Mana

Indicand cu degetul
Indicand cu degetul

Regulile de politete precizeaza ca atunci cand trebuie sa indici ceva se indica cu toata palma, nu cu un singur deget, respectiv degetul aratator. Semnul indicarii cu degetul aratator sugereaza o directie, o sageata catre o tinta precisa. Se poate arata exact punctul spre care indicam, nu ca in cazul in care folosin intreaga palma si indicam o zona. Datorita asocierii cu o sageata, acest gest, atunci cand este orientat catre o persoana reprezinta un gest de amenintare. El este cu atat mai grav, cu cat este mai apropiat de interlocutor. Sunt unele persoane care chiar ating pieptul interlocutorului, impungandu-l de mai multe ori.

Tot ca “arma” este folosit si atunci cand atentionam pe cineva. Se ridica mana cu toate degetele stranse, exceptand aratatorul, pe care-l miscam in plan vertical ca si cum am lovi cu un bat – gest educational, mostenit de pe vremea cand educatia se mai facea cu batul.

Tot ca o agresiune este interpretata si ridicarea degetului aratator si mentinut nemiscat solicitand atentie. Gestul este reminescent de pe vremea duelurilor, cand fiecare tinea arma ridicata cu varful in sus inainte de a trage. Daca doresti sa faci liniste, indicat este sa ridici toata palma, cu fata spre auditoriu.

Un alt gest amenintator cu degetul aratator, este chemarea la tine, tinand palma in sus sau in jos si miscand numai degetul aratator. Acest “vino-ncoa” este practic un ordin care nu poate fi refuzat.

Sunt unele persoane care folosesc degetul aratator pentru a refuza ceva cu fermitate. Miscarea capului stanga-dreapta inseamna “nu”, dar daca ridici degetul aratator si-l miscti stanga-dreapta, inseamna “categoric nu”.

Indiferent cum este folosit degetul aratator, utilizarea lui este considerata nepoliticoasa si agresiva.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.