Sa iau sau nu o franciza ?

Sa iau sau nu o franciza ?
Sa iau sau nu o franciza ?

“Bune ideile de afaceri, dar m-am tot saturat sa incerc.”

 „As vrea sa merg la sigur.”

 „Am dat faliment de doua ori cu afacerea mea. Nu cred ca vreuna dintre ideile tale este mai buna. Alte variante ?”

Aceste trei raspunsuri le-am selectat din cele primite in urma publicarii articolului „50 de idei de afaceri cu o investitie minima

Mesajele primite ma duc cu gandul intr-o singura directie: franciza. Bineinteles ca franciza este tot o afacere si pentru a o conduce ai nevoie de acelasi spirit antreprenorial ca si cand ai conduce propria afacere.

Exista francize in orice domeniu si la orice valoare. Este aproape imposibil sa nu gasesti una la care sa te pricepi. Conform ultimelor statistici citite, in acest moment, in toata lumea sunt peste 1.000.000 de francize, in peste 80 de domenii de afaceri. Locurile de munca create sunt peste 25 milioane.

Ce este o franciza? Franciza este operatiunea care imbraca forma unui contract prin care o persoana numita francizor ii acorda unei alte persoane, numita beneficiar sau francizat, dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industriala sau intelectuala, in scopul de productie sau de comercializare a anumitor tipuri de produse si/sau de servicii. Obtinerea unei francize implica plata unei taxe de intrare in sistem precum si a unor redevente anuale, de regula sub forma unui procent din cifra de afaceri.

La fel ca si in propria afacere, investitia initiala variaza functie de domeniul in care vrei sa incepi. Cu toate ca rata de succes pentru afacerile incepute prin franciza este mult mai mare, nu reprezinta o garantie pentru a reusi. Insa procentul de 90 % ar trebui sa te convinga ca merita inceputa o afacere prin franciza. Cifra de afaceri a firmelor francizate reprezinta un procent important atat din PIB-ul Europei, cat si al Americii. Potrivit expertilor, in America, 40 de centi din fiecare dolar, iar in Europa, 33 de centi din fiecare euro sunt cheltuiti intr-o afacere francizata.

Succesul francizelor este dat si de frecventa accesarii acestora. In fiecare zi lucratoare, la fiecare 5 minute se deschide o noua afacere prin franciza.

La fel ca si in cazul afacerilor, folosirea Tehnicii „Gaina cu oua de aur” este indicata pentru a identifica o oportunitate de succes. Ai nevoie de mai multe criterii pentru a analiza ce franciza ti se potriveste cel mai bine: investitia initiala legata direct de franciza, cheltuielile suplimentare legate de strat-up, sediu, echipamente, promovare, acte, durata contractului de franciza, taxa lunara, domeniul afacerii – ce se potriveste cel mai bine cu stilul tau de viata.

Dupa ce ai terminat si te-ai hotarat la doua – trei francize, urmeaza pasul 2: intervierea francizatilor. Nu e obligatoriu ca acestia sa fie din Romania, sau apropiati de tine. Acum exista e-mailuri si alte forme de comunicare la distanta, incat vei putea obtine punctul de vedere asupra francizei detinute si a unei persoane de la Polul Nord. De la acestia poti afla informatii despre costurile suplimentare cu salariile, transporturile, desfacerea sau impresii ale clientilor despre produs, rulajul lunar etc. Nu lipsit de importanta este sa afli cat de mult marketing, consultanta si ajutor iti furnizeaza francizorul.

Fa-ti inainte de a suna o lista cu ceea ce vrei sa afli, aproximeaza timpul de vorbit si cand il abordezi pe proprietar intreaba-l din prima daca are respectivul timp sa ti-l acorde. Va aprecia eficienta ta. Sfat: la final intreaba-l: daca ar putea sa se intoarca in timp, s-ar apuca din nou de aceeasi franciza?

Dar, in final raman doua intrebari. De ce sa incep cu o franciza ? De ce sa nu abordez o franciza?

Cele mai importante aspecte pentru o franciza:

 • brand cunoscut si clienti loiali
 • materialele de marketing
 • campanii publicitare gandite
 • instrumente de lucru
 • retele de furnizori cu preturi preferentiale
 • suport in derularea afacerii
 • trening in domeniu
 • asistenta financiara (unii francizori ofera imprumuturi convenabile)
 • accesul la proprietatea intelectuala
 • acces la toate secretele comerciale
 • cercetare si dezvoltare pentru produse noi
 • tu esti seful si propriul tau stapan
 • risc de a da faliment este foarte redus

Cele mai importante aspecte pentru a nu aborda o franciza:

 • costurile initiale sunt mult mai mari decat pentru o afacere pornita de la nimic
 • profitul lunar redus datorita platii taxei lunare de franciza
 • servicii impuse de marketing / publicitate pentru care trebuie platit
 • amenajarea spatiului impusa
 • creativitatea / flexibilitatea limitate
 • reguli impuse
 • aprovizionare obligatorie de la anumiti furnizori. Uneori costurile s-ar putea sa fie mai mari decat de la furnizorii locali
 • daca francizorul are impresia ca nu ai respectat ceva si ai afectat brandul te poate bloca pe mai multi ani
 • succesul afaceriii este influientat direct de francizor. Daca acesta are dificultati vei fi afectat in mod direct
 • așteptarile false. Faptul ca-ti deschizi o franciza in loc de a-ti incepe propria afacere nu ofera o garantie a succesului. Trebuie sa fii un om de afaceri iscusit pentru a reusi in ambele cazuri. Intotdeauna exista un risc cand incepi o noua afacere.

Gandeste-te bine la firea ta.

Daca esti un om care se simte mai bine stiind ca are un sprijin care sa-i spuna ce pasi sa faca, cand sa-i faca si cum sa-i faca esti ideal pentru o franciza.

Daca esti o fire mai aventuriera, foarte flexibila, care vaneaza oportunitati, sau doreste sa testeze si sa-si dezvolte propriile concepte, sisteme, instrumente, relatii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.