Schimbarea perspectivei

Daca tu ai dreptate, nu inseamna ca eu nu am
Daca tu ai dreptate, nu inseamna ca eu nu am

Hai sa ne gandim la urmatoarele situatii:

1. Gandeste-te la fatul din burta mamei. El este conectat de mama prin cordonul ombilical. Mama il hraneste si-l ocroteste timp de 9 luni, dupa care urmeaza momentul nasterii. Copilul isi incepe viata.

Acum, priveste totul din perspectiva mamei. Simti ca in burta ta se formeaza o noua viata. Aceasta interactioneaza cu tine. Ba te face sa te simti rau, ba te face sa te simti nespus de fericita. Te mangai pe burta si de-abia astepti sa se nasca, sa-l poti saruta si strange la piept.

Schimba din nou perspectiva. Esti in locul fatului. Nu esti constient de faptul ca ceea ce te inconjoara este mama ta. Uterul este universul tau. Si urmeaza momentul nasterii. Cel in care tot universul cunoscut de tine dispare. Te asteapta necunoscutul. Oare exista viata dupa nastere?

2. O firma, ce avea sediul intr-o cladire cu sapte etaje s-a decis sa renunte la toti oamenii de serviciu si sa achizitioneze sapte roboti de curatenie, cate unul pentru fiecare etaj, extrem de scumpi. Surpriza lor a fost cand au observat ca si-au amortizat cheltuielile in mai putin de un an. Cum de-au reusit asa ceva? S-a intamplat ceva ce nimeni nu luase in calcul. Robotii, ca si oamenii de serviciu, lucrau doar noaptea. Insa, spre deosebire de oameni, acestia nu aveau nevoie de lumina. Puteau lucra pe intuneric. Economia la factura de energie electrica a dus la amortizarea cheltuielilor mult mai devreme decat anticipasera actionarii.

3. Crezi in karma? Ai intalnit oameni care se asteapta mereu sa se intample ceva rau si chiar li se intampla? Ai intalnit oameni care spun ca sunt ghinionisti si parca ghinionul se tine scai de ei? Dar, cunosti pe cineva care intotdeauna crede ca totul va functiona perfect și, din anumite motive ciudate, asta i se intampla de cele mai multe ori.

Gandeste-te la cele trei situatii prezentate. De cate ori nu te-ai lovit de o problema si nu-i gaseai solutia? A trebuit sa faci o pauza, sa te gandesti la altceva, sau sa astepti sa treaca noaptea, ca nu degeaba spune romanul: „Noaptea e un sfetnic bun”, pentru ca sa gasesti solutia.

Schimba perspectiva. Gandeste in afara cutiei. De ce trebuie ca tabla de sah sa fie patrata? Hai sa inventam un joc de sah cu tabla rotunda. De ce trebuie sa joci sah doar in doua dimensiuni? Hai sa punem o tabla de sah deasupra celei existente si sa jucam sah in trei dimensiuni, fiind permisa translatarea pieselor de pe o tabla pe alta. Crezi ca un joc care este nemodificat (exceptand forma pieselor) de mai bine de 15 secole, nu ar putea fi reinventat?

Ai citit Valefar ?

Perspectiva ta determina rezultatul tau. Dar nu numai perspectiva asupra lucrurilor, a problemelor ci si cea asupra vietii. Tony Robbins spune: “Daca te concentrezi mult asupra a ceva, acel lucru se va intampla”.

Ce este perspectiva? Este modul in care te uiti la o problema, situatie, un lucru, punctul tau de vedere, chiar daca uneori nu simti ca este ceva pe care il poti controla 100%. Interventia externa asupra vietii noastre este doar atunci cand cineva ne spune sa privim sau sa facem ceva, dar imediat dupa aceasta urmeaza gandurile si actiunile, care sunt integral ale noastre.

Cat vei continua sa crezi ca nu poti face ceva doar pentru ca cei din jurul tau iti spun așa? Sau te vei trezi in fiecare dimineata și vei spune: „Sunt foarte bun. Imi reuseste orice. Astazi am sa demonstrez ca pot, așa ca, priviti-mi lumea!”

Perspectiva este un instrument foarte puternic deci, nu ramane captiv intr-o perspectiva negativa asupra vietii. Schimb-o rapid. Luna decembrie, luna sarbatorilor in care toti sunt mai buni, mai toleranti, este momentul ideal in care-ti poti schimba perspectiva asupra vietii.

Citeste Valefar!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “Schimbarea perspectivei”