Realizat versus Perfect

Realizat versus Perfect
Realizat versus Perfect

In urma cu doua luni, parca, am incheiat cu o firma de webdesign un contract pentru realizarea unei platforme web. Termen de realizare: 20.06.2017.

Pe data de 20 iunie, m-am prezentat, chemat de ei, sa mi se prezinte stadiul site-ului. Nici nu am vrut sa ma uit la site. Am cerut doar sa semnez documentul de predare-primire al acestuia. Si l-am semnat. Am primit imediat factura. Si stiti ce? Am platit-o.

Am cerut unor prieteni sa-mi dea reclamele lor pentru a le posta gratuit in site. Au vrut sa vada site-ul si le-am spus ca nu e chiar gata, mai am de corectat pe ici, pe acolo si nu sunt verificate functionalitatile. S-au mirat, cum de am acceptat asa ceva? Cum de am fost de acord sa preiau un lucru care nu este exact asa cum vreau eu.

Sa va explic:

  1. Daca era vorba de un obiect ce ar trebui reconstruit sau nu mai poate fi adaptat (un fotoliu, o pereche de ochelari etc.) nu as fi fost de acord.
  2. Daca nu as fi avut posibilitatea de a corecta site-ul, nu as fi acceptat. Firma si-a luat angajamentul de a-mi sta la dispozitie, in aceeasi suma de bani, pana cand site-ul se va apropia foarte mult de viziunea mea.
  3. Nu sunt adeptul perfectiunii ci al realizarilor.

Vladimir Horowitz, pianist evreu american , nascut in Ucraina, spunea „Perfectiunea insasi este imperfectiune.

Corneliu Vadim Tudor afirma „Nimic nu plictiseste mai mult decat perfectiunea.

Stephen Hawking sustine „Universul nu permite perfectiunea.

Cu toate sunt de acord. Eu zic ca perfectiunea este un dusman al progresului. Am fost educat spre perfectiune la unul din locurile mele de munca. Si am renuntat cand, parca v-am mai povestit, unul dintre informaticienii cu care lucram, caruia i-am dat de realizat o functie a site-ului administrat pe atunci, a venit cu ideea de a construi o harta asociata bazei de date cu firme, astfel incat, atunci cand selectezi o firma sa poti vedea si unde are sediul. Am fost de acord. Pe urma, a spus ca ar fi bine, daca ar arata si distanta dintre sediul firmei si punctul in care se afla cel ce face interogarea. Ok! Pe urma, a dorit ca harta sa fie interactiva, nu doar sa afiseze rezultatele unei cautari, ci atunci cand ma plasez intr-un loc pe harta sa arate toate firmele din zona respectiva. A mai venit cu o idee, sa afiseze firmele in culori diferite, functie de domeniul de activitate. Si asa mai departe, avea idei peste idei, perfectionand continuu tema data, neterminand niciodata lucrarea.

De aceea, consider ca este mult mai important sa termini un proiect, decat sa-l faci perfect. Muncind continuu la el, perfectionandu-l mereu, vei ajunge curand sa te plictisesti si sa-l abandonezi.

Sa nu se inteleaga ca sunt de acord sa se faca un lucru superficial, numai pentru a fi terminat, ci trebuie sa te straduiesti sa-l termini la cea mai inalta calitate posibila. Si poti pe urma sa mai lucrezi la el. Priveste la gigantii de pe piata: Facebook, Google, Amazon etc. Paginile lor actuale nu arata deloc cu cele initiale.

Vezi si Tehnica „Destin sau destinatie”

Principalele motive pentru care este mai important sa termini decat sa fie perfect sunt:

  1. Increderea in sine

Atunci cand nu mai termini de finalizat un proiect, incercand sa-l perfectionezi continuu, pe langa lipsa de rezultate, apare o lipsa de incredere in propria persoana, care este cel mai rau lucru ce se poate intampla.

  1. Optimism

Eliminand o etapa din planul tau de afaceri iti va crea un impuls pozitiv care te va determina sa crezi ca esti pe drumul cel bun si ca ceea ce vrei sa faci este realizabil. Eu am terminat de scris o carte. Mi s-a parut foarte greu. Acum, urmatoarele romane imi vin in minte asa de repede ca nu am timp sa le astern pe hartie.

  1. Drumul corect

S-ar putea ca din dorinta de a perfectiona un proiect sa muncesti in zadar, obtinand in final un produs perfect pentru tine, dar care nu are cautare pe piata. Lansandu-l imediat dupa ce l-ai terminat, ai posibilitatea de a obtine feedback si a vedea in ce directie il poti imbunatati.

  1. Nimic si nimeni nu este perfect

Aminteste-ti citatele de mai sus. Nu exista perfectiune.

  1. Daca nimeni nu vede, nu exista

Doar tu stii cum ai vrea sa arate proiectul perfect. Nimeni altcineva. Asa ca, ceilalti vor crede ca varianta scoasa este cea care trebuia si asa cum trebuia.

  1. Prima versiune e naspa

Primele versiuni te ajuta sa-ti rafinezi munca.

  1. Nu te atasa de rezultate

Stii vorba: „Importanta este calatoria, nu destinatia”? Invata sa muncesti pentru ca-ti place procesul. Rezultatele vor veni de la sine.

Pentru tine ce este mai important?

Poate te intereseaza si Garantia unei afaceri de succes (Tehnica „Gaina cu oua de aur”)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Realizat versus Perfect”