Puterea de a alege

Puterea de a alege
Puterea de a alege

”Alegerea, nu şansa, îţi determină destinul.”

Aristotel

Viața noastră este o înșiruire continuă de alegeri. Încă din primul moment al zilei, până ne culcăm, facem alegeri. Alegem ora la care să ne trezim, dacă să ne ridicăm sau nu din pat, dacă să mâncăm sau nu, ce să mâncăm, dacă să mergem sau nu la serviciu, cu ce să mergem etc. Orice alegere făcută de noi are consecințe. Chiar și să nu facem nimic, care tot o alegere este, are un impact asupra vieții noastre.

Foarte multe decizii le luăm instinctiv, fără să raționăm, lăsându-le la nivelul subconștientului. Nu mai stăm de fiecare dată să luăm decizia de a inspira sau expira, de a retrage mâna când e fierbinte, de a face următorul pas pentru a merge, sau de a nu-l mai facem când vrem să privim într-o vitrină.

În orice moment al vieții avem sute de opțiuni la dispoziție. În acest moment ai la dispoziție cel puțin următoarele opțiuni: de a citi mai departe acest articol, de a închide ochii și te culca, de a porni televizorul să urmărești o emisiune, de a sta de vorbă cu un membru al familiei, de a ieși în oraș cu un prieten, de a suna pe cineva și schimba câteva replici, de a pune mâna pe un creion și a-ți face planul pe săptămâna asta, de a încerca să scrii un articol mai bun etc. Sigur mai poți adăuga tu alte zeci sau chiar sute de opțiuni și tot nu le-am epuiza.

Unele opțiuni pot părea semnificative, altele nesemnificative. Opțiunile nesemnificative sunt lăsate la nivelul subconștientului. Te-ai gândit vreodată cât din viața ta se desfășoară pe modul ”pilot automat” ?

  1. Transferă cât mai mult din procesul automat de luare al deciziilor în procesul conștient de luare al deciziilor.

Întrebarea cea mai importantă este ce ai ales tu pentru finalul vieții tale ? Ai ales să fii independent financiar ? Când ? La 40 de ani ? 45 ? 50 ?

Ai ales să fii realizat spiritual, ai ales să fii independent față de un loc de muncă, ai ales să fii fericit ?

În primul rând definește ce înseamnă pentru tine, alegerea ta. Independența financiară este suficientă atunci când ai posibilitatea să călătorești când vrei, unde vrei, atunci când îți permiți să-ți schimbi mașina odată la 3 ani, sau atunci când ai capacitatea de a cumpăra o insulă ?

Pentru a fi fericit, este suficient pentru tine să ai o familie frumoasă, sau trebuie să ai și un loc de muncă foarte bine plătit, sau propria afaceri cu o cifră de afaceri de câteva milioane de euro anual ?

Am un prieten, Iulian M., care toată viața a muncit, și-a strâns bani, și-a făcut o casă, și-a cumpărat o mașină, a încercat în paralel tot felul de afaceri, dar și-a făcut o asociație nonprofit prin care într-adevăr făcea activități nonprofit. Nu a câștigat deloc bani, ba, dimpotrivă, a cheltuit din banii săi personali. Însă el, așa se simțea bine. Acum, la 50 de ani, a luat decizia finală. A vândut absolut totul și a plecat pe o insulă în Thailanda, unde s-a lucrează la un centru de yoga. E un alt om. A obținut ce a vrut, liniștea și împlinirea spirituală.

Eu am ales libertatea de putea face ceea ce vreau. Îmi place să scriu pe acest blog. Oricât l-ai răsfoi vei vedea că nu am nimic care să-l monetizeze. Poate va veni și timpul pentru așa ceva, dar nu acum. Acum savurez încă satisfacția faptului că am câștigat timp pentru a face ceea ce vreau.

Atunci, când lași pe altul să ia o decizie pentru tine, este tot decizia ta. Nu ai dreptul să învinovățești pe altul pentru insuccesul sau nerealizările tale. A fost decizia ta. Nu mai da vina pe nimeni.

