Modificarea radicala a site-ului

Modificarea radicala a site-ului
Modificarea radicala a site-ului

Probabil ati observat ca in ultimele trei saptamani nu am mai postat nimic. A fost o perioada de concediu pentru mine, perioada in care am decis sa ma rup total de tot ceea ce faceam in mod curent. Evident ca nu am reusit 100%, dar, in mare parte, m-am deconectat.

Eu nu sunt specialist in IT, cu toate ca in intreaga mea cariera m-am intersectat si chiar am lucrat foarte mult in domeniul informaticii. Sunt un autodidact in ceea ce priveste administrarea blogului cu tot ce implica (postare, promovare, SEO etc.) fiind fortat sa invat foarte multe. Principala sursa a mea sunt prietenii. Inainte de a pleca in concediu, doi dintre acestia, specialisti in IT, au aruncat o privire pe site si mi-au spus ca „Google nu ma iubeste deloc”. Valoarea temei cumparate de mine nu reflecta si rezultatele obtinute cu aceasta. Sigur cea mai mare parte din vina este a mea, caci o tema care a ocupat primul loc in vanzari in anul 2016, nu ar fi putut-o face fara a avea niste calitati notabile. Ori nu am stiut sa o adaptez la nevoile mele, ori ea nu este facuta pentru asa ceva, cert este ca am ajuns la concluzia ca site-ul trebuie reconstruit.

Care sunt motivele pentru care trebuie sa va refaceti site-ul si la ce trebuie sa fiti atenti?

1) Nu obtineti rezultatele dorite

Bineinteles ca am identificat acesta ca fiind primul motiv, deoarece el este si al meu. Oricat m-am indragostit de design-ul actual, oricat de mult timp mi-ar lua si cat de greu mi se va parea sa trec la o alta tema, va trebui sa o fac. Nu are rost sa tineti un site frumos dar inutil pe web. Daca va faceti site-ul ca un hobby, nu conteaza decat daca va place, nu mai conteaza traficul. Dar, daca vreti sa faceti o afacere va trebui sa va uitati la rezultate. Daca nu sunt cele asteptate, modificati site-ul. Partial (unele functii ale sale) sau integral, daca este cazul.

2) Obiectivele afacerii s-au schimbat

Afacerea voastra este vie. Pot aparea oportunitati in alte zone fata de cea curenta, pe care sa le exploatati rapid. Site-ul este o parte a afacerii si trebuie sa se adapteze rapid la noile conditii. In urma cu cativa ani nu existau social media, aplicatii cloud sau pentru smartphone. Daca nu va adaptati site-ul  la aceste oportunitati de promovare, de a ajunge la clientii vostri, s-ar putea sa va fie greu sa tineti pasul in domeniu. Site-ul trebui sa fie permanent in concordanta cu strategia voastra de marketing.

3) Concurenta nu sta pe loc

Evident, nu trebuie sa va modificati site-ul de fiecare data cand unul dintre concurenti si-l modifica pe-al sau. Dar, daca acestia fac vreo modificare inspirata care-i ridica in clasament si va impinge astfel in jos in SERP (Search Engine Results Pages), este timpul sa faceti unele modificari pe site.

4) Site-ul nu functioneaza

Este posibil sa existe pe site elemente / module care nu sunt eficiente, ceea ce-l fac sa se situeze pe o pozitie joasa in SERP. Functionalitatea site-ului ar trebui sa fie principalul obiectiv pentru voi (in ceea ce priveste site-ul. Sa nu se confunde cu obiectivele afacerii). Puneti un tert sa va testeze site-ul. Voi stiti pe unde si cum sa navigati si s-ar putea sa nu observati erorile. Este posibil ca un tert sa va spuna ca site-ul nu este atat de friendly precum credeti.

5) Site-ul este demodat

Primele impresii conteaza. Toate articolele citite de mine afirma ca aveti doar cateva secunde pentru a obtine atentia utilizatorului si sa-l determinati sa ramana pe site. De aceea este important ca site-ul sa arate profesional, proaspat si contemporan.

6) Site-ul nu este responsive

Consumatorii au nevoi diferite si acceseaza internetul de pe diferite dispozitive. Ganditi-va ca aproximativ 30% din vizite provin de pe dispozitive mobile. Daca acestora le oferiti pur si simplu, versiunea desktop a site-ului vostru ii veti pierde. De altfel, politica Google este de a depuncta site-urile care nu sunt responsive.

7) Aveti o strategie eficienta de web design

Ideal ar fi sa aveti un plan de dezvoltare a site-ului bine pus la punct. Marile firme au o armata de IT-isti care analizeaza si optimizeaza fiecare detaliu al site-ului. Uneori, modificarile nici nu sunt vizibile. Sigur, nu aveti astfel de resurse, de aceea trebuie sa va asigurati ca aveti un continut foarte bun si ca fiecare modificare pe care o faceti site-ului este in scopul optimizarii sale, pentru a fi mai usor de gasit de catre potentialii clienti.

Inainte de a reconstrui site-ul asigurati-va ca aveti un motiv bun pentru schimbare. Clientilor actuali nu le plac schimbarile majore. Ei s-au invatat cu site-ul actual si se descurca usor in el. Schimbarea s-ar putea sa-i alunge.

De asemenea, foarte important este ca inainte de a incepe reconstructia site-ului sa faceti o copie de rezerva a actualului site. Daca ceva nu merge bine, daca observati ca noul site pierde clienti din diferite motive, reveniti la vechiul site cat timp analizati motivele nefunctionarii noului site.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.