Stiti cum si pe ce sa va concentrati ?

Stiti cum si pe ce sa va concentrati
Stiti cum si pe ce sa va concentrati

Săptămâna aceasta voi scrie despre cum se poate depăși tendința spre multitasking și cum ne putem concentra pe un singur lucru, la un moment dat.

Pentru a înțelege ce trebuie să facem, să ne amintim ce am descoperit săptămâna trecută. Multitaskingul apare atunci când avem și dorim să rezolvăm mai multe sarcini simultan.

Dintre toate aceste sarcini, cum știm asupra căreia să ne concentrăm ? De unde știm asupra căreia să direcționăm toată energia și atenția noastră ? Cum stabilim singurul lucru pe care ar trebui să ne angajăm să-l facem?

Metoda mea preferată pentru concentrarea atenției asupra a ceea ce este important de făcut și eliminarea lucrurilor inutile am preluat-o de la celebrul investitor Warren Buffett, din cartea sa ”Warren Buffett Has Spoken: The Question Is, Who Is Listening?”.

Buffett folosește o simplă strategie în trei pași pentru a-și ajuta angajații să-și stabilească prioritățile și acțiunile. Aceasta poate fi adaptată oricând propriilor nevoi, funcție de obiectivele personale. Iată cum funcționează:

Într-o zi, Buffett a cerut pilotul său personal să treacă prin acest exercițiu.

PASUL 1: Buffett i-a cerut pilotului său, Mike Flint, să-și scrie primele 25 de obiective din cariera sa. (Notă: Ați putea rezolva acest exercițiu cu obiective pentru un termen mai scurt De exemplu, puteți scrie obiectivele, lucruri pe care doriți să le realizați în săptămâna viitoare, sau în fiecare dimineață scrieți obiectivele pe ziua respectivă. Numărul de 25 a fost stabilit de Buffett, puteți să-l modificați oricând și nici nu trebuie să fie același de fiecare dată. Eu realizez două liste, una săptămânală, în care am între 15 – 25 de obiective și una zilnică, în care am împărțite obiectivele săptămânale, la care se adaugă cele care apar din activitatea mea de zi cu zi).

PASUL 2: Buffett i-a cerut lui Flint să citească foarte atent lista și să-și aleagă top 5 obiective. (Top 5 poate deveni și top 3, funcție de total obiective din lista voastră.)

PASUL 3: În acest moment, Flint a avut două liste. Lista A cu top 5 obiective și lista B cu cele 20 de obiective neselectate.

Flint s-a luminat și i-a spus lui Buffett că va începe să lucreze la cele 5 obiective imediat. Atunci Buffett l-a întrebat: “Și ce faci cu obiectivele neselectate?”

Flint a răspuns: “Toate obiectivele sunt importante pentru mine. Top 5 au devenit obiectivul meu principal, dar și celelalte 20 sunt foarte importante, așa că voi lucra la ele intermitent, printre picături. Ele nu sunt la fel de urgente, dar eu am de gând să le dedic toată atenția mea.”

La care Buffett a spus: “Nu. Ai înțeles greșit, Mike. Tot ceea ce nu ai selectat a devenit lista ta cu lucruri de evitat ce-ți vor consuma resursele. Nu contează dacă le vei atinge sau nu, aceste obiective nu trebuie să primească nici o atenție din partea ta până când nu vei reuși cu cele 5 selectate. Pe urmă, nu ai decât să faci o nouă rafinare, dacă obiectivele tale vor mai rămâne aceleași.”

Îmi place metoda lui Buffett pentru că te forțează să iei decizii dificile și să elimini lucrurile care ar putea să-și consume timpul. De multe ori, sarcinile care ne deturnează atenția noastră sunt cele pe care le putem raționaliza cu ușurință.

Acesta este doar o modalitate de a restrânge obiectivele și de a elimina distragerile. Orice altă metodă utilizată de voi este la fel de bună, atât timp cât are rezultatele scontate.

Cum se poate mări durata de concentrare?

Eu consider că aceasta se poate face prin două lucruri simple.

Primul lucru pe care îl puteți face este să măsurați progresul.

Concentrarea dispare de multe ori din cauza lipsei de feedback. Creierul vostru are o dorință naturală de a ști dacă facem progrese în realizarea obiectivelor și aceasta este imposibil de știut  fără obținerea de feedback. Din punct de vedere practic, acest lucru înseamnă că avem nevoie să ne măsurăm rezultatele.

Cu toții avem domenii ale vieții despre care spunem că sunt importante pentru noi, doar că nu le măsurăm. Asta-i o greșeală, pentru că măsurarea menține concentrarea. Obiectivele pe care le măsurăm sunt obiectivele pe care le îmbunătățim. Numai prin monitorizarea clară a lor avem o idee daca suntem pe drumul bun sau rău.

Ia gândiți-vă:

Când ați măsurat cât de multe flotări sau tracțiuni ați făcut, ați devenit mai puternic.

Când ați păstrat obiceiul de a citi câte 20 de pagini pe zi, ați citit mai multe cărți.

Când v-ați stabilit și însușit valorile, ați început să trăiți cu mai multă integritate.

Așa e că ați rămas concentrat pe orice sarcină măsurată.

Din păcate, de multe ori ne ferim să măsurăm pentru că suntem speriați de ceea ce cifrele ne vor spune despre noi înșine. Trucul este de a realiza că măsurarea nu este o hotărâre cu privire la cine ești, este doar feedback-ul pentru realizarea sarcinii / obiectivului propus.

Măsurăm pentru a descoperi, pentru a afla, pentru a înțelege. Măsurăm pentru a vedea dacă, de fapt, petrecem timp cu lucrurile care sunt importante pentru noi. Măsurăm, deoarece ne ajută să ne concentrăm asupra lucrurilor care contează și să ignorăm lucrurile care ne împiedică să ne atingem obiectivele.

Al doilea lucru pe care îl putem face pentru a menține focalizarea pe termen lung este de a ne concentra asupra proceselor, nu și evenimentelor. Mult prea des, vedem un succes ca un eveniment care poate fi realizat și finalizat.

Iată câteva exemple comune:

Mulți oameni văd sănătatea ca un eveniment: “Dacă slăbesc 10 kg, atunci voi fi în formă.”

Mulți oameni văd antreprenoriatul ca un eveniment: “Dacă am putea obține ca afacerea noastră să apară în Wall-Street, atunci am fi pe direcția cea bună.”

Mulți oameni văd arta ca un eveniment: “Dacă mi-aș vedea munca mea prezentată într-o galerie mai mare, atunci aș obține credibilitatea de care am nevoie.”

Acestea sunt doar câteva dintre multele exemple în care clasificăm succesul ca un singur eveniment. Dar, dacă ne uităm la oamenii care stau fixați pe obiectivele lor, începem să realizăm că nu e vorba de evenimentele sau rezultatele care le fac diferite. Este angajamentul în proces. Ei se angajează cu toată ființa în activitatea de zi cu zi, nu în fiecare eveniment în parte.

Amuzant e că dacă vă concentrați pe proces, acest lucru vă va permite să vă bucurați de rezultate oricum.

Dacă doriți să fiți un mare scriitor, având un best-seller este minunat. Dar singura cale de a ajunge la acest rezultat este de vă implica total în procesul de scriere.

Dacă doriți ca lumea să știe despre afacerea dvs, ar fi o realizare să fie prezentată în revista Wall-Street sau Forbes. Dar singura cale de a ajunge la acest rezultat este de a vă implica cu toată ființa în procesul de marketing.

Dacă doriți să fiți în cea mai bună formă din viața dvs, a pierde 10 kg. ar putea fi necesar. Dar singura cale de a ajunge la acest rezultat este de a vă angaja cu totul în procesul de a mânca sănătos și a face exerciții în mod constant.

Dacă doriți să deveniți mult mai bun la orice, trebuie să vă implicați total în procesul de a face asta.

Concentrarea asupra rezultatelor și a obiectivelor este tendința noastră naturală, dar concentrarea asupra proceselor conduce la rezultate mai bune pe termen lung.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.