Principala calitate a unui antreprenor

Principala calitate a unui antreprenor
Principala calitate a unui antreprenor

Alaltăieri m-am întâlnit cu un prieten. Nu era singur. La rândul său, se întâlnise și el cu un vechi prieten de-al lui și mergeau împreună la un ceai fierbinte. Am fost invitat și eu, iar cum afară erau 7 grade am acceptat imediat. Plăcerea ceaiului fierbinte, din lămâie combinată cu mentă, aroma de dulce – acrișor și căldura ce-mi cuprindea tot trupul, aveau să se îmbine minunat cu o companie deosebită și depănarea amintirilor cu un vechi prieten.

Din una în alta, râzând din aproape orice, timpul trecea pe nesimțite. Ce-a de-a treia persoană, pe care între timp aflasem că o cheamă Mihai, nu prea încăpea între noi, așa că se retrăsese puțin și se mulțumea să zâmbească la câte o întâmplare povestită cu haz de unul dintre noi.

Ușor, ușor ajunsesem și la prezent și fiecare dintre noi povestea cu ce ne ocupăm. Când am povestit de acest blog, Mihai m-a surprins cu o întrebare:

”Care este primul și cel mai important pas pentru un nou antreprenor?”

M-am oprit din vorbit, am zâmbit și am vrut să-i răspund. Pe urmă, gândul meu inițial a fost imediat înlocuit de altul, pe urmă de altul și tot așa, că ajunsesem să am în gând vreo 6-7 răspunsuri, care toate mi se păreau corecte și nu știam pe care să-l aleg: să realizeze un produs, să convingă un client, să facă o vânzare, să facă un parteneriat, să se educe ….

Pe urmă, am deschis gura și răspunsul care a ieșit m-a surprins și pe mine: Să ajute pe cineva. Da, asta am spus. Să ajute pe cineva. Interesant a fost că după ce am spus ce am spus, toate argumentele mi-au venit în cap și l-a întrebarea firească a lui Mihai, de ce? am putut să vorbesc un sfert de oră numai despre asta și să-i conving pe amândoi că acesta este primul pas pentru un antreprenor.

Foarte mulți tineri antreprenori, și când spun tânăr nu mă refer la vârstă ci la faptul că e un antreprenor nou, stă în pat, se uită la televizor, citește o carte sau îi vine din senin o idee și spune: ”Gata, am descoperit cloșca cu ouă de aur. Mă voi îmbogăți din această idee.”

Dar această idee nu a fost nicio clipă testată pentru a vedea dacă o dorește cineva. Și astfel, tânărul nostru antreprenor pierde câțiva ani pentru a implementa o idee neviabilă, cheltuie o sumedenie de bani pentru a încerca să vândă ceva pentru care nu există cerere.

Despre testarea ideii de afaceri am mai scris aici.

Am întâlnit start-up-uri care se încăpățânau să facă ”analize de piață” peste ”analize de piață” doar din dorința de a demonstra că ideea lor este viabilă, am întâlnit ”studenți perpetuu” care frecventau toate cursurile de vânzări și de marketing existente, dar niciodată nu încercau să aplice ceea ce învățau.

Deci, nici ideea, nici produsul, nici educația nu sunt primul pas ce trebuie făcut de un proaspăt antreprenor.

Dacă ai de gând să vinzi ceva, fie că e un produs sau un serviciu, ieși afară din birou, mergi pe teren și vezi dacă ai să găsești o persoană care are nevoie de el.

Pe cât de simplu pare acest sfat, pe atât de puternic este. În general, oamenii nu se gândesc la soluții simple. Nu fă, în acest moment, studii de piață. Nu zic că nu sunt bune, dar nu la acest stadiu. Vezi dacă este nevoie de produsul tău, sau cu alte cuvinte, dacă există cerere.

O astfel de discuție, direct pe teren cu potențialii clienți, te poate ajuta să concepi oferta (alt lucru făcut de obicei din birou), să vezi dacă nu sunt necesare îmbunătățiri sau modul de prezentare al produsului. Astfel de întâlniri te forțează să gândești ca un comerciant.

Poate, cel mai important este că totul devine real. Nu mai e vorba de simulări, de teorii, de posibile situații analizate, de scenarii, strategii etc.

Și știi care e partea cea mai minunată ? Încă nu ai ajuns să ajuți pe cineva. Pașii enumerați sunt făcuți înainte. De-abia înveți cum să ajungi la clientul tău.

Acum, dacă ai reușit să-l întâlnești, vei învăța cine este clientul tău, cum vorbește, cum se îmbracă, unde îi place să petreacă timpul liber, care-i sunt speranțele și visele, dar în același timp temerile și provocările.

În felul acesta, vei învăța cât de bun este produsul tău pentru a-i satisface nevoile, ce funcționează și ce nu, ce modificări trebuie să-i faci pentru a-i fi cât mai util clientului tău.

Apoi, odată ce ai terminat, ai primul studiu de caz.

Studiu de caz = cel mai bun marketing pe care-l poți face.

Într-o lume din ce în ce mai zgomotoasă, antreprenorii care au succes sunt cei care ajută cu adevărat oamenii.

Cu cât mai repede îți poți construi un portofoliu cu povești de succes, de clienți satisfăcuți, cu atât mai repede vei avea totul pentru a crea un marketing puternic.

Acest lucru face ca ideea de a ajuta doar o singură persoană să devină și mai importantă.

Cu cât mai repede vei obține primul client, cu atât ești mai aproape de a crea acest prim studiu de caz.

Acest lucru te va aduce cu un pas mai aproape de al doilea client, al doilea studiu de caz și așa mai departe.

Fiecare client este o cărămidă pentru a-ți face produsul mai bun, să ai resurse pentru o mai bună pătrundere pe piață, și în cele din urmă, fluxul de numerar de care ai nevoie pentru a face ce dorești.

Despre garanția unei afaceri de succes am scris și în acest articol

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Principala calitate a unui antreprenor”