Remediul pentru insuccesul sau nerealizările tale este mai simplu decât crezi. Atunci când ai de luat o decizie, oprește-te puțin, nu te grăbi. Gândește-te ce ai face în mod obișnuit. Obișnuința înseamnă automatism. Obișnuința te-a adus în situația în care ești acum. Dacă vei face alegerea obișnuită, înseamnă că vei acționa în același mod în care ai acționat întotdeauna. Gândește-te ce acțiune te-ar aduce mai aproape de succes, de a obține ceea ce-ți dorești și acționează, oricât de inconfortabil ar fi pe moment pentru tine. Aceasta înseamnă să conștientizezi acțiunile tale, să părăsești acel ”pilot automat” despre care vorbeam la început.

Tu ești un individ. Dar, niciodată nu vei acționa la nivel de individ. Permanent interacționezi cu ceilalți membri ai societății. Din păcate, trăim într-o societate imperfectă, care scârție. Faptul că societatea nu funcționează cum trebuie, ne face pe noi indivizii să luăm decizii proaste. Majoritatea deciziilor luate de un individ sunt luate pe baza emoțiilor pe care le avem. Cele mai proaste decizii luate sunt atunci când are emoții negative.

  1. Calitatea vieții.

Trăim într-o lume în care este acordată prea puțină atenție calității vieții. Emisiunile din prime-time sunt cele de tip Acces Direct sau Măruță, procentul știrilor cu crime, violuri, furturi, accidente este covârșitor față de cel al faptelor bune. Copiii noștri trăiexc în această societate. Unui copil cuminte și care învață bine nu-i este acordată nicio atenție, în timp ce un copil obraznic este în atenția tuturor. De aceea, copiii sunt tentați să facă fapte antisociale. Orice atenție este mai bună decât deloc. Nici nu mai contează că atenția atrasă este una negativă.

Majoritatea oamenilor urmează linia de rezistență minimă. Cu cât efortul depus este mai mic, cu atât mai bine. Din această cauză numărul voluntarilor este scăzut. I-a să fi spus că toate persoanele care culeg gunoaiele din parc vor primi câte 50.000 de euro, să fi văzut câtă lume s-ar fi adunat alaltăieri când am solicitat prezența a cât mai multe persoane pentru a menține un parc curat în comunitatea noastră.

Când vrei să-ți atingi obiectivul propus, nu te gândi la confortul drumului pe care îl ai de parcurs. Gândește-te doar câte eșecuri a avut Edison până a descoperit filamentul corect pentru bec.

  1. Carpe Diem

Schimbarea se întâmplă acum, în acest moment, când citești acest articol. Efectul schimbărilor noastre se vor observa în timp, dar în secunda viitoare, în următoarele minute vom ajunge să alegem din nou. Din nou, vom fi în acest moment și va trebui să luăm decizia acum. Aceasta înseamnă să trăiești în prezent, să trăiești clipa. Prea mulți oameni trăiesc în trecut, la fel cum foarte mulți trăiesc în viitor. Cei care trăiesc în trecut fac alegeri bazate pe obișnuință. Sunt încă pe ”pilot automat”. Sunt melancolici, triști și retrăiesc emoțiile trecute.

Cei care trăiesc în viitor sunt doar cei care se gândesc la ce doresc să devină fără a întreprinde nimic în acest sens. Așteaptă să se producă o minune.

  1. Întreabă-te permanent

Fă-ți un obicei de a te analiza mereu. Dacă ai greșit, vezi de ce a mers acel lucru rău, ce puteai face tu pentru a fi bine, află cum trebuie să faci data viitoare pentru a avea rezultatele așteptate.

Dacă ai reușit, vezi cum ai putea face pentru a avea rezultate mai bune.

Înainte de a întreprinde ceva gândește-te ce trebuie și cum trebuie să faci, astfel încât rezultatele acțiunii tale să fie în direcția dorită de tine.

Fă-ți lista de obiective și planul de acțiuni. Întreabă-te de fiecare dată dacă ceea ce faci se încadrează în acțiunile ce te vor ajuta, în final, să-ți atingi obiectivul.

 

Alege acum ! Rupe ritmul tău cotidian. Elimină obișnuința!

 ”Nimic nu rămâne definitiv. Totul este în mişcare. Universul este în continuă expansiune. Exact cum suntem şi noi – într-o continuă schimbare. Ori coborâm, ori urcăm. Gândurile au forţa de a te pune jos sau să te înalţe pe culmile succesului. Alegerea îţi aparţine de fiecare dată. O viaţă lipsită de sens sau o viaţă extraordinară plină de fericire. Gânduri înalte sau gânduri joase total lipsite de sens. Alegerea îţi aparţine de fiecare dată!”

George Aurelian Stochiţoiu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.