte, care este cel mai important lucru ce va aduce cele mai bune rezultate în aspectul analizat ? Acum, odată identificată această piesă, gândiți-vă ce piesă, mai mică, o poate influența. Și tot așa, formați întregul lanț de piese, până la cea mai mică, care necesită cel mai mic efort pentru a fi răsturnată. Nu vă mai rămâne decât să împingeți prima piesă. Succesul acțiunii va fi destul de motivant pentru a trece la următoarea piesă.

Veți observa că îmbunătățirile aduse în viața dumneavoastră în fiecare zi vor aduce rezultate uimitoare în timp.

Ați experimentat un efect de domino cu anumite obiceiuri? Dacă este așa, lăsați un comentariu aici și împărtășiți-ne experiența.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “Efectul Domino”