Procrastinarea

Procrastinarea
Procrastinarea

Conform DEX:

PROCRASTINÁ, procrastinez, vb. I. Tranz. A amâna sau a întârzia începerea execuției unei sarcini; a temporiza, a tărăgăna, a tergiversa. Din engl. procrastinate.

Aceasta este una dintre cele mai mari provocări de care mă lovesc atât în coordonarea unui colectiv, cât și cu cei care discut pentru a începe o activitate, sau a-și crea un nou obicei.

Ca să nu fiu ipocrit, recunosc că și eu am avut acest obicei prost, până am învățat să-l recunosc și să-l combat.

Câți dintre noi nu au spus: „Încep de luni” sau „Mai întâi să fumez o țigară și pe urmă mă apuc.” , „Nu e acum momentul”.

Cred că toți ne-am confruntat cu aceasta la un moment sau altul.

Ați auzit de akrasia ?

Akrasia provine din greacă și înseamnă “lipsă de comandă”. Este descrisă ca o lipsă de autocontrol sau starea de a acționa împotriva unei judecăți corecte.

Am amintit de ea, deoarece cuvântul a fost introdus de Socrate, care a studiat acest fenomen și l-a descris în dialogul cu Platon. Socrate susține că akrasia nu există, afirmând că “Nimeni nu se duce de bună voie spre cele rele”. În cazul în care o persoană analizează o situație, aceasta decide să acționeze în modul cel mai bun pentru ea, va urmări în mod activ această acțiune, pentru a-și atinge obiectivul propus. Socrate spune că este împotriva firii ca o persoană să acționeze împotriva judecății corecte și alege să meargă împotriva a ceea ce este cel mai bine pentru ea.

Fenomenul există de secole. De el s-a ocupat și Aristotel, care a spus că noi credem în mod intuitiv în akrasia. Cuvântul akrasia apare de două ori în Noul Testament . În Matei, Isus îl folosește pentru a descrie lideri religioși ipocriți. Apostolul Pavel explică apariția ispitei prin akrasia ca motiv pentru un soț sau soție să se lipsească unul pe altul de sex.

Să ne reîntoarcem în zilele noastre. Din tot ce am citit până acum, eu cred că este vorba doar de motivare. De aceea apar criminali, hoți, violatori – motivarea lor fiind răzbunarea, dorința de afirmare, îmbogățirea rapidă sau plăcerea carnală. Ei acționează împotriva unei judecăți corecte, aleg să meargă pe un drum chiar dacă știu că nu este bine și lucrează împotriva lor.

Revenind la problema de la începutul articolului, procrastinarea este actul de a întârzia sau amâna realizarea unei sarcini, adică este forța care ne împiedică să realizăm ceea ce ne-am propus să facem.

Să analizăm un caz concret. Eu săptămânal public informații pe acest blog. Aceste informații nu-ți pot dăuna. Probabil unele le știi, pe altele ți le reamintesc, dar sigur sunt și altele de care afli acum. Așa că, dă un click și abonează-te la newsletter. Nu e spam și te poți dezabona oricând. Abonează-te! Evident că vorbesc cu cei care citesc acest blog și nu sunt abonații mei.

De ce amâni? Ok, am fost prea vag în ceea ce-ți ofer, dar de ce amâni? Ce se întâmplă în creier, ce ne face să evităm lucrurile și acțiunile pe care ar trebui să le facem pentru a ne crește cunoașterea?

Gândește-te la tine ca fiind două persoane: tu cel din prezent (TU-P) și tu cel din viitor (TU-V). Acum îți stabilești un obiectiv: să te îmbogățești, să slăbești, să înveți o limbă străină, să scrii o carte, să începi o afacere, să-ți schimbi locul de muncă. Orice. Acum vizualizează-l pe TU-V. Un om bogat care-și permite orice sau o persoană cu un trup de invidiat, un vorbitor perfect al unei limbi străine, un om de afaceri de succes, la lansarea unei cărți sau lipsit de stres și având locul de muncă ideal. Arată bine ? TU-V este obiectivul, însă TU-P stabilește măsurile.

De ce TU-P nu ajunge la TU-V ? Deoarece, atunci când vine momentul ca TU-P să ia o decizie, acesta nu se mai gândește la TU-V ci doar la TU-P. Creierul tău alege satisfacția instantanee, nu câștigul pe termen lung.

TU-V vrea să fie sănătos și să arate bine, dar TU-P spune că niște ciocolată sau niște șorici tare sunt bune acum și că nu e o problemă dacă ia puțin acum. Va începe mai târziu să mănânce sănătos.

Uită-te la tine. Știi foarte bine că este foarte important să economisești niște bani și că atunci când vei ieși la pensie îți va prinde bine să ai un depozit la dispoziția ta, însă te gândești: „Dacă nu mă distrez acum, când să o fac ? La pensie ? Dă-i încolo, voi vedea eu ce voi face.”

