Poveste de succes – Mu Sigma

Poveste de succes
Poveste de succes

Deoarece este weekend, m-am gândit să-ți spun o poveste. Dar nu orice poveste, ci una adevărată. Cum a ajuns Dhiraj C. Rajaram să fie miliardar.

Mu – μ – simbolul valorii medii în analiza de afaceri

Sigma – σ – simbolul pentru deviația standard în analiza de afaceri

Inspirat nume pentru o firmă care urma să activeze în domeniul analizei afacerilor.

Dhiraj C Rajaram, nu a vrut deloc să fie antreprenor. El era fericit cu ceea ce făcea. Îi plăcea foarte mult să citească și să scrie. Era avid după informație. Citea tot ce prindea în mână și învăța foarte mult. Acest lucru i-a dezvoltat spiritul inovativ, pe care l-a aplicat în afacerea ce s-a dovedit a fi  de succes –  Mu Sigma.

Dhiraj a început afacerea în 2004. O afacere cu început umil și cu mari competitori pe piață: IBM, Accenture, dar asta nu l-a deranjat câtuși de puțin. El avea visul său.

Toate firmele în domeniu din acel moment se ocupau doar de programarea și analiza afacerilor. El s-a gândit să realizeze acest lucru într-o manieră integrată: să formeze un singur om care să fie atât matematician, cât și analist și programator. A numit această nouă știință – știința deciziei.

Convins că ceea ce simte el este ceea ce trebuie făcut, i-a spus soției că are o idee genială și i-a propus să vândă casa și toți banii să fie băgați în această afacere. Soția lui a spus imediat ”Da!”. Surprins, Dhiraj a întrebat-o: ”De ce ai acceptat așa de ușor?” și ea i-a răspuns: ”Am văzut din felul cum mi-ai povestit cât de hotărât erai. Ce ? Vroiai să mă cert cu tine ?”

Nimic nu a mers ușor până când a obținut primul contract. I-a fost greu, dar niciodată nu s-a gândit să renunțe. Nu reușea să angajeze oameni, nu avea suficiente fonduri de publicitate. Dar, imediat ce a început să obțină contractele, lucrurile s-au schimbat. A început să fie căutat pentru angajare și ce era mai important, el a ținut legătura permanent ci prietenii săi din domeniu, din Chicago, astfel încât evoluția firmei era foarte bine cunoscută.

A discutat de fiecare dată, personal, cu angajații săi. Nu a angajat nicio persoană cu care nu putea să empatizeze. De multe ori a trebuit să vorbească cu familiile angajaților pentru a-i convinge și pe ei că este bine ceea ce făcea, să-i facă să creadă în ideea lui.

Dhiraj este convins că unul din factorii pentru care a avut succes a fost că a început cu banii lui. El a mizat totul pe ideea lui. E vorba despre riscul de care iți spuneam în primele articole. Își vânduse casa pentru a începe această afacere. Dacă nu ar fi reuși ar fi pierdut totul. Nu exista decât o singură carte de jucat: totul sau nimic. Dhiraj spune: ”Când pui banii tăi, este pielea ta în joc. Tot ce faci în continuare trebuie să faci cu înțelepciune și să înveți o mulțime de lucruri.”

După ce a supraviețuit patru ani pe cont propriu, Mu Sigma a ridicat prima rundă de investiții în valoare de 30 milioane $ de la FTVentures (acum FTV Capital), în anul 2008. Ulterior, în luna aprilie 2011, compania a ridicat o suplimentare de 25 milioane $ de la Sequoia Capital, urmată de a treia rundă de 108 milioane $ din nou de la Sequoia și un investitor de capital privat General Atlantic, care este cea mai mare investiție făcută vreodată într-o companie de analiză de afaceri.

Astfel, Mu Sigma a devenit una dintre companiile cu cea mai rapidă creștere din lume și a ridicat nu mai puțin de 163 de mii de milioane de dolari pe parcursul celor peste 9 ani de existență.

