Esti inteligent emotional?

Esti inteligent emotional
Esti inteligent emotional

Stii foarte bine ca 80% dintre afacerile start-up dau faliment. Ce face diferenta dintre cei 80% si cei 20% ?

Diferenta se afla tocmai in ceea ce faci acum. Eu numesc aceasta Teoria Bambusului.

De ce Teoria Bambusului si nu altfel? Deoarece:

 1. Bambusul este planta care creste cel mai repede. Intr-o ora tulpina de bambus creste cu 2 -3 cm si pana la 1 metru pe zi iar in 5 – 6 saptamani atinge inaltimea de 18 – 20 m. Gandeste-te cum ar fi o afacere cu o rata de crestere initiala atat de mare? Se poate.
 1. Bambusul este cunoscut si ca „arborele de fier”. Aceasta sugereaza stabilitatea unei afaceri.
 2. Exista un proverb nipon „Daca asculti atent, poti auzi cum creste bambusul”.

Acesta este punctul cel mai important al teoriei mele.

Daca cineva iti spune ceva pentru prima oara, s-ar putea sa nu receptionezi. Cand o auzi din nou, devine interesant. Cand o auzi a treia oara, incepi sa-i acorzi atentie.

Am pus la un curs, intrebarea: „Ce ati dori sa stiti de la mine?” si majoritatea au spus „Cum sa castig mai multi bani”. Insa au fost cativa care au spus „Doresc sa invat mai multe.”

Acestia se aflau printre cei 20%. Erau cei care ascultau, invatau, intelegeau si pe urma aplicau. Ma uit la rata de deschidere a e-mailurilor. Daca nu exista un titlu care sa atraga, aceasta este tot in jurul procentului de 20%. Chestionarul transmis saptamana trecuta a fost completat sub 10%.

Cum se interpreteaza aceasta? 90% dintre abonati au preferat sa respinga posibilitatea de a afla o informatie gratuita despre un subiect de interes pentru ei. Aceasta inseamna pierderea unei oportunitati.

Urmatoarele mele e-mailuri vor fi despre subiectele solicitate in chestionar. 10 % dintre abonati, vor reusi sa-si consolideze informatiile in domeniile lor de interes. Poate nu toate informatiile vor fi necunoscute pentru ei, dar daca, macar una va reprezenta o noutate va merita. Singurul efort al lor a fost de a face click pe niste butoane radio de la doua intrebari si a scrie un text la cea de a treia.

Bambusul a inceput sa creasca in gradina lor.

Sigur ai intalnit persoane, la serviciu sau in viata personala, care sunt buni ascultatori, in care aveai incredere sa te destanui. Ai intalnit oameni, care mareu pareau ca stiu ce sa spuna, care nu se enervau niciodata, care pareau mereu optimisti si siguri pe ei. Oameni care au capacitatea de a se uita la o problema si a gasi o solutie calm.

Acest tip de oameni au un grad ridicat de inteligenta emotionala. Ei se cunosc foarte bine, si sunt, de asemenea, capabili sa simta nevoile emotionale ale altora.

Ti-ar placea sa fi asa?

Inteligenta emotionala este direct legata de productivitate. Si pentru a fi productivi, vom incepe prin a ne organiza, asa ca vom ataca acest subiect astfel:

 1. Ce este inteligenta emotionala
 2. Caracteristicele inteligentei emotionale
 3. Cum ne putem imbunatati inteligenta emotionala

 1. Ce este inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala este abilitatea de a recunoaste si de a intelege emotiile (atat propriile emotii cat si ale celorlalti), precum si capacitatea de a gestiona comportamentul si relatiile generate de aceste emotii.

Inteligenta emotionala este un alt tip de inteligenta si se noteaza cu [EQ].

Din definitie se observa ca putem imparti competentele de baza in doua tipuri: competentele personale si competentele sociale.