De aceea foarte mulți merg la culcare destul de motivați pentru a-și schimba de a doua zi viața, însă când se trezesc intră în vechile tipare. Creierul apreciază beneficiile pe termen lung (mâine), dar aleg satisfacțiile imediate (azi).

Și ajungem astfel la întrebarea firească: Cum combatem procrastinarea ?

Evident, ar trebui să găsim o modalitate de a muta recompensele și pedepsele viitoare în momentul prezent. Trebuie să facem consecințele viitoare să devină consecințe prezente.

Cum se face acest lucru ?

Să-ți dau un exemplu. Ai de făcut un raport și de predat peste două săptămâni. Dacă nu-l predai la timp, ai putea avea mari probleme la serviciu. Îl tot amâni deoarece tu, cel din prezent, găsești mereu alte lucruri mai plăcute și mai ușoare de făcut. Asta până când ajungi cu o zi înainte de termenul de predare. Și brusc, te apuci de scris, nimic altceva nu mai este important și ești în stare să stai toată noaptea pentru a-l preda la timp.

De ce? Cum de ai traversat “linia de acțiune.” De ce nu ai reușit mai devreme? Din cauza durerii. Durerea de a avea probleme la serviciu din cauza nepredării raportului a devenit mai mare decât orice altă durere. Durerea de a amâna (procrastina) a devenit mai mare decât durerea de a scrie raportul. Până cu o zi înainte, durerea de a scrie raportul era cea mai mare.

Cum schimbăm acest raport mai devreme, sau când vrem noi?

1: Creează-ți o ispită

Ai ceva ce-ți place să faci ? Cumulează-l cu o acțiune ce trebuie făcută, dar n-ai nici un chef și dorești să o amâni. De exemplu:

Îți place să citești, să te uiți la un film bun, să asculți muzică clasică, să mănânci la un anumit restaurant, să-ți faci pedichiura.

Tot amâni să faci exercițiile pentru slăbit, să-ți scrii raportul, să ajungi cu e-mailurile la zi, să faci curat în cameră, să ai o discuție cu un partener de afaceri / de viață dificil.

Ce-ar fi să le combini?

Fă exercițiile de slăbit în timp ce citești sau asculți un audiobook.

Ascultă muzica preferată în timp ce scrii raportul.

Rezolvă-ți e-mailurile restante în timp ce ți se face pedichiura.

Pune-ți filmul preferat la televizor în timp ce faci curat prin cameră.

Invită-ți partenerul la o discuție la restaurantul preferat.

2: Stabilește o pedeapsă, nu un beneficiu

Aceasta este o metodă de a aduce un dezavantaj din viitor în prezent, De exemplu, dacă nu-mi fac exercițiile de slăbire zilnic, voi vedea efectul mai târziu și …. asta e, nu am reușit. Dar, du-te la sală. Și singur, ci cu un prieten. Îți mai convine să lipsești, când vei pica de neserios ?

Pune un pariu. Stabilește-ți un obiectiv imediat și dă banii unui cunoscut. Dacă-ți vei îndeplini obiectivul acesta îți va da banii înapoi. Dacă nu, îi va dona unei fundații. Stabilește o sumă care să te usture, care să schimbe durerea de a acționa imediat cu durerea de a pierde banii. Există site-uri care fac aceasta. Vezi Stickk.

3: Fă sarcina mai realizabilă

Eu încerc să-mi împart o sarcină în cât mai multe posibil. Împărțind-o în etape îmi vine mult mai ușor să mă apuc de ea, știind că durează mai puțin. Luând exemplul raportului de mai sus. Nu-l las tot pe ultima zi. Eu stabilesc capitole, părți ale acestuia și încerc să scriu în fiecare zi câte unul. Sau în diferite momente ale zilei. În general, motivarea și plăcerea de a scrie vine după ce mă apuc de muncă și mi se întâmplă să stau și să scriu tot raportul.

Stabilește-ți măsuri de progres cât mai mici și atunci vei avea satisfacții imediate.

Pentru a permanentiza aceste obiceiuri, urmărește sfatul meu din cartea „Diminețile unui om de succes”. Fă-ți o agendă în care să scrii sarcinile zilei. Prioritizează-le în ordinea importanței lor. Pe urmă, nu rămâne decât să te concentrezi pe fiecare sarcină în ordinea stabilită. Nu trece la a doua sarcină până nu ai terminat-o pe prima. Evită multi-taskingul. A doua zi, preia orice element neterminat în noua listă.

Eu personal folosesc foarte mult indiciile vizuale. Lista mea de „to do” este afișată permanent pe desktop folosind funcția sticky notes din windows și pe mobil o aplicație „todo”. Există sute de astfel de aplicații de la calendare până la aplicații complexe care monitorizează rata progresului.

Axulta Maestrul budist!

Succes în eliminarea procrastinării din viața ta !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Procrastinarea”