A greșit de multe ori în timp ce și-a dezvoltat afacerea, dar de fiecare dată a învățat din greșeli.

Ținând cont de experiența sa – Dhiraj a stabilit trei porunci pentru dezvoltarea cu succes a unei firme:

  1. “Când cauți oameni care să facă parte din echipa ta, fi atent la caracterul lor, căci este la fel de important ca și aptitudinile lor. Mu Sigma nu s-ar fi dezvoltat în cazul în care grupul inițial de oameni nu au avut caracterul pe care l-au avut. Toți foștii angajați încă mai sunt cei mai buni prieteni ai mei. Unii dintre ei au acțiuni la firmă. Alții au dorit să-și continue activitatea în firmă și după ce au ieșit la pensie. Și ei se descurcă foarte bine. Dacă nu aș fi ascultat instinctul meu când am fost să-i angajez și m-aș fi concentrat doar pe aptitudini, niciodată nu aș fi ajuns aici. Este important să mergi pe instinct la început.”
  2. “Este important să se accepte și să corecteze greșelile foarte curând. La început, nicio decizie luată nu este ușoară. Te vei confrunta cu situații în care aceste decizii sunt greșite. Am făcut unele angajări greșite la început și a trebuit să-i determin să plece cât mai curând posibil. A fost important pentru noi să facem aceste corecții cât mai repede posibil. Nu pierde timp cu identificarea vinovatului. Corectează cât mai repede greșeala.”
  3. “Ultimul lucru, dar și cel mai important este că, odată ce crezi în viziunea ta, vor exista mulți oameni care se va îndoi de ea. Cu cât mai mare este viziunea ta, cu atât mai mulți oameni se va opune. Capacitatea ta de a te menține cât mai mult timp și de a livra ceea ce ai promis, așa cum este viziunea ta, este chintesența pentru a construi o companie de succes. Acesta am făcut când am lansat firma. Aceasta fac și astăzi. “

Dhiraj admite că el nu a avut multe coborâșuri de când a lansat Mu Sigma. Problemele sale au fost ușor diferite. “Am avut destul succes încă de la început. Și am avut destule motive pentru a închide firma. Unele companii foarte mari au vrut să ne cumpere. Asta a fost destul de ispititor. Dar am considerat aceasta ca fiind o testare a credinței mele. Ceea ce simțeam când mă gândeam la o ofertă primită era tristețe pentru că mereu am crezut că dacă voi vinde, ideea mea ar putea muri.”

Pentru Dhiraj, importantă a fost ideea, să nu o abandoneze, să dovedească că acel ceva în care crede este alegerea bună. El este atât de dedicat ideii încât afirmă: “Dacă eu cred că ideea se va dezvolta fără mine, voi renunța. Ideea va avea întotdeauna mai multă importanță decât mine. La sfârșitul zilei ești doar o mică parte din lume.”

El a trasat o asemănare între tipurile de antreprenori și tipurile de căsătorii în India. “Există două tipuri de antreprenori. Unul este cel al antreprenorilor din căsătorii aranjate, iar celălalt al antreprenorilor din căsătorii din dragoste.

Antreprenorii din căsătorii aranjate sunt cei care doresc să fie antreprenori și caută afaceri. Fac cumpărături în jurul valorii. Ei încearcă diferite idei. Ei stau în Starbucks și se întâlnesc cu alți oameni, vorbesc cu investitorii, pentru a obține bani și, uneori, chiar își vând afacerile. Și, la fel ca multe căsătorii aranjate, au finaluri fericite.

Al doilea tip de antreprenor este cel căsătorit din dragoste cu afacerea lui. El este la fel ca cel care a găsit fata visurilor lui și vrea să trăiască toată viața cu acea fată. Fata este ideea. A devenit antreprenor doar pentru că a vrut să-și dezvolte idee. “

Deci, care este ideea ta? Te căsătorești cu ea ? Vrei să devii antreprenor pentru a dezvolta această idee ?

Dezvoltă-ți ideea într-o afacere de milioane !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “Poveste de succes – Mu Sigma”