 

2. Caracteristicele inteligentei emotionale

Autocunoasterea

Persoanele cu inteligenta emotionala ridicata sunt foarte constiente de ele insele. Ele isi inteleg propriile emotii si nu lasa sentimentele sa se manifeste necontrolat. Sunt increzatoare, deoarece au incredere in intuitia lor. Se autoevalueaza corect, isi cunosc punctele forte si punctele slabe si se folosesc perfect de acestea pentru rezultate maxime. Majoraitatea cercetatorilor in domeniu considera ca aceasta caracteristica este cea mai importanta parte a inteligentei emotionale.

Autocontrolul

Aceasta este capacitatea de a controla emotiile si impulsurile. Oamenii care se auto-regleaza nu permit sa devina furiosi sau gelosi si nu iau decizii impulsive. Ei cred ca inainte de a actiona trebuie sa gandesti. Sunt  printre acei oameni care au capacitatea de a spune nu.

Motivarea

Persoanele cu un grad ridicat de inteligenta emotionala sunt motivate. Ele sunt dispuse sa amane rezultatele imediate pentru succesul pe termen lung. Sunt foarte productive, iubesc provocarile si sunt foarte eficiente in tot ceea ce fac.

Empatia

Acesta este, probabil, al doilea element al inteligentei emotionale ca importanta. Empatia este abilitatea de a identifica si de a intelege dorintele, nevoile si punctele de vedere ale celor din jurul tau. Persoanele empatice sunt bune la recunoasterea sentimentele altora, chiar si atunci cand aceste sentimente nu pot fi evidente. Ca urmare, oamenii empatici sunt excelenti in gestionarea relatiilor cu alte persoane. Ei evita stereotipurile si judecatile pripite. Isi traiesc viata intr-un mod foarte deschis, onest.

Competente sociale

Intotdeauna este usor sa vorbesti cu oamenii ce au aptitudini sociale bune, un alt semn de inteligenta emotionala ridicata. Cei cu abilitati sociale puternice vor fi preferati individualistilor, mai ales daca e vorba de a lucra intr-o echipa. Acesti oameni nu sunt interesati de propriul succes, ci de a ajuta pe altii sa se dezvolte si sa straluceasca. Ei stiu ca succesul lor vin dupa aceasta. Ei pot gestiona dispute, sunt comunicatori excelenti si sunt maestri la construirea si mentinerea unor relatii.

Dupa cum se observa, inteligenta emotionala, IQ-ul si personalitatea sunt diferite.

Inteligenta emotionala este diferita de intelect. Nu exista nici o legatura cunoscuta intre IQ si EQ; pur si simplu nu se poate prezice inteligenta emotionala a cuiva in functie de cat de inteligent este.

Personalitatea este ultima piesa a puzzle-ului. Personalitatea stabileste inclinatia spre introvertire sau extrovertire. Cu toate acestea, la fel ca IQ-ul, personalitatea nu poate fi folosita pentru a prezice inteligenta emotionala.

Dupa cum ti-ai dat seama, inteligenta emotionala poate fi cheia succesului in viata ta si mai ales in cariera ta. Capacitatea de a gestiona relatiile cu oameni este foarte importanta pentru fiecare dintre noi. Si daca, IQ-ul si personalitatea se pot modifica in perioade foarte lungi de timp, EQ-ul se poate invata si dezvolta intr-un timp mult mai scurt.

 

