Metoda lui Ivy Lee de crestere a productivitatii

Metoda lui Ivy Lee de crestere a productivitatii
Metoda lui Ivy Lee de crestere a productivitatii

28 iulie 1918, o zi torida de vara in Bethlehem, Pennsylvania. Charles M. Schwab se plimba nervos prin biroul sau, cu mainele la spate, analizand cu o viteza incredibila informatiile primite de la Joseph Wharton. Pozitia lor de leader a industriei otelului era amenintata iar contractul cu United States Navy risca sa fie anulat. Aceasta ar fi insemnat o catastrofa pentru Bethlehem Steel Corporation (BSC).

– Mike! striga el la secretarul sau. Refuza cu indarjire sa-si ia, asa cum era moda, o secretara cu fusta scurta si bucle blonde. El era un om al eficientei, iar un secretar, bine pregatit, ce se putea si deplasa rapid pe teren, cand era cazul, era mult mai bun.

Yes, sir!

– Cand vine Ivy?

Ivy Ledbetter Lee era cunoscut ca un expert in relatii publice ce putea eficientiza orice activitate. Nu degeaba lucrase cu familia Rockefeller. Ii fusese recomandat de catre presedintele de la PRR (Pennsylvania Railroad), care spunea despre el ca fusese cea mai buna achizitie a lor din ultimii 50 de ani.

– Am fost anuntat de la poarta ca tocmai a intrat in cladire.

– Cum ajunge, introdu-l imediat in birou, fara nicio alta formalitate.

– Sigur.

In mai putin de un minut, Mike se intoarse cu un domn elegant, al carui sacou la trei randuri de cate doi nasturi, pantaloni la dunga cu manseta de doua degete, pantofi de lac si frizura avand cararea pe stanga stateau impecabil.

Charles ii stranse mana cu fermitate si-l invita sa ia loc intr-un fotoliu amplasat in stanga biroului. Dupa ce Ivy refuza orice bautura si tigara oferite, presedintele BSC intra direct in subiect:

– As dori sa-mi prezentati o varianta pentru a putea face mai multe lucruri in acelasi timp de lucru.

– Dati-mi 15 minute cu fiecare dintre directorii dumneavoastra.

– Asta se poate aranja. Cat ma va costa toata consultanta oferita?

– Nimic.

– Nimic? nu-si putu opri Schwab uimirea. Stia ca totul in lumea asta costa si cu atat mai mult, ceva atat de important, care l-ar fi facut pe el sa castige mai multi bani, sa-i fie oferit gratuit.

– Da. In acest moment nimic. Daca ceea ce va voi oferi eu va place, dupa trei luni trimiteti-mi un cec cu suma pe care considerati ca o merit.

Stabilind detaliile intalnirii cu fiecare dintre directorii sai, Ivy Lee si-a luat ramas bun si a plecat. Dupa trei luni, Schwab i-a trimis un cec de 25.000 USD. In 1918, 25.000 USD echivala cu 400.000 USD in prezent.

Metoda Ivy Lee

In cele 15 minute petrecute cu fiecare director, Ivy Lee a explicat metoda sa simpla pentru a atinge maximul productivitatii.

  1. La sfarsitul fiecarei zile de lucru, scrie sase dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le realizezi a doua zi. Nu scrie mai mult de sase sarcini.
  2. Prioritizeaza cele sase elemente, in ordinea importantei lor.
  3. A doua zi concentreaza-te doar pe prima sarcina. Treci la a doua sarcina doar dupa ce ai teminat-o pe prima.
  4. Parcurgi sarcinile in ordinea stabilita pana ti se termina timpul de lucru.
  5. La sfarsitul zilei, muti elementele neterminate pe o noua lista de sase sarcini pentru ziua urmatoare.
  6. Repeti acest proces in fiecare zi lucratoare.

Ei? V-ati gandi vreodata la ceva atat de simplu?

Ce face aceasta metoda atat de eficienta?

Intotdeauna vor aparea situatii de urgenta si situatii de distragere. Aceasta lista te ajuta sa elimini elementele de distragere si sa stai focalizat pe o sarcina pana o termini. Daca apare o urgenta, o rezolvi si te intorci la prioritatea ta imediat.

Te obliga, astfel, sa iei decizii dificile. Cred ca Lee a ales cifra sase intamplator. Eu lucrez cu cifra sapte deoarece este numarul meu magic. Important este sa-ti impui niste limite. Atunci cand utilizez matricea lui Eisenhower, nu pun in prima casuta mai mult de sapte sarcini. Dupa care aplic metoda de prioritizare a lui Ivy Lee.

Metoda lui Ivy Lee este similara cu cea a lui Waren Buffet, pe care am descris-o aici Stiti cum si pe ce sa va concentrati? care va cere sa va concentrati doar pe cinci sarcini critice si sa ignorati orice altceva.

Practic, daca nu va angajati la ceva, veti fi distras de tot.

Orice metoda veti aplica, important este ca eliminati frecarea, inertia de la pornire. Stiti de la prima ora ce aveti de facut si porniti cu motoarele in plin.

Dupa cum vedeti, Ivy Lee sustine sa abordati sarcinile pe rand, ceea ce este opus multi-taskingului, atat de iubit de societatea moderna. Puteti citi aici punctul meu de vedere impotriva multitaskingului.

Maiestria necesita concentrare si consecventa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.