Tehnica “Saptece”

Tehnica 7C
Tehnica 7C

“Nu m-am bazat pe succes. De aceea poate sunt un om de succes.”
(Calvin Klein)

Aceasta tehnica este aplicata de orice antreprenor care a atins succesul. E descrisa pe orice site serios despre antreprenoriat si in orice carte. Ti-o poate spune orice milionar. Dar, ca orice lucru care se afla la vedere, este foarte posibil sa fi trecut peste ea cu vederea.

Denumirea tehnicii nu e vreo denumire subtila, ascunsa care sa puna cititorul pe ganduri, ci este exact ceea ce am scris: Saptece, sau 7C, sau CCCCCCC si anume:

1 – Claritate
2 – Competenta
3 – Constrangere
4 – Creativitate
5 – Concentrare
6 – Curaj
7 – Continuitate

Acum, pe scurt, iti voi explica ce am vrut sa spun despre fiecare „C”

1. Claritate: Stabileste-ti clar ce vrei. Noteaza-ti obiectivele pe termen lung, mediu si scurt. Fa-ti un plan de activitati pentru a atinge aceste obiective. Identifica oportunitatile si amenintarile pe care le intalnesti in drum. Fii flexibil! Ori de cate ori este necesar, schimba traseul, dar nu uita obiectivul final.

Este foarte important sa stii foarte clar inca de la inceput: valorile, viziunea, misiunea, scopul și obiectivele afacerii tale.

Burke Hedges spunea: „Transformati-va visul in viziune. O viziune nu este altceva decat un vis atat de clar, atat de viu, incat nimeni si nimic nu poate sta in calea realizarii lui.”

Vezi Tehnica “Cumpararea Timpului”

2. Competenta: Incepe afacerea in domeniul in care tu esti cel mai bun. Trebuie sa excelezi sau, cel putin sa-ti placa atat de mult, incat sa dezvolti o adevarata pasiune pentru ce faci si sa poti invata foarte repede si foarte mult.

In orice domeniu iti vei lansa afacerea, trebuie sa-ti cunosti concurenta. Compara-te cu ei. Daca tu consideri ca esti mai bun decat 80 % – 90 % dintre ei, nu mai sta pe ganduri.
ATENTIE!!! Nu intotdeauna ce-ti place tie este si profitabil. Daca nu vrei ca intreaga ta afacere sa se transforme intr-un hobby, verifica daca si produsele / serviciile pe care vrei sa le scoti pe piata vor avea cautare.

Daca vei avea angajati, cauta aceasta calitate si la ei. Calitatea si reputatia firmei va fi data de competenta angajatilor sai. Un angajat incompetent va face foarte mult rau firmei.

Rensis Likert  spunea „Orice aspect din activitatea unei firme este determinat de competenta, motivatie si eficienta in organizarea personalului.”

3. Constrangere: Niciodata drumul spre obiectivul final nu va fi drept, neted si usor. Mereu vor exista constrangeri. Important este, ca atunci cand le identifici sa te gandesti la regula 80/20: 80 % dintre constrangeri sunt din vina ta si doar 20 % sunt datorate factorilor externi. Identificarea corecta si eliminarea acestora va duce la atingerea mai rapida a obiectivelor stabilite.

Reine McLouin spunea „Adevarata libertate consta in sansa de a-ti alege propriile constrangeri.”

4. Creativitate: Cu cat esti mai inovativ cu atat vei avea mai mult succes. In afaceri, conservatorii nu se vor ridica peste medie. Uita-te la toate afacerile de succes. Pentru fiecare dintre ele vei vedea ca a dat lovitura in momentul cand a avut o sclipire si a facut ceva altfel, ceva deosebit fata de ceilalti din jurul sau. In general, vei vedea ca fiecare antreprenor va cauta sa produca sau sa livreze cat mai ieftin, cat mai rapid, cat mai simplu.

Ori de cate ori vei intampina o problema, gandeste-te la solutii. Nu te gandi de ce a aparut sau cine e vinovatul. Concentreaza-te pe solutie si incearca sa gandesti cat mai mult „out of the box”.

Herbert Harris, in cartea sa „Cele 12 legi universale ale succesului”, a spus„Imaginatia este primul pas în procesul creativ.”

5. Concentrare: Este foarte importanta capacitatea ta de a sta concentrat o perioada lunga de timp. In momentul in care te-ai hotarat sa incepi o afacere si ti-ai stabilit un obiectiv, nimic si nimeni nu trebuie sa te abata de la atingerea acestuia. Nu poti cunoaste succesul, altfel. Despre cum iti poti pastra concentrarea pe obiectivul stabilit am scris in cartea mea „Diminetile unui om de succes”.

In fiecare dimineata, inainte de a te apuca de munca, fa-ti lista de „to do” pentru ziua respectiva. Reciteste cartea si aminteste-ti de stabilirea prioritatilor. Lucreaza la prima sarcina pana o realizezi 100 %.

