Falimentul – Este un bau-bau ?

Faliment
“Nu ne imbogatim de frica sa nu dam faliment.” (Victor Martin)

Cei mai multi tineri care ma asculta politicosi explicandu-le de ce trebuie sa-si faca propria afacere, au in final doar o replica-concluzie: “Nu incep o afacere, deoarece mi-e teama de faliment!”

“Nu ne imbogatim de frica sa nu dam faliment.”

(Victor Martin)

 

Ce este falimentul de ne este atat de teama de el ?

Falimentul este starea de insolvabilitate a unei persoane fizice sau juridice, stabilita prin hotarare judecatoreasca.

Intr-adevar, pentru majoritatea, falimentul este un bau-bau, deoarece in mintea majoritatii acesta sugereaza o imagine legata de ruine, esec total. Cand cineva aude ca ai dat faliment, se va gandi ca esti o persoana incapabila, care dai gres in actiunile tale, incapabila de a coordona, de a lua decizii corecte.

Pana la faliment sunt mai multe etape si incercari de redresare a societatii. Daca acestea nu reusesc, atunci se apeleaza la faliment pentru a achita o parte din datoriile firmei, prin lichidarea activului.

Sa-ti zic un banc:

Cica Itzic se foia noaptea in pat neputand sa adoarma. Sotia lui, Raschela, il intreaba agasata:

– Ce faci draga Itzic de nu poti dormi?

– Ce sa fac Raschela draga, uite am o datorie de un milion de dolari catre vecinul nostru Strul, maine e termenul de restituire iar eu nu am un ban in casa. Ce ma fac?

– Bine barbate si din cauza asta nu poti tu sa dormi? Stai ca am eu solutie pentru asta.

Iese repede la geam si cum erau casele din mahalalele evreiesti asezate in „U”, avand curti interioare, striga cat poate catre casa de vis a vis:

– Strulica, Strulica…

Acesta iese buimac de somn in cadrul ferestrei si intreaba nervos ca orice om deranjat din somn:

– Ce-i femeie, ce ai de scoli oamenii in puterea noptii?

– Asculta nu trebuia Itzic sa-ti dea maine un milion de dolari?

– Ba da, da’ de ce?

– Ei bine sa stii ca nu are nicio para chioara!

– Vai de mine si de mine, si eu care planificasem banii aceia pentru o plata!!, Ce ma fac acuma!!

Raschela se intoarce spre Itztic si ii spune:

– Itzic acum poti sa dormi! De acum nu mai doarme el.

Aceasta se intampla si in cazul unui faliment. Platile nu vor acoperi integral datoriile, creditorii fiind nevoiti sa suporte pierderile. Cei care se framanta cu adevarat sunt creditorii.

Nu vreau sa diminuez trairile celui care este in faliment. Nici lui nu-i este usor, dar nu este sfarsitul lumii. Exista viata si dupa faliment. Foarte multi oameni de afaceri au trecut printr-un faliment inainte de a cunoaste succesul.

Abraham Lincoln – a cumparat, impreuna cu un partener, un magazin general in New Salem, Illinois. Acesta nu a mers conform asteptarilor, iar cand partenerul sau a murit, Abraham a ramas dator cu 1.000 USD, o suma importanta pe vremea aceea. Viitorul presedinte si-a pierdut activele: un cal, uneltele de topografie si a platit datoria timp de 8 ani.

Henry Ford – in 1899, tanarul mecanic si inginer a inceput Detroit Automobile Company, cu sprijinul a trei politicieni proeminenti. Firma a dat faliment in 1901 si Ford a parasit-o. In 1903 acesta a fondat Ford Motor Company, cunoscand succesul de rigoare. Interesant este ca dupa plecarea lui Ford, vechea firma s-a reorganizat si si-a schimbat numele in Cadillac Automobile. Ti se pare cunoscut ?

Walt Disney – in 1922, si-a lansat prima sa companie de film cu un partener din Kansas City. In 1923 a intrat in faliment. A incercat din nou si in 1928 a dat lovitura cu personajul sau Mickey Mouse.

H.J. Heinz – la doar 25 de ani, impreuna cu doi parteneri a inceput o companie care prelucra hreanul. In 1875 a falimentat intreprinderea sa, dar pasiunea Heinz pentru condimente a ramas puternică. In anul urmator, Heinz impreuna cu fratele sau si un var au inceput sa faca ketchup, iar afacerea a decolat. Anul trecut HJ Heinz Company a avut peste 10 miliarde USD in venituri.

De ce falimentul ar fi un bau-bau ? De ce frica de faliment este pentru cei mai multi motivul principal pentru care nu se apuca de o afacere?

Falimentul trebuie privit ca o experienta, o lectie din care se pot invata multe. Etichetarea unei persoane care a dat faliment este total gresita. Nu exista doua cazuri de faliment identice, iar intreprinzatorii sunt fortati sa intre in faliment pentru o multitudine de motive, dintre care cele mai multe sunt dincolo de controlul lor.

Intr-adevar, exista si cazuri in care unii afaceristi intra intentionat in faliment pentru a nu-si mai achita creditorii, dar aceste cazuri nu sunt de prezentat. Ar trebui sanctionate, si chiar daca legea nu o poate face, o fac ceilalti oameni de afaceri morali. Fiindca exista, ca in orice comunitate, intre oamenii de afaceri un cod de conduita si fiecare abatere de la acesta este sanctionata. Este foarte posibil, ca printre creditori sa fie familii a caror existenta depinde integral de aceasta afacere.

Falimentul nu este un bau-bau. Dar nici un lucru bun. Trebuie privit ca atare –o masura de protectie pentru intreprinzatorii corecti care au probleme mari cu platile catre creditori.

In concluzie.

  1. Nu ezita sa incepi o afacere de frica falimentului. Priveste-l ca pe o lectie, invata ce ai de invatat din el si ia-o de la capat.
  2. Daca tot crezi ca exista posibilitatea sa intri in faliment este mai bine sa o faci cat esti tanar si la inceput. Gandeste-te cum ar fi sa duci o afacere timp de 30 de ani si la 50 – 60 de ani sa intri in faliment. Ai mai avea puterea sa o iei de la capat ? Toate exemplele de mai sus sunt in acest sens.
  3. Daca ai intrat in faliment incearca sa fi corect cu toti creditorii tai. Mai ales daca doresti sa revii in afaceri in acelasi domeniu. S-ar putea sa trebuiasca sa reiei anumite realtii de afaceri.

„Chiar daca ai dat faliment, nu te costa nimic sa visezi ca esti bogat.”

(Robert Kiyosaki)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “Falimentul – Este un bau-bau ?”