Intuitia

Intuitia
Intuitia

Am un prieten caruia ii merge foarte bine in afaceri. Nu zic ca ii este usor, dar nu l-am vazut inca intr-o situatie disperata. Asa cum este normal, in jurul sau sunt o gramada de prieteni de-ai lui. Unii din interes, altii vechi, inca din copilarie, altii mai noi. Unii dintre acestia au afaceri proprii. Insa nu sunt la fel de iscusiti in a face afaceri ca si el. Atunci cand dau de greu, vin la acest prieten al meu si-i cer sfatul.

Acesta, sta si-i asculta la o tigara sau un pahar de vin, uneori la amandoua si le spune: „Nu fa asta”, sau „E bine ce vrei sa faci, da-i drumul”.

Afacerea pe care am inceput-o eu, a fost tot in urma unei discutii cu el. Curios, l-am intrebat cum de se aventureaza sa dea un sfat, daca este bun sau nu un anumit mod de actiune, fara a consulta nici un document.

„Eu ma gandesc ca, din moment ce vin la mine, doresc sa vada cum as face eu in situatia lor. De multe ori, in viata mea, a trebuit sa iau decizii rapide, fara a sta sa ma documentez foarte mult, caci, altfel, as pierde oportunitati. Si, in timp, aceste decizii s-au dovedit a fi bune. Am mai avut si unele decizii gresite, dar nu multe, slava Domnului, si nici grave. Poti sa numesti asta: intuitie.”

Am fost martor la multe decizii de ale lui, bazate pe intuitie, si mi-am dat seama ca aceasta intuitie nu este oarba, ci fondata pe un bagaj mare de cunostinte si o experienta de peste 15 ani de afaceri.

Asa cum exista o inteligenta emotionala, exista si o inteligenta intuitiva. Deja, cei mai multi dintre voi stiu ca inteligenta este mai mult decat trecerea unui test de IQ si obtinerea unui coeficient mare.

Recomand Esti inteligent emotional?

Intuitia a fost mereu considerata ca o actiune a subconstientului. Dar, daca ne-am gandi ca este de fapt o forma de manifestare a inteligentei subconstientului? Creierul este capabil sa stocheze o cantitate fenomenala de date, care, pentru cea mai mare parte ne scapa controlului nostru constient. Separat de vointa noastra, facem analogii, comparatii si asociatii, procesam o cantitate mare de date intr-un timp record si analizam rapid diferite situatii. Toate acestea, intr-un mod inconstient.

Bineinteles ca, asa cum opusul „inteligentului” este „natarau, tont”, si intuitia nu ne da intotdeauna cea mai inteligenta solutie a unei probleme. Fiind direct proportionala cu volumul de informatii detinut de creier, intuitia va fi rezultatul acestora. Daca in viata ta, nu ai citit o carte, nu ai urmat nici un curs si imi vei spune sa procedez intr-un anumit fel, deoarece asa simti tu ca e corect, am sa fac exact invers.

V-ati dat seama, din exprimare ca acest prieten al meu este barbat. Si are o intuitie foarte buna, in ceea ce priveste afacerile, datorita informatiilor si experientei din domeniu. Nu cred ca intuitia sa ar functiona la fel de bine in ingineria aerospatiala. Si-ar da cu parerea, ar face cate o remarca de bun simt, deoarece creierul lui va face foarte multe asocieri si analogii, dar se va opri aici. Insa, in relatiile interpersonale nu exceleaza.

In acest domeniu, cele mai bune sunt femeile. Sigur ati auzit de expresia „intuitie feminina”. Femeile sunt mai bune la citirea expresiilor faciale ale emotiilor decat barbatii. In consecinta, femeile sunt mai predispuse sa se pronunte asupra mesajelor emotionale subtile trimise de alte persoane. Femeile sunt, de asemenea, mai bune la exprimarea propriilor emotii, prin expresiile faciale, tonul vocii si pozitia corpului. Barbatii sunt mai buni la controlul emotiilor si la ascunderea emotiilor in spatele unei “fete de poker”.

Exista, de asemenea, dovezi ca femeile sunt considerate mai empatice decat barbatii. Cu alte cuvinte, femeile tind sa fie mai “deschise” fata de mesajele emotionale ale altora.

Toate acestea conduc la perceptia ca femeile au o anumita abilitate deosebita de a intui ceea ce altii simt sau gandesc.

Toata evolutia noastra sociala a dus la dezvoltarea acestor abilitati la femei. Neavand acces la conducerea societatii, femeile si-au petrecut mai mult timp observand si examinand persoanele aflate la putere si au devenit mai bune in interpretarea indiciilor nonverbale transmise de acestia.

De asemenea, la acestea se adauga elementele evolutive ca specie, fiind selectate femeile care au avut o capacitate mai buna de a decoda nevoile copiilor si ale barbatului.

Tu ai incredere in propria intuitie? Dar in a celorlalti?

Articole similare:

Diferenta dintre inteligenta si desteptaciune

Problemele oamenilor inteligenti

Limbajul nonverbal la serviciu

RECOMANDA FESTORA

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.