Nu mai fi un martir

Nu mai fi un martir
Nu mai fi un martir

Stăteam weekendul trecut, relaxat pe canapea, navigând pe internet, căutând informații despre lupi, un subiect care m-a interesat săptămâna trecută și ascultând Tony Robbins, când, ceva ce a spus, mi-a atras atenția: „dacă te gândești la munca ta ca un “sacrificiu”, te-ai calibrat pentru eșec”.

I-am dat dreptate. De îndată ce folosești cuvântul “sacrificiu”, te-ai transformat într-un martir și foarte greu ieși din starea asta. Îți formezi un stil de viață, care te face să te simți bine, îți creează impresia că este nevoie de tine, că ești indispensabil, dar în realitate nu faci altceva decât să te distrugi.

Hai, să discutăm împreună despre ce înseamnă să fi martir. Tony a tras concluzia vorbind cu antreprenori și directori generali, dar îi poți vedea peste tot.

Workaholism: “Dacă eu nu sunt prezent, nu mai merge treaba. Angajații / colegii mei contează pe mine. Trebuie să lucrez 16 ore pe zi”

Relații proaste: “Am vrut să o părăsesc, dar m-a amenințat că se sinucide. Viața ei se va distruge dacă plec. Nu se va descurca fără mine. Are nevoie de mine. Nu pot să-i fac una ca asta.”

Relații parentale: “Fetița mea are pregătire la matematică și pe urmă trebuie să se ducă la dansuri. Aceste haine nu se vor călca singure și mai dorește să mănânce și șnițel cu piure, mâncarea ei preferată. Ia te uită ce este în camera ei: cărți, caiete, jucării, haine aruncate peste tot. Nu va mai avea timp pentru ea deloc. Supermama intră în acțiune!”

Ai întâlnit până acum vreunul din modelele de mai sus? Mai grav, te-ai regăsit în vreunul din modelele de mai sus?

Oricine spune: “Nu pot fi fericit din cauza X” s-a transformat într-un martir. Iar aceasta este o capcană foarte mare. Ai încercat să dai sfaturi unui martir? Eu am încercat. Orice ai face pare inutil. Parcă te-ai da cu capul de un zid. M-am simțit ca o muscă închisă într-un pahar.

Martirii cred că au nevoie să fie nefericiți pentru ca alți oameni să fie fericiți. De fapt, ei se simt bine dăruind și se dăruiesc pe ei înșiși. Cred că ei sunt fericiți, dacă oamenii de lângă ei sunt fericiți chiar cu propriul sacrificiu.

De exemplu, să fii “Supermama” sună uimitor. Toate femeile doresc să fie supermame. Cu toate acestea, multe mame folosesc această etichetă pentru a justifica punerea lor pe ultimul plan. Încearcă să le oferi soluții și urmărește ce se întâmplă.

Tu: „Ia-ți o femeie în casă care să te ajute la curățenie.”

Ea: „E prea scump. Nu-mi permit.”

Tu: „Copiii își pot rezolva temele mai repede dacă-l înscrii la un program after-school.”

Ea. „Copiii au nevoie de timp de calitate.”

Tu: „Învață-l să fie ordonat. Fă-i un program pe care trebuie să-l respecte.”

Ea: „Copiii trebuie să fie copii. Va avea timp destul pentru asta când vor fi mari. De aceea, sunt părinții.

Încet, îți dai seama ce se întâmplă de fapt. Martirii și-au găsit scopul în viață de a se scarifica pentru alții și nu vor renunța la aceasta fără luptă. Cum poți ajuta un om care nu dorește să fie ajutat?

Pe de altă parte, îi surprinzi în unele momente în care se uită cu tristețe pe facebook la prietenii lor care se distrează și postează din baruri, din excursii sau alte moduri de relaxare și petrecere a timpului liber.

Dacă ești martir și te întâlnești cu prietenii, ce ai spune despre modul în care ți-ai petrecut ultimii 5 ani? E destul de dureros să recunoști că tot timpul ai avut puterea de-a te schimba, dar ți-a fost mult mai confortabil să te complaci în această situație. Crezi că vei fi mai puțin apreciat dacă-ți vei aloca timp pentru tine?

Ai întâlnit vreodată un martir? Ai încercat să-l schimbi?

Ai fost foarte aproape de-a te transforma într-un martir? Dacă da, cum ai evitat schimbarea?

Nu te întreb dacă ești un martir, căci nu ai recunoaște-o.

Lasă-mi un comentariu aici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Nu mai fi un martir”