Gestul OK

Gestul OK
Gestul OK

Acest gest a fost preluat din Statele Unite ale Americii. Originea lui este necunoscuta. Exista variante precum cea a faptului ca in timpul razboiului de secesiune, in forturi erau afisate placi cu numarul persoanelor ucise in acea zi. Atunci cand nu era ucis nimeni era afisat “O.K” adica “0 kills” si soldatii isi aratau bucurosi gestul O.K. pentru a comunica vestea cea buna.

O alta varianta este cea a faptului ca aceasta deriva din expresia „all correct (totul este în ordine), pronuntata intentionat stalcit de yankei, „oll korrect”.

Fanii sportului sustin ca acest gest provine din box. Cei care erau invinsi erau K.O. (knock-out), pe cand cei care invingeau erau opusul acestora, adica O.K.

O alta teorie sustine ca aceste initiale sunt abreviatia locului de nastere “Old Kinderhook” al lui Martin Van Buren, care a candidat in 1840 din partea democratilor pentru functia de presedinte. Sloganul a devenit atunci “Vot pentru O.K.”. Era mai usor si mai perceptibil pentru americani decat numele sau olandez.

In sfarsit, se mai presupune ca originea etimologica ar putea deriva din: indiana Choctaw “okeh” insemnand “este așa” sau bine”, din africana “waw-Kay”, transformata in “o ke”, de catre sclavi, insemnand “da, într-adevăr”, scotiana – “Aye och” insemnand “oh, da”, greaca, όλα καλά (Ola Kalá), insemnand “toate bune”.

Atentie!
Intr-o intalnire de afaceri sau cand calatoriti in alte tari, fiti atenti cine face acest gest, caci daca este facut de:

  • persoane vorbitoare de limba engleza, gestul „OK”, semnifica ca totul este in regula;
  • un francez, acesta semnifica „zero” sau „nimic”,
  • japonezi, poate însemna „bani”;
  • turci, inseamna homosexual.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.