3. Cum ne putem imbunatati inteligenta emotionala

 1. Incepe sa constientizezi acet lucru. Observa cum reactionezi la oameni. Nu te grabi sa judeci inainte de a sti toate faptele. Renunta la stereotipuri. Foloseste empatia. Incearca sa te pui in locul lor si sa fi mai deschis, sa accepti alte perspective.
 2. Uita-te la mediul de lucru. Nu mai cauta atentii pentru realizarile tale. Vor veni de la sine. Modestia poate fi o calitate minunata si nu inseamna ca esti timid sau lipsit de incredere in tine. Poti fi modest si toata fiinta ta sa transmita ca ca stii ce ai facut, esti calm si increzator cu privire la aceasta. Da altora o sansa sa straluceasca.
 3. Fa o auto-evaluare. Care sunt slabiciunile tale? Care sunt punctele tale tari? Esti dispus sa accepti ca nu esti perfect si ca ai putea lucra la unele aspecte pentru a te face o persoana mai buna? Ai curajul sa te uiti la tine cu sinceritate. Iti poate schimba viata.
 4. Examineaza modul in care reactionezi la situatii stresante. Te superi de fiecare data cand exista o intarziere sau ceva nu se intampla asa cum vrei? Tu nu esti niciodata vinovat si mereu dai vina pe altii? Te enervezi si tipi cand nu esti vinovat? Capacitatea de a ramane calm si a mentine controlul in situatii dificile este extrem de apreciata. Tine emotiile sub control indiferent de situatie.
 5. Devin-o responsabil pentru actiunile tale. Daca ai ranit sentimentele cuiva, cere-i scuze in mod direct. Oamenii sunt dispusi sa ierte si sa uite daca faci o incercare onesta de a face lucrurile bine.
 6. Urmareste modul in care actiunile tale ii afecteaza pe ceilalti. In cazul in care actiunea ta va avea impact asupra altora, pune-te in locul lor. Cum se vor simti daca ai face ce ai de gand? Ai vrea acea experienta?

Inteligenta emotionala este direct legata de performanta.

Cat de mult impact are inteligenta emotionala asupra succesului tau profesional? Raspunsul este: o gramada!

Iata cateva date statistice:

 • 58% din succesul obtinut in toate tipurile de locuri de munca se datoreaza EQ;
 • 90% dintre performerii de top sunt, de asemenea, bogati in inteligenta emotionala;
 • doar 20% dintre cele mai slabe performante au un EQ ridicat.
 • persoanele cu un grad ridicat de EQ au un venit mediu, cu 27.000 euro mai mult pe an decat persoanele cu un grad scazut de inteligenta emotionala.

Bineinteles ca poti avea succes si fara un grad ridicat de EQ, insa sansele sunt mici.

Testele de evaluare ale inteligentei emotionale sunt scumpe dar, de obicei, se testeaza anumite aspecte / caracteristici pe care am sa vi le destanui in continuare pentru a putea sa va autoevaluati mai usor. Odata intelese, toate pot fi folosite pentru a va dezvolta propria inteligenta emotionala.

Vocabularul emotional

Toti oamenii experimenteaza emotii, dar doar cativa le pot identifica cu exactitate pe masura ce apar. Cercetarile apun ca doar 36 la suta dintre oameni pot face acest lucru. Emotiile neidentificate sunt de multe ori neintelese, ceea ce duce la alegeri irationale si actiuni contraproductive.

De exemplu, persoanele cu un EQ mic spun ca au o senzatie de „rau“, sau nu se simt „confortabil”, pe cand oamenii inteligenti emotional pot spune exact daca se simt „iritati“, „frustrati“, „asupriti“, sau „anxios.“ Cu cat este mai specifica descrierea emotiei, cu atat mai bine intelegi cum te simti si ce ar trebui sa faci in situatia respectiva.

Curiozitatea despre oameni

Nu conteaza daca sunt introvertiti sau extrovertiti, oamenii cu un EQ mare sunt curiosi despre toata lumea din jurul lor. Aceasta curiozitate este rezultatul empatiei, una dintre cele mai importante elemente ale unui EQ ridicat.

Acceptarea schimbarii

Oameni inteligenti emotional sunt flexibili si se adapteaza continuu. Ei stiu ca frica de schimbare este paralizanta si o amenintare majora pentru succesul si fericirea lor. Ei cauta schimbarea si mereu au un plan de actiune.

Punctele forte si punctele slabe

Oamenii inteligenti emotional nu inteleg doar emotiile; ei stiu la ce sunt buni si care le sunt limitele. Avand un EQ ridicat inseamna ca stiu cum sa-si foloseasca in avantajul lor atat punctele tari cat si pe cele slabe.

Judecarea caracterului

O mare parte a inteligentei emotionale se reduce la constientizarea sociala; abilitatea de a citi alte persoane. Oamenii sunt un mister pentru tine? Intelegi motivatiile lor, chiar si cele ascunse?

