Eisenhower Box

Eisenhower Box
Eisenhower Box

Dwight David Eisenhower

(n. 14 octombrie 1890 – d. 28 martie 1969)

Cunoscut si ca Ike, Eisenhower a fost un general si om politic republican american. A fost comandant suprem al armatelor aliate debarcate in Nordul Africii (1943), in Sicilia (1943) si in Vestul Europei (1944 – 1945). A fost primul comandant suprem al fortelor armate ale NATO (1949 – 1952) si al 34-lea presedinte al SUA intre anii 1953 si 1961. Doctrina sa, sustinand protectia impotriva comunismului, a marcat profund politica interna si externa a Statelor Unite ale Americii pe parcursul anilor 1950 si 1960.

In timpul mandatului sau a fost lansat internetul (DARPA ), s-a initiat explorarea spatiului (NASA), precum si utilizarea pasnica a surselor alternative de energie (Legea privind energia atomica).

Dwight Eisenhower a trait una dintre cele mai productive vieti pe care vi le puteti imagina.

Printre altele, el a fost presedintele Universitatii Columbia si si-a gasit timp pentru hobby-uri sale, cum ar fi golful si pictura in ulei.

Eisenhower a avut o capacitate incredibila de a-si sustine productivitatea nu doar saptamani sau luni, ci zeci de ani. Si din acest motiv, nu este deloc surprinzator faptul ca metodele sale de gestionare a timpului, managementul activitatilor si instrumentele folosite pentru cresterea productivitatii au fost studiate de mai multe persoane.

Cea mai cunoscuta strategie a sa de crestere a productiviatii este cunoscuta sub numele de Eisenhower Box (Matricea lui Eisenhower) si este un instrument simplu de luare a deciziilor pe care-l puteti folosi incepand chiar de-acum.

Asculta Povestirile motivationale!

 

Eisenhower Box

Strategia lui Eisenhower de a lua masuri si de a-si organiza sarcinile este foarte simpla. Folosind matricea de decizii de mai jos, va puteti incadra actiunile in patru posibilitati.

 

  Urgent Nu este urgent
Important Fa-o acum Programeaz-o pentru o data ulterioara
Nu este important Deleaga Elimina

Analizand matricea, observam cele patru posibilitati amintite:

  1. Activitati Urgente si Importante (sarcinile pe care le vom face imediat).
  2. Activitati Importante, dar care nu sunt urgente (sarcinile pe care le vom programa pentru un moment ulterior al zilei sau pentru o data ulterioara).
  3. Activitati Urgente, dar care nu sunt importante ( aceste sarcini le putem delega altor persoane).
  4. Activitati care nu sunt nici urgente, nici importante pe acestea le vom elimina).

Iata cum arata matricea mea pe ziua de astazi:

 

  Urgent Nu este urgent
Important

Rezolvat corespondenta de la birou

Realizat planul de activitati pentru aceasta saptamana

Rezolvat sarcinile de serviciu curente

Curatat acvariul

Scrierea unui articol pentru aceasta satamana

Scrierea cartii

Analiza activitatii lunare

Nu este important

Extragerea informatiilor din baza de date

Ridicarea corespondentei de la sediu

Raspunsul la telefon

Urmarit noul episod din serialul preferat

Verificat conturile de social media

Aranjat documentele in ordine in biblioraft

Pentru a fi intr-adevar eficienta aceasta strategie, eu imi fac mai intai planul pe toata saptamana, pe urma, dimineata, detaliez planul pe ziua respectiva. Dupa ce termin enumerarea activitatilor le asez in matricea lui Eisenhower. Si astfel, aflu ordinea activitatilor.

Mentionez ca activitatile care nu sunt importante si nici urgente nu le elimin, ci le las doar la urma si nu e nicio problema daca nu mai apuc sa le fac.

Care este diferenta dintre urgent si important?

„Ceea ce este important este rareori urgent si ceea ce este urgent este rareori important.' – Dwight Eisenhower.

Actiunile urgente sunt acele activitati pe care trebuie sa le realizati intr-un timp foarte scurt, altfel oportunitatea sau necesitatea lor dispare si efectul lipsei actiunii se constituie intr-o pierdere. De exemplu: raspunsul la email-uri, apeluri telefonice, sms-uri de la parteneri, participarea la anumite sedinte, seminarii, intalniri.

Actiunile importante sunt acele activitati care contribuie la atingerea obiectivelor stabilite, la realizarea misiunii pe termen lung, la mentinerea valorilor declarate.

Pe mine, aceasta metoda ma ajuta sa obtin timp liber. Inainte de a afla despre ea, eram ocupat mai tot timpul, eficienta mea nu era cea asteptata si incercam sa realizez tot ce mi-am propus in ziua aceea. Luam sarcinile la rand, sau in functie de starea mea din acel moment. Ce nu puteam realiza in ziua respectiva le treceam in jurnalul de activitati al urmatoarei zile. In weekend munceam sa aduc la zi toate activitatile nerealizate din cursul saptamanii. Eram foarte satisfacut cand la sfarsitul zilei de duminica puteam trage linie si spune ca nu mai am restante din acea saptamana. Si luni, o luam de la capat.

Dupa ce am aplicat aceasta metoda, am inceput sa respir usurat. Dint-odata timpul meu liber a crescut, imi permiteam sa fac si altceva. Am realizat ca cea mai usoara cale de a realiza o sarcina este sa o elimin. Stiam clar ce trebuie sa fac, cand sa fac, ce actiuni pot delega si la ce pot renunta. Am observat ca erau multe activitati inutile care imi consumau timpul.

Am realizat ca fiind ocupat tot timpul, eram de fapt lenes. Imi era lene sa gandesc si sa actionez cu discernamant. Imi era lene sa-mi fac ordine in viata.

Cea mai buna parte a acestei metode este faptul ca te forteaza sa-ti pui intrebari:

  • Este necesara aceasta activitate?
  • Daca este necesara este urgenta? O pot face mai tarziu?
  • Trebuie sa o fac eu, sau o pot delega?

O sa vedeti ca cea mai simpla metoda de a deveni productiv este de a elimina sau delega o parte din activitati.

Dar asta nu o veti putea face daca nu stiti clar care sunt obiectivele voastre si care este drumul spre succes.

Pentru cei care doresc le pun la dispozitie o matrice a lui Eisenhower ce asteapta doar sa fie completata:

Voi ce strategie aplicati pentru cresterea productivitatii?

Poate sunteti interesat de Principala calitate a unui antreprenor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “Eisenhower Box”