Multitaskingul – o vrajeala

Multitaskingul - o vrajeala
Multitaskingul – o vrajeala

Miercuri am fost la restaurant. În timp ce-mi savuram paharul de whisky, o prietenă de la masă a început să se plângă că ea nu știe ce să se mai facă cu băiatul ei cel mic, căci nu se poate concentra la lecții, nu se poate focaliza când învață, aude tot ce se vorbește și ce se întâmplă în casă, cu toate că stă închis în camera lui. Atunci, am întrebat-o:

– Tu te poți focaliza ? Te poți concentra ?

– Sigur, eu sunt multitasking. Puterea mea de concentrare este enormă.

Am tăcut, m-am gândit, am cercetat, am scotocit prin experiența mea, am discutat cu unul cu altul și am scos acest ghid, intins pe câteva săptămâni, care, indiferent dacă vreți să aflați cum să vă concentrați pe obiectivele dvs. din viață sau de afaceri, ar trebui să acopere tot ce trebuie să știți.

  1. Concentrarea: Ce este și cum funcționează

Să începem cu începutul. Ce este concentrarea? Experții definesc concentrarea ca fiind acțiunea de a (se) concentra și rezultatul ei. Asta e o definiție a unui cuvânt prin el însuși, ca și cum aș spune că trăirea e acțiunea de a trăi și rezultatul ei, mâncarea e acțiunea de a mânca și rezultatul ei etc. Pe mine nu mă satisface deloc. O altă definiție este: însușire a atenției de a se fixa asupra unui obiect, a unei probleme sau a unei activități. Asta-i o definiție oarecum plictisitoare, dar există o perspectivă importantă ascunsă în interiorul acestei definiții.

Ce este totuși concentrarea?

Haideți să privim definiția de mai sus din alt unghi. Pentru a ne putea concentra asupra unui singur lucru, în mod implicit, trebuie să ignorăm alte lucruri.

Concentrarea poate avea loc doar atunci când am spus ”da” la o opțiune și ”nu” la toate celelalte opțiuni. Cu alte cuvinte, eliminarea este o condiție prealabilă pentru concentrare. Tim Ferriss a spus: “Ceea ce nu faci determină ceea ce se poate face.”

Desigur, concentrarea nu are nevoie de un ”nu” permanent, dar are nevoie de un ”nu” în prezent. Aveți întotdeauna opțiunea de a face ceva mai târziu, dar în prezent trebuie să vă concentrați pe un singur lucru.

Ce putem face noi să ne concentrăm asupra lucrurilor care contează și să ignorăm celelalte lucruri? De ce unele persoane nu pot să se concentreze?

Nu cred că există vreun om sănătos care să aibă probleme de concentrare. Aceștia au probleme de a se decide în privința priorităților. Ceea ce vreau să spun este că majoritatea oamenilor sănătoși au un creier care este capabil să se concentreze dacă nu ne distrage altceva atenția. Ați avut vreodată o sarcină pe care ați realizat-o bine și rapid? Sunt convins că da. Ce s-a întâmplat? Ați făcut-o pentru că termenul limită a luat decizia pentru dvs. Poate ați început să o rezolvați în ritmul și în felul dvs., dar odată ce lucrurile s-au complicat și s-a apropiat termenul limită, totul devenind urgent, ați fost forțat să luați o decizie și ați luat măsuri.

Am avut muți colegi care în loc de a face munca grea, de a alege un singur lucru asupra căruia să se concentreze, preferau să oscileze între sarcini și chiar se mândreau că sunt multitasking, afirmând că aceasta este opțiunea cea mai bună. Acest lucru este ineficient.

Iată de ce…

Mitul Multitasking

Din punct de vedere tehnic, suntem capabili de a face două lucruri în același timp. Este posibil, de exemplu, să ne uităm la televizor în timp ce gătim cina sau să răspundem la un e-mail în timp ce vorbim la telefon. Nevastă-mea e expertă în așa ceva. A ajuns la performanța de a se uita la două filme în același timp.

Ceea ce este imposibil, cu toate acestea, este să vă concentrați pe două sarcini dintr-o dată. Fie ascultați știrea de la televizor și fierberea laptelui este zgomotul de fond, fie vă concentrați să nu dea laptele în foc, iar televizorul este zgomotul de fond. Ceea ce faceți de fapt este să alternați concentrarea de pe un obiectiv pe altul. De fapt, forțați creierul multitasking să comute concentrarea înainte și înapoi foarte repede de la o sarcină la alta. Acest lucru nu ar fi o problemă în cazul în care creierul uman ar putea tranzita ușor de la un gen de muncă la altul, dar nu poate.

Ați fost vreodată în mijlocul compunerii unui e-mail atunci când cineva v-a întrerupt? După terminarea conversației și după ce v-ați întors la mesaj, v-a luat câteva minute până ați pus rotițele în mișcare, amintindu-vă ceea ce ați scris și să puteți să vă continuați ideea? Ceva similar se întâmplă atunci când faceți multitasking. Multitaskingul vă forțează să plătiți un preț mental de fiecare dată când întrerupeți o sarcină și săriti la alta. Din punct de vedere psihologic, acest preț mental este numit costul de comutare.

Acest cost reprezintă scăderea în performanță a unei persoane care face multitasking. Un studiu, publicat în International Journal of Information Management, a constatat că la o persoană, după verificarea e-mailului, durează în medie 64 de secunde pentru a relua sarcina anterioară.

Cu alte cuvinte, din cauza unui singur e-mail, de obicei, din șase minute ne pierdem unul.

 

Dacă nu sunteți de acord, cu ce amscris sau dacă aveți argumente suplimentare în sensul celor afirmate de mine, vă rog sa lăsați un comentariu. Săptămâna viitoare vă voi explica cum să vă concentrați și cum să vă creșteți atenția.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “Multitaskingul – o vrajeala”