Dificil de jignit

Daca stii exact cine si cum esti, este dificil pentru cineva sa spuna sau sa faca ceva ce te-ar jigni. Oamenii inteligenti emotional sunt siguri pe ei. Au capacitatea nu numai de a lasa pe altii sa faca glume pe seama lor, ci o fac chiar ei, deoarece sunt capabili sa traga mental linia de demarcatie dintre umor si degradare.

Spun nu (pentru tine si pentru altii)

Inteligenta emotionala inseamna a sti sa exerciti autocontrolul. Nu actiona impulsiv. Oamenii inteligenti emotional spun „nu”, pentru a elimina cat mai mult stres, epuizare si chiar depresie. Spunand „nu” este o provocare majora de autocontrol pentru multi oameni, dar „nu“ este un cuvant puternic, de care nu ar trebui nimeni sa se teama sa-l utilizeze. Cand este timpul sa spuna „nu”, oamenii inteligenti emotional evita expresii cum ar fi „Nu cred ca pot“ sau „Eu nu sunt sigur.“ Spunand „nu” la un nou angajament, le permit sa onoreze angajamentele existente si sa le ofere posibilitatea de a le indeplini cu succes. Asta nu inseamna ca trebuie sa cazi in extrema de a spune „nu” oricarei sarcini date de sef sau oricarei oportunitati aparute in viata.

Greselile

Oamenii inteligenti emotional se distanteaza de greselile lor, dar nu le uita. Prin pastrarea greselilor, la o distanta sigura, pentru a se referi la ele, sunt capabili sa se adapteze pentru succesul viitor. Este nevoie de rafinament si un control puternic pentru a merge pe muchia de cutit dintre a trai in greseli si a-ti aminti de ele.

A oferi cu adevarat

Cand cineva iti da ceva in mod spontan, fara a astepta nimic in schimb, acest lucru lasa o impresie puternica. Oameni inteligenti emotional construiesc relatii puternice, deoarece mereu se gandesc la altii.

Fara ranchiuna

Emotiile negative care vin cu tinerea picii pe cineva sunt de fapt un raspuns la stres. Daca exista o amenintare iminenta, reactiile tale sunt esentiale pentru supravietuire, dar atunci cand amenintarea este istorie, ranchiuna nu este decat un stres ce face ravagii in corpul tau si poate avea consecinte devastatoare de sanatate pe perioade foarte lungi. Oamenii inteligenti emotional stiu acest lucruri si evita consecintele negative. Eliberarea de ranchiuna nu numai ca te face sa te simti mai bine, dar iti poate imbunatati sanatatea.

Oamenii toxici

Confruntarea cu oamenii dificili este frustranta si obositoare de cele mai multe ori. Oamenii cu un coeficient ridicat de EQ controleaza interactiunile lor cu acesti oameni toxici prin pastrarea sentimentelor sub control. Vor trata situatia rational, fiind capabili sa gaseasca solutii si teren comun.

Perfectiunea

Oamenii inteligenti emotional nu vor stabili perfectiunea ca tinta a lor, deoarece ei stiu ca nu exista. Fiintele umane, prin insasi natura lor, sunt supuse greselilor.

Apreciaza ceea ce ai

Fi recunoscator pentru ceea ce ai. Aceasta imbunatateste starea ta de spirit prin reducerea cortizolului, hormonul stresului.

Nimeni nu-ti spune cat de fericit esti

Cand sentimentul de placere si satisfactie este stabilit de opiniile altor oameni, nu mai esti stapanul propriei fericiri. Cand oamenii inteligenti emotional se simt bine in legatura cu ceva pe care l-au realizat, nu vor lasa opiniile altcuiva sau remarcile rautacioase sa le strice aceasta bucurie. Indiferent de ce gandesc sau fac alte persoane ar trebui sa sti ca adevarata valoare vine din interior.

Mai pot identifica si alte aspecte ale comportamentului un om inteligent emotional, dar cred ca daca le stapanesti pe acestea  e un pas mare spre succesul tau.

Aum, dupa ce ai citit aceasta postare, una dintre cele mai lungi ale mele, cam care crezi ca e gradul tau de EQ?

Poate mai esti interesat si de:

Principala calitate a unui antreprenor

Procrastinarea

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “Esti inteligent emotional?”