Citeste si reciteste cartea si aplica ce este scris acolo pana se transforma in obiceiuri. Aceste obiceiuri iti vor dubla sau tripla productivitatea si-ti va stabili drumul spre succes.

Si daca tot am pomenit de Herbert Harris si celebra sa carte „Cele 12 legi universale ale succesului”, acesta spunea despre concentrare: „Puterea de concentrare este in legatura cu vointa si autodisciplina.”

Vezi Tehnica “Minte curata”

6. Curaj: Un om de succes risca. Nu vei reusi sa ai succes daca nu risti. E greu, nu imposibil sa castigi fara a risca, dar nu cred ca te vei imbogati. Pe cati cunosti ca s-au imbogatit depunand banii intr-un depozit ? Pe cati cunosti ca s-au imbogatit din investitiile in fonduri mutuale ? Dar cati s-au imbogatit invesind in imobiliare, sau pariind la bursa ?

Dar, din experienta mea, cel mai important este curajul de a incepe o afacere. Si am cunoscut destui „nebuni” care s-au aruncat cu capul inainte, fara sa stie ce-i asteapta, dar unii dintre ei au avut curajul de a insista si acum sunt plini de succes.

Multi au idei foarte bune, dar nu au curajul de a incepe. Stau si acum, dupa ani si se gandesc „Daca as fi inceput acum cativa ani, ehehe … unde as fi ajuns”. Dar niciodata nu e prea tarziu. Incepe acum. Ai curajul.

Iti trebuie curaj sa rezisti si atunci cand crezi ca problemele te depasesc, caci o sa ai si astfel de momente. Nu este usor sa ai succes, dar nu renunta. Ai curaj.

Linda Chandler spunea „Ganditi P. I. C. – acesta este moto-ul meu. P vine de la persistenta, I vine de la integritate si C vine de la curaj. Acestea sunt ingredientele pentru o afacere de succes.”

Vezi Tehnica “Declick”

7. Continuitate: Nu te opri din ceea ce faci. Tatoneaza mereu. Incearca mereu lucruri noi. Nu merg ? Nu te opri. Incearca altceva. Nu stii unde se afla succesul. Foarte multi oameni de afaceri au cunoscut succesul in zone cu totul diferite de ceea ce se asteptau initial.

Daca Linda Chandler spunea sa gandesti P.I.C., eu spun sa actionezi I.I.P., adica, primul I de la invata, al doilea I de la incearca si P de la persista. Si este logic. Nu este decat un calcul al probabilitatilor: cu cat inveti mai multe lucruri, incerci mai multe lucruri si persisti mai mult, va creste exponential probabilitatea de a reusi.

Jim Rohn a spus: “Cea mai mare recompensa cand devii milionar nu este suma de bani pe care ai castigat-o. Este, in primul rand, genul de persoana care trebuie sa devii pentru a fi un milionar.”

Schimbarea ta a inceput acum. Abonandu-te la acest site si citind cartea „Diminetile unui om de succes”. Totul este sa aplici ceea ce citesti si crezi ca ti se potriveste, sa incepi sa-ti formezi obiceiurile. Ai apucat pe drumul spre succes. Nu te opri. Continua.

La inceput, poate iti va fi greu sa aplici aceasta tehnica, dar exersand zi de zi, transformandu-te incetul cu incetul intr-un om de succes, in omul care vrei sa devii, aplicand calitatile de claritate, competenta, creativitate, concentrare si continuitate, totul va deveni pentru tine la fel de natural ca si respiratia.

Bine ai venit pe Drumul spre Succes. Esti pe cale sa te lansezi intr-o mare aventura, care poate dura pentru tot restul vietii tale, dar te va transforma intr-un om minunat. Ti se va imbunatati situatia financiara, viata sociala si viata de familie.

Incepe acum cu acest exercitiu:

  1. Stabileste-ti un obiectiv. Poti stabili cate un obiectiv pentru fiecare plan al vietii tale: profesional, financiar, familial, personal etc. Obiectivul trebuie sa fie SMART: Specific, Masurabil, Accesibil, Realizabil, Timp
  2. Abilitatea ta care te situeaza in primii 20 % din domeniul tau. Stabileste-ti actiunile care duc la dezvoltarea acestei calificari (abilitati).
  3. Identifica constrangerea care crezi ca te opreste sa-ti atingi obiectivul. Analizeaz-o si vezi cat din ea depinde de tine si cat de factorii externi. Incepe sa lucrezi la eliminarea acestei constrangeri chiar de astazi.
  4. Fa o analiza SWOT. Identifica punctele tari si slabe, oportunitatile si amenintarile pentru afacerea ta. Gandeste-te la solutiile pentru eliminarea amenintarilor si punctelor slabe. Nu te gandi doar la cele posibile, gandeste-te si la cele imposibile. Fii creativ.
  5. Ai curajul si incepe. De-acum inainte nu mai cauta scuze pentru ca n-ai facut, nu mai da vina pe altcineva.

Totul depinde de tine. Esti pe drumul cel bun, pe Drumul spre